Pohyb v centru Brna lidem ztěžuje oprava Joštovy ulice i přilehlého Moravského náměstí

Pohyb v centru Brna lidem ztěžuje oprava Joštovy ulice i přilehlého Moravského náměstí | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Česká ulice přijde na půl roku o tramvaje

  • 26
Ještě několik měsíců budou Brňanům při chůzi kolem Moravského náměstí a Joštovy ulice udávat rytmus sbíječky. Brněnský magistrát si pochvaluje, že se i přes původní pochybnosti podařilo umožnit průjezd tramvajím a nočním autobusům i v době oprav.

Od června do konce října však na cestující čekají výluky. "Na měsíce červen, červenec a srpen již nyní Dopravní podnik města Brna avizuje dočasné nové uspořádání současných tramvajových linek," oznámil mluvčí magistrátu Pavel Žára.

Brňané nechali dům německé menšiny vyhořet

BRNO - Staré pohlednice, díl osmý

První výrazná změna přijde 7. června. Tramvaje nepojedou přes Českou, jezdit však budou na úsecích mezi Rašínovou a Moravským náměstím, z Husovy na Údolní i po ulici Veveří. Do konce června tedy nebude nutné posílat náhradní autobusy (čtěte více).

Kromě kolejí i plyn a kanalizace

O novinkách v dopravě by se cestující měli dovědět včas. "Chceme je informovat již od prvních dnů. Proto, jako u každé větší výluky, budou na zastávkách pomáhat naši dopravní asistenti," přiblížila mluvčí dopravního podniku Hana Pohanová.

Pohyb v centru Brna lidem ztěžuje oprava Joštovy ulice i přilehlého Moravského náměstí

Kromě toho společnost připraví z minulosti dobře známé velké informační cedule. "V předstihu dáme vědět i v časopise Šalina a jeho webové verzi," ujistila Pohanová.

Složitější cestování nastane první prázdninový den. K rozkopanému uzlu na České se přidá ještě křižovatka na Komenského náměstí.

"Zástupci dopravního podniku chtějí v tomto období opravit i havarijní stav tramvajového tělesa na Komenského náměstí v úseku mezi Joštovou a Solniční," sdělil Žára.

"Všechny velké akce jsou v Brně slučovány. Je dobře, že když už se kope, neopraví se jen plyn nebo pouze kanalizace, ale zároveň i koleje," podotkla Pohanová.

Mezi hlavním nádražím a náměstím Míru bude o prázdninách pendlovat náhradní autobus.

Poslední fáze zasáhne méně spojů

Třetí etapa oprav začne s prvním zářijovým dnem. Na rozdíl od dvou předchozích fází, které zasáhnou všechny linky projíždějící kolem České, se nedotkne spojů číslo 5, 6 a 7.

Uzavřený zůstane úsek mezi Veveří a Českou, místo "čtverky" pojede na Kraví Horu znovu autobus. Tentokrát přímo z České.

Oprava Moravského náměstí navazuje na předloni rekonstruovanou Rašínovu. Dělníci se zaměřili na inženýrské sítě i kanalizaci. Konečnou podobu projektu, který mimo jiné vyžene z prostor před kostelem svatého Tomáše auta, uvidí Brňané koncem října.

Z předpokládané investice 158 milionů zaplatí necelou polovinu Evropská unie.

Zkomplikuje výluka tramvají v centru Brna kvůli opravám Joštovy ulice a Moravského náměstí dopravu ve městě?

celkem hlasů: 1219

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 19. dubna 2010. Anketa je uzavřena.

Určitě, ale dá se to přežít
Určitě, ale dá se to přežít 798
Ano
Ano 299
Ne
Ne 55
Vůbec, protože doprava ve městě už je dost komplikovaná
Vůbec, protože doprava ve městě už je dost komplikovaná 43
Nevím
Nevím 24

Plechové bludiště odhání štamgasty

Opravy v centru Brna nenesou všichni lehce a s pochopením. "Hluk ze stavby nás ruší, ale taky kvůli ní přicházíme o zákazníky. Každý jde raději jinudy, než by se proplétal mezi plechovým oplocením," řekla Michaela Chvátalová z copy centra na Moravském náměstí.

Všudypřítomný prach ze stavby se dostane do místnosti i přes zavřená okna. "Chápeme, že opravy jsou nutné, ale trvá to už od listopadu. Člověk to musí poslouchat každý den, tak už nám to tady všem leze na nervy. Prach cítím úplně všude, je to skoro jak písek ze Sahary, a to nemluvím ani o tom, jak tím trpí stroje," vypráví a stírá přitom prstem vrstvu prachu z kopírky. "Ráno jsem to tady všechno utírala a teď abych začala znova," dodává se zlostí v hlase Chvátalová.

Klesá nám tržba a chodí méně lidí, říká kavárník

Rozsáhlá stavba zabírá část Moravského náměstí okolo kostela sv. Tomáše, táhne se až na ulici Běhounská až po Jakubské náměstí a na druhé straně končí u ulice Brandlová.

Spletí železných oplocení je už několik měsíců zastíněná i Moravská galerie na Moravském náměstí. "Je to tady úplné bludiště. Jednou jsem skoro ani nenašel cestu do práce," vypráví starší muž, který pracuje v informačním centru Moravské galerie. Úsměv mu ale přesto z tváře nemizí.

O nic lépe na tom nejsou zaměstnanci známého kulturního centra v kavárně Podobrazy, která sídlí v budově galerie a vchod má přes hlavní přístup do galerie.

"Na plotech, které kryjí stavbu, jsou sice ukazatele, ale návštěvnost je určitě o dost nižší. O pár desítek procent šla dolů i tržba. Teď sem zabloudí převážně lidé, kteří to tady znají," vysvětlil číšník kavárny Podobrazy Jakub Václavek. V kavárně prý dokonce kvůli stavebním pracím dvakrát netekla voda.

"Bez vody je to tady docela problém. Prach a hluk sem k nám naštěstí příliš nedoléhá, protože jsme vevnitř a jakž takž krytí. Během léta se stavební práce mají už trochu omezovat, tak se těšíme," dodává.

Výpary z přistavených aut odrazují zákazníky

Jeho názor kvituje i servírka z restaurace Veselá Vačice na Běhounské ulici Lucie Pavláčková. "Ze začátku to bylo hrozné. Zákazníků bylo málo. Teď už naštěstí vědí, kudy se k nám přes to plechové bludiště dostanou," říká.

Připouští však, že restauraci sužují horší problémy než přechodný nedostatek zákazníků. "Nejhorší je, když nám do vzduchotechniky jdou výpary z přistavených nákladních aut, to je pak jak kdybyste strčili hlavu do výfuku," zlobí se dívka. Restaurace Veselá Vačice je totiž v suterénu, takže vývod vzduchotechniky je těsně nad zemí.

"Zákazníci vždycky hodně rychle dojí a dopijí a prchají pryč, protože je to k nevydržení," uvedla se zlostí v hlase Pavláčková. Problémy s vodou a s odvozem odpadu jsou prý také poměrně častou záležitostí.

Martina Vyroubalová