ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Pixabay.com/public domain

Hazard v Brně funguje potají, jeho zákaz obcházejí černé herny

  • 1
Jsou zakázané, to však neznamená, že neexistují. V Brně fungují černé herny, liberecký zastupitel Jiří Šolc jich podle svých slov během březnové exkurze natočil za jediný večer pět. Chce tak demonstrovat, že úplný zákaz hazardu v praxi nefunguje a povolení kasin by alespoň do městských kas přineslo desítky milionů navíc.

O tom, že černé herny v Brně jsou, ví i nejznámější stoupenec a „otec myšlenky“ současné nulové tolerance, náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno). „Něco funguje, ale věřím, že se s tím celníci v dohledné době vypořádají,“ oznamuje.

On ani další brněnští bojovníci proti hazardu však nesouhlasí s Šolcovou kritikou, že zákaz nemá smysl.

Ještě v dubnu 2013 bylo vydáno 3 487 povolení na nejrůznější formy hazardu. Od 1. 1. 2015, kdy zákaz platí, se snížil počet míst i nejrizikovějších výherních automatů na minimum. Dnes podle dat ministerstva financí platí v Brně už jen 130 povolení, která podle smluv dobíhají.

Šolc si ale stojí za svým tvrzením. „Přestože byla neděle večer, kdy se podle zasvěcených prakticky nehraje, nebyl problém dostat se dovnitř. Jedna herna byla přímo na nádraží. Jela tam ruleta a osm kvízomatů, což jsou převlečené automaty, jen musejí hráči odpovědět na vstupní otázku. Pouze v jedné herně na kraji města, která se tvářila jako soukromý klub, po nás chtěli registraci. Když ji dostali, mohli jsme dál,“ popsal MF DNES Šolc.

Zákaz smysl má, trvají na svém bojovníci proti hazardu

Od svých brněnských známých dostal tip hned na dvacet míst. Kromě nádraží natáčel například v podnicích v Gorkého a Hybešově ulici, v Řečkovicích a Černovicích.

„Kdo mi tipy dal, neřeknu, někdo by se jim mohl mstít. Jsou to lidé, které to také štve. Ale nedivil bych se, kdyby v těchto chvílích už bylo v těch podnicích čisto,“ poznamenal liberecký politik.

Podle radního Brna-střed Svatopluka Bartíka (Žít Brno), který byl už před komunálními volbami známým aktivistou v boji proti hazardu, zjištění libereckého zastupitele nejsou argumentem proti úplnému zákazu.

„Rozhodně smysl má. A to i v případě, že se objeví černé herny. Když jsme se o téma začali v roce 2013 vážně zajímat, bylo v Brně vydaných asi 3 500 povolení k provozování hazardu a většinou šlo o výherní hrací automaty, které jsou nejnebezpečnější. Dnes běží 130 povolení, a to hlavně v podobě kvízomatů, jež nejsou pro gamblery tak atraktivní. A to je nesrovnatelně menší zlo,“ podotýká Bartík.

Povolena zůstanou jen dvě kasina

Momentálně je po Brně na dvacet podniků s povolením hazardu – podobný počet jako tipů, které dostal Šolc. Od letoška je hlídají celníci, pod něž celková kontrola nad hernami přešla. „Od začátku roku jsme udělali osm kontrol, v pěti případech zjistili pochybení a zabavili 32 přístrojů,“ uvedla Lada Temňáková, mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj.

Žádné správní řízení s provozovateli celníci zatím nezahájili. „Je to běh na delší trať, protože jsou termíny na stanoviska a odvolání, ale podle zákona se pokuta může vyšplhat až do výše 50 milionů korun,“ doplnila. Celkem v kraji funguje asi stovka firem, jež provozují hazard. „Mohou mít ale několik poboček,“ připustila Temňáková.

Podle připravované novely, kterou mají schvalovat brněnští zastupitelé 11. dubna, by se ruleta a karty mohly v Brně provozovat legálně pouze na dvou vyhrazených místech – v hotelu Grand v Benešově ulici, kde působí kasino pro movitou klientelu, a pro stejné zákazníky i v hotelu International v Husově ulici.

S tím nemá problém ani Brno-střed, na jehož území oba podniky leží. „Živý hazard, s velmi omezenou dostupností, žádný problém nepředstavuje – na rozdíl od automatů,“ dodal Hollan.

A právě o možnost pustit takové herny do svého města usiluje liberecký zastupitel Šolc. „Je to průkazné, kontrolované a pro městskou kasu přínosné,“ míní. Podle něj by ale Liberec, který je oproti Brnu čtvrtinový, unesl kasin deset.