Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Dopravní peklo bez důležitého mostu, už rok trpí lidé i domy

  7:17
Přesně rok je Černá Hora bez důležitého mostu. Zhruba 30 tisíc aut denně mezi Svitavami a Brnem projíždí obcí, kterou silnice v podstatě rozdělila na dvě části. Lidé ji přecházejí minimálně. Nebude ani tradiční Pivní pouť. Peklo potrvá do konce roku, kdy auta vjedou na nový most.

Hluk a prach spojený s hustým provozem dusí lidi v Černé Hoře na Blanensku přesně rok. 20. července 2017 totiž padlo rozhodnutí, že silničáři opravovaný most na silnici I/43 kvůli havarijnímu stavu úplně zavřou.

Objížďka tak změnila život obyvatelům městyse. Rušná silnice rozdělila obec na dvě části, lidé se přes ni vydávají jen v nejnutnějších případech. „Chápu, že ta objížďka nemůže vést jinudy. Jen aby se tady nic nestalo, když tu jezdí tolik kamionů. Měli je poslat jinudy. V noci tady třicítkou snad nikdo nejede, to se klepou i skleničky na stole,“ popisuje Marie Slámová, jež bydlí hned naproti pivovaru.

Čekání a popraskané fasády

Přes Brněnskou ulici, která se kvůli zavřenému mostu před rokem proměnila v hlavní dopravní tah mezi Svitavami a Brnem, vede jen jediný přechod – u pivovaru, kde jsou i autobusové zastávky.

„Přes silnici chodíme každý den. Přecházíme ji mezi projíždějící kolonou, ale většinou nás někdo pustí,“ říká matka dvou malých dětí Klára Bílková. S nimi teď musí být hodně ostražitá.

„Kdo bydlí nahoře na kopci nebo jde do školky, nevrací se několik metrů na přechod. Radši vždycky počkáme a přejdeme, kde potřebujeme,“ přiznává i Slámová. Na svém domě u silnice plánovala novou fasádu, teď ale raději počká, až se nový most otevře.

Že se projíždějící těžké kamiony podepisují na domech, kde jsou vidět praskliny, potvrzuje i paní Jarka, která si nepřála uvést celé jméno. „Bydlím hned u cesty. Co tudy vede objížďka, neotvírám okna do silnice,“ popisuje. K rušné silnici chodí, jen když jde ráno do obchodu. „Snažím se ji přecházet co nejmíň, na přechod je to daleko,“ popisuje seniorka. V tu chvíli se silnici snaží přejít žena s kočárkem a dítětem. Zleva ji sice pouští auto, z druhého směru ale jede kolona a nikdo nezastaví. Žena mávne, ať řidič jede, a její gesto je dostatečně výmluvné – sice děkuje, ale i řidič sám vidí, že to nemá smysl. Musí počkat, až nic nepojede.

Do konce roku, slibují silničáři

Lidem v Černé Hoře nezbývá než doufat, že nový most bude na konci roku hotový. Ředitelství silnic a dálnic, jež most staví, ujišťuje, že vše jde podle plánu. „Na začátku června jsme jen těsně před betonáží řešili bleskovou povodeň a museli jsme odčerpávat vodu. Na konci roku ale bude hotovo a po mostě se bude jezdit,“ ujišťuje šéf brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Starý most tady stál od 70. let minulého století. Protože do něj zatékalo, zkorodovala uvnitř táhla. „Dovnitř nevidíte. Pomocí nedestruktivních metod jsme nezjistili ty vady, které se pak objevily při jeho opravě. Mosty teď prohlížíme pečlivěji než dříve a saháme už k destruktivním metodám a více se díváme i na táhla,“ upozorňuje Fiala a dodává, že starý most silničáři pravidelně kontrolovali.

V prodejně pivovaru je plno

Kvůli stavbě nového mostu musí Černá Hora v září oželet oblíbenou Pivní pouť. „Bohužel z bezpečnostních důvodů pouť letos neuspořádáme. Nemůžeme sem pozvat tisíce lidí,“ říká Marek Pivka, mluvčí Pivovarů Lobkowicz, k nimž černohorský pivovar patří. Už loňský 21. ročník se konal v osekané podobě a stánky zůstaly pouze za branami pivovaru. Most se totiž na jeden den otevřel a auta jezdila kyvadlově.

Podle Pivky ale černohorskému pivovaru objížďka i pomohla. Všichni totiž jezdí kolem něj a do podnikové prodejny tak zajde víc lidí.

Naopak v pizzerii na náměstí příliv hostů nezaznamenali. „Děláme i rozvoz a kvůli kolonám máme problém dostat se na hlavní silnici,“ posteskne si obsluha.

Denně za prací do Brna dojíždí z Černé Hory František Virdzek. „U nás je to dočasný problém, ale ostatní obce na trase do Brna se s hustou dopravou a kolonami potýkají dlouhodobě,“ upozorňuje. I proto podepsal petici za výstavbu dálnice D43 mezi Brnem a Moravskou Třebovou na Svitavsku. Tu tento týden podpořili i senátoři.

Městysi poslední rok věnují zvýšenou pozornost policisté, denně sem zajíždějí. „Za rok jsme řešili stovky přestupků, ne vždy se jednalo o rychlost. Telefonující řidič je pro své okolí možná ještě větším rizikem. Co se týče rychlé jízdy, v drtivé většině případů řidiči v úseku s 30kilometrovým limitem nejeli více než 55 kilometrů v hodině,“ popsal policejní mluvčí Pavel Šváb.

  • Nejčtenější

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Na konopném festivalu radí, jak docílit špičkové úrody. Nabízí pivo i sazenice

19. dubna 2024  18:48

Ochutnat konopné pivo nebo si naklonovat svůj CBD řízek mohou návštěvníci na třídenním tematickém...

Díky šoku je réva odolnější i proti mrazu, technologii zkouší v Česku poprvé

19. dubna 2024  17:21

Unikátní ochranu vinné révy před mrazem zkouší v těchto dnech ve Vinařství Habánské sklepy ve...

VIDEO: Záchranáři lákají nováčky, ukázali resuscitaci muže po mafiánské popravě

19. dubna 2024  15:24

Drsnou scénou začíná nové náborové video jihomoravských záchranářů, kteří se tímto způsobem snaží...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...