Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pitná voda na jihu Moravy zdražila, naopak teplo je kromě Brna levnější

  15:54
Nejen kvůli boji se suchem si lidé na jižní Moravě letos připlatí za vodu. Zato mnohde ušetří za topení. Podraží parkování, ale třeba i vstupenky na letošní motocyklové závody MotoGP na brněnském Masarykově okruhu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jakub HněvkovskýMAFRA

I když dodavatelé tepla či vody s novým rokem napříč Českou republikou výrazně zdražili, pro Jihomoravany to nebude tak bolestivé díky změnám sazeb daně z přidané hodnoty.

Přesto hlavně ceny vody v roce 2020 „poskočily“. Nejen na ně se ale MF DNES zaměřila v přehledu, jak se změnily ceny služeb a místní poplatky na jižní Moravě v novém roce.

1 Drahou vodu zlevní DPH

Už teď v lednu se jihomoravské domácnosti musí připravit na výrazné zdražení vody, respektive vodného a stočného. Jeho cena vzroste o čtyři až šest procent. „V takovém rozsahu vodné a stočné celorepublikově zdražovalo naposledy v krizovém roce 2013,“ říká hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda

Ceny 2020

Brno

Voda: 84,30 Kč/m3
Teplo: 634,80 Kč za GJ
Odpady: 670 Kč za osobu
Pes: výši poplatků má každá městská část jinak

Blansko

Voda: 106 Kč/m3
Teplo: 524,10 Kč za GJ
Odpad: 540 Kč za osobu
Pes: v RD 600 Kč, v bytě 1 200 Kč za prvního psa

Břeclav

Voda: 104, 07 Kč/m3
Teplo: 596,87 Kč za GJ
Odpady: 600 Kč za osobu
Pes: v bytě 1 000 Kč, v RD 500 Kč za prvního psa

Hodonín

Voda: 80,52 Kč/m3
Teplo: cena bude známá až v únoru
Odpady: 600 Kč za osobu
Pes: 780 Kč za rok

Vyškov

Voda: 96,02 Kč/m3
Teplo: 632,50 Kč za GJ
Odpady: 580 Kč za osobu
Pes: v bytě 1 000 Kč, v RD 360 Kč

Znojmo
Voda: 98,80 Kč/m3
Teplo: 560 Kč za GJ
Odpady: 400 Kč za osobu
Pes: v bytě 1 000 Kč, v RD v místních částech 200 Kč za prvního psa

Od května ovšem dojde k přeřazení vodného a stočného mezi položky, které jsou zdaňovány desetiprocentní sazbou DPH. Snížení DPH ze stávajících patnácti procent tak vodu zlevní zase zhruba na letošní úroveň.

Brňané si v prvních čtyřech měsících roku za vodu připlatí o šest procent. „Po květnové změně sazby DPH však bude meziroční nárůst činit pouze 1,4 procenta,“ informují Brněnské vodárny a kanalizace. Zdražení pokryje výdaje na investice do vodovodní infrastruktury a také na změny ve využívání jednotlivých zdrojů pitné vody. 

Vodohospodáři chtějí stabilizovat hladinu podzemních vod v prameništi Březová nad Svitavou, která je kvůli nízkým srážkám posledních let snížená. Z tohoto důvodu bude v roce 2020 více využíván zdroj povrchové vody z nádrže Vír upravované v úpravně vody Švařec. Rozdíl v ceně surové vody z jednotlivých zdrojů poznamená i konečnou cenu pro spotřebitele. Do obnovy infrastruktury chtějí brněnští vodaři investovat o 87 milionů více než loni.

Nejdražší voda bude letos v Blansku, a to 106 korun za kubík. Vodárenská akciová společnost totiž bude také masivně investovat.

„Nemalé investiční prostředky vynakládáme a budeme vynakládat zejména na boj proti suchu, které Blanensko zasáhlo ve velkém rozsahu. Nedostatkem vody je přímo zasaženo nebo potencionálně ohroženo asi třicet obcí okresu. Právě v roce 2020 začne realizace jedné z nejdůležitějších akcí v tomto směru – Pitná voda Jedovnicko za téměř 230 milionů korun,“ uvedl ředitel společnosti Petr Fiala. 

Chystá se i průzkum vhodných lokalit pro výstavbu nových velkokapacitních zdrojů pitné vody, jež by posílily páteřní vodovodní soustavu Velké Opatovice – Boskovice – Blansko.

2 U topení se ohřejeme levněji

Kohoutky od radiátorů naopak můžou Jihomoravané roztočit naplno. Ve většině měst se bude teplo zlevňovat. Například v Blansku se oproti roku 2019 cena snížila o téměř 28 korun za gigajoule. Příjemná cena vzešla z výběrového řízení – město totiž loni vybíralo nájemce a provozovatele soustavy centrálního zásobování teplem. Další čtyři roky tak bude město ohřívat společnost ZT Energy.

„Tato forma byla zvolena především proto, aby město Blansko mělo po celou dobu čtyř let vliv na koncovou cenu tepelné energie pro obyvatele Blanska, kteří jsou připojeni k soustavě centrálního zásobování teplem,“ uvedl místostarosta Blanska Ivo Polák (ČSSD).

Břeclav snižovala cenu výrazně už předloni, teď jde ještě zhruba o dvě koruny níž. „Snažíme se udržet či snížit náklady, třebaže nám nepomáhá například růst mezd napříč ekonomikou,“ uvedl jednatel Tepla Břeclav Martin Marták. Ten věří, že v roce 2021 bude pro zlevňování tepla ještě větší prostor. Ceny energií, zejména plynu, nyní klesají a společnosti se podařilo zafixovat cenu dřív než v jiných letech.

Pouze v Brně se ceník tepla bude navyšovat. „Cena tepla se v Brně zvýší o 4,5 procenta bez DPH. Domácnosti připojené na centrální zásobování teplem však toto opatření na zvýšených výdajích nepocítí, a to díky snížení daňové sazby,“ uvádí Renata Diatková z Tepláren Brno. Ta ze současných 15 procent klesla od Nového roku na deset. „Konečná cena tepla včetně DPH tedy zůstane i v příštím roce ve stejné výši jako doposud.

Hlavním důvodem úpravy ceny tepla jsou podle ní zvyšující se náklady na zemní plyn, a především extrémní nárůst výdajů na nákup emisních povolenek, a to celkem o více než tři sta milionů korun oproti roku 2017. Teplárny navýšily cenu gigajoulu tepla o 25 korun.

3 Senioři a děti ušetří za odpad

O 80 tisíc Brňanů méně musí v roce 2020 hradit poplatek za odpad. Nově jsou totiž od těchto poplatků osvobozeny děti mladší 4 let a lidé starší 70 let. Město jim tak ušetří pětistovku.

„Úleva na poplatcích možná pro někoho není velkou částkou, pro nás je však vyjádřením solidarity s rodinami, kde zpravidla kvůli péči o malé dítě je jen jeden z rodičů výdělečně činný. Je také vyjádřením podpory seniorům, kteří jsou odkázáni jen na své penze a svoje daňové povinnosti vůči společnosti si již dávno splnili,“ uvedl náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD). 

Pro ostatní Brňany zůstává poplatek za odpad stejný jako v předchozím roce, a to 670 korun. Nemění se ani v dalších městech kraje.

4 Péče o parkoviště zvedá ceny

V Břeclavi od 1. ledna lidé zaplatí víc za rezidentní parkovací kartu v zónách placeného stání – a to pět set korun namísto dosavadních čtyř stovek. Cena se zvedla třeba i na hojně využívaných parkovištích na bývalém autobusovém nádraží, a to z 20 na 50 korun, u vlakového nádraží z 30 na 50.

„Stále rostoucí počet automobilů logicky klade i větší nároky na množství parkovacích míst, které se město snaží průběžně rozšiřovat. V posledních letech tak vznikla řada nových parkovišť a připravují se další. To samozřejmě s sebou nese také nemalé náklady, stejně jako následná údržba těchto parkovišť,“ zdůvodňuje zdražení mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

V Hodoníně se zvedne cena za vyhrazené parkování. Měsíční paušál z tisícovky na 1 500 korun. Roční paušál za jedno osobní auto se navyšuje z deseti na patnáct tisíc korun. Změna se dotkne desítek vyhrazených stání.

5 Na motorky letos za víc peněz

Grand Prix České republiky v roce 2020 oslaví 70 let od své premiéry. Uskuteční se od 7. do 9. srpna. Pokoukání na motorky je ale dražší. Nejoblíbenější vstupenky Silver na přírodní tribuny jsou o 300 korun dražší a stojí 1 790 korun. Kategorie Gold podražila o 400 korun na 2 290 korun a nejdražší vstupenky na tribunu T3 stojí 6 490 Kč, tedy o pětistovku více. 

Za tyto ceny jsou přitom vstupenky k dostání jen do konce ledna. Pak je pořadatelé ve dvou vlnách zdraží vždy zhruba o pětistovku.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...