Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Studenti z celého kraje budou jezdit do Brna, hejtmanství koupí stroje

  • 0
Plán na vznik Centra pro odborné vzdělávání ve strojírenství v Kuřimi definitivně padá. Nové vedení kraje už po svém nástupu kritizovalo, že projekt pro školení studentů technických oborů je špatně řešený. Teď navíc přišla zpráva, že na něj nezískají peníze z evropských fondů.

„V silách kraje zkrátka není, aby vznik centra sám zaplatil,“ vysvětlila náměstkyně hejtmana pro oblast investic a majetku Taťána Malá (ANO), proč kraj od projektu v Kuřimi upustil.

Ten počítal s celkovou investicí 250 milionů korun, přitom 200 milionů by padlo jen na odkup a opravu budovy, kde mělo centrum vzniknout. A to se hejtmanství nelíbilo s tím, že svých budov má dost.

Právě tento stěžejní problém byl paradoxně nepřímo důvodem, proč kraj evropské peníze nezískal. „Než žádost posoudili, tak vypršela smlouva o smlouvě budoucí na odkup zmiňované budovy,“ podotkl náměstek jihomoravského hejtmana pro školství, vědu a výzkum Jan Vitula (TOP 09).

Většinu investice pokryje dotace

Vedení kraje už ale mělo vymyšlenou jinou a levnější variantu, jak vytvořit centrum, které se na strojírenství bude specializovat. Vzniknout by mělo při Střední škole technické a ekonomické v Olomoucké ulici v Brně. Koncept přitom zůstane stejný jako v případě Kuřimi. Do centra budou jezdit studenti z celého kraje, aby se mohli seznámit s nejmodernějšími technologiemi.

Kraj tam totiž pořídí stroje, na kterých se budou učit. „S učebnami se na Olomoucké stejně počítalo, projekt jsme jen rozšířili. Počítáme s investicí 50 milionů korun do moderních strojů, 85 procent nákladů bychom měli pokrýt z dotací, zbytek zafinancuje Jihomoravský kraj,“ nastínil Vitula. O termínu, do něhož by mělo centrum vzniknout, se teprve jedná.

Regionální vzdělávací centrum zaměřené hlavně na stavebnictví otevřel kraj už minulý rok v Brně-Bosonohách. Nové zázemí získali nedávno i budoucí vinaři ve Valticích. Podobná centra kraje zřizují, protože střední školy nemají dostatek peněz, aby si pořídily nejmodernější stroje a technologie.