Prodeje bytů v Brně jsou i přes nabídku na minimu, ceny přitom dál šplhají

  6:18
Volných bytů je dost, kupců však málo. Hlavně v Brně bydlení dál zdražuje, lidé si navíc nemohou dovolit vyšší úroky hypoték. Za metr čtvereční bytu v novostavbě vytáhne Brňan z peněženky skoro dvaapůlkrát víc než před šesti lety.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Jde přitom jen o jeden z problémů v balíčku označeném jako nedostupné bydlení.

„Přestože tempo růstu cen zpomalilo, v průměrných cenách nadále pozorujeme růst. Ten je ovlivněn i tím, že kupující mají větší zájem o nejlevnější byty. V nabídkách pak zůstávají ty dražší, které tlačí průměrnou cenu výš,“ vysvětluje František Šudřich z brněnské developerské společnosti Impera styl, která aktuálně staví rezidenční projekt Central Park na ulici Lidická.

Průměrná cena metru čtverečního u prodaných bytů v novostavbě překročila hranici 130 tisíc korun, ještě v roce 2016 přitom vyšla na 56,6 tisíce. Vůbec nejdražší jsou v přepočtu na plochu malé byty. Nová garsonka v Brně vyjde na skoro pět milionů, dvoupokojový byt na téměř sedm a půl milionu, třípokojový byt šplhá přes deset.

Největší poptávka je po garsonkách a dvoupokojových bytech, kromě tradičního Brna-střed a Králova Pole i na jihu města. Ukazují to data společnosti Trikaya, podnikající ve výstavbě a investicích do nemovitostí v Brně, která pravidelně publikuje analýzy zdejšího trhu.

Reality.iDNES.cz - nabídka nemovitostí

Přitom vybírat z čeho je. V nabídkách brněnských developerů se na začátku léta nachází 1 220 volných bytů, což je třikrát víc než před rokem. Od dubna do června se však prodalo pouze 161 bytů, nejméně za čtyři roky.

Nové byty nejdou na dračku ani jinde na jižní Moravě. Za uplynulý druhý kvartál se jich podle firmy Trikaya prodalo pouze pět v Adamově a Vyškově. A to navzdory mnohem nižším cenám – ve Znojmě stál v červnu metr čtvereční průměrně 72 tisíc korun, o 10 tisíc více je potřeba zaplatit v Boskovicích či Vyškově, ještě o pár tisíc dráž je v Hodoníně.

Koupím brání zejména vysoké úrokové sazby hypoték, které se zřejmě v nadcházejících týdnech vyšplhají k osmi procentům. „Na straně kupujících zásadním způsobem zdražily hypotéky a zpřísnila se i kritéria pro jejich čerpání. Těch, kteří mohou takový nákup profinancovat, ubývá,“ poukazuje Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva Trikayi.

Podle něj hrozí nedostupnost bydlení i pro střední třídu, což povede k degradaci kvality života a vztahů ve společnosti. Roli hraje i nejistota kvůli válce na Ukrajině a všeobecnému zdražování.

Při vysoké inflaci je ovšem zároveň výhodnější mít hypotéku než peníze na účtě. „Inflace snižuje reálnou hodnotu dluhu, nikoliv úspor. Reálná hodnota dluhu klesá, zatímco hodnota pořízené nemovitosti zůstává,“ podotýká Šudřich.

Výstavbě brání i starý územní plán

Zlepšení situace s drahými nemovitostmi v Brně nepomáhají ani tahanice se schválením nového územního plánu. Závěr procesu nabouraly právní posudky a stížnosti několika starostů městských částí, zastupitelé tak na konci června schválili přepracování již dokončeného dokumentu. To může trvat jeden až tři roky, pak se má už třetí návrh územního plánu znovu projednávat s veřejností.

Komplikace to je pro brownfieldy jako Jižní centrum, areál Šmeral, Zbrojovka, motorárna Zetor, chytrá čtvrť Špitálka, ale také třeba pro výstavbu startovacích městských bytů. Pro investory jde o naprosto kritickou míru nejistoty. „Netušíme, podle jakých pravidel máme novou výstavbu projektovat,“ říká Šudřich.

Odložení schválení územního plánu považuje za problematické i Asociace brněnských architektů a stavitelů. „Reakce našich členů na sebe nenechala dlouho čekat, ve velkém zastavují přípravu stavebních projektů. Nejhorší na této situaci je ovšem fakt, že nikdo netuší, jak dlouho bude tato situace trvat a jak se na věc bude dívat nově zvolené zastupitelstvo na podzim tohoto roku,“ oznamuje předseda asociace Marek Vinter.

Podle něj masivnější výstavbu v Brně znemožňuje právě hlavně zastaralý územní plán. „Jsme svědky masivní suburbanizační vlny. Protože v Brně není dostupné bydlení, dochází k zástavbě prstence okolo něj. Za deset let se počet obyvatel Brna snížil, kdežto v okolí města přibylo 25 tisíc obyvatel,“ říká.

Stěhování do menšího

Podle spoluzakladatele brněnské společnosti Garantovaný nájem Viktora Mejzlíka povede zdražování i k nárůstu počtu novostaveb na trhu. Přibližně třiceti procentům lidí s hypotékou totiž letos nebo příští rok končí fixace úrokové sazby a ne každému se podaří uskromnit, aby měl na měsíční splátky. A tak bude muset domov prodat.

Na trhu mají přibývat také starší a nezrekonstruované domy. Situace je vážná zejména pro seniory, kteří často bydlí sami ve dvougeneračních domácnostech náročných na vytápění, a tak budou nuceni k přestěhování do menších bytů. Lidé už také nemají tak často peníze na rekonstrukce zděděných domů a i oni nejspíš častěji zvolí prodej.

Nedostupnost vlastního bydlení se už promítá také do zvyšující se poptávky po pronájmech. V létě to přitom bývá obvykle naopak, protože studenti z Brna odjíždí na prázdniny.

Města plánují novou výstavbu

Města v kraji se snaží stagnující trh s bydlením oživit novými várkami bytů. V Brně jsou stovky těch městských ve výstavbě nebo projektové přípravě, například v Bedřichovické, Vranovské, Křenové či Bratislavské ulici.

„Dalším pilířem boje o větší dostupnost bydlení je pilotní městský projekt družstevních bytů, kdy stavět budou družstva bez zisku,“ uvedl náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD), podle nějž město připravuje šest lokalit pro více než 1 600 družstevních bytů. Projekty však nejspíš ovlivní neschválený územní plán.

Ve Vyškově zpracovávají studii na výstavbu tří bytových domů v ulicích Albrechtova a Dvořákova. „Půjde zřejmě o 50 až 80 bytových jednotek pro seniory a mladé rodiny,“ sdělil mluvčí radnice Michal Kočí. Město také opravuje starší byty, letos jich bude asi dvacet.

Blansko připravuje stavbu bytového domu s asi 62 malometrážními byty s pečovatelskou službou, musí však získat dotaci. I tady rovněž byty renovují, výstavbu dalších více než 400 plánuje do tří let developer. Stejný počet má soukromě vzniknout zhruba do roku 2030.

Ne vždy ovšem takové plány končí úspěchem. V září 2018 tehdejší starosta Znojma Jan Grois (dříve ČSSD) oznámil, že v Oblekovicích vyroste do konce roku 2021 nová rezidenční čtvrť s desítkami rodinných domů a bytů. Loni v lednu však pracovnice developera MF DNES sdělila, že projekt je pozastaven a investor shání peníze, dnes už nefunguje ani jeho web.

Soukromí investoři nicméně staví jinde, zdejší radnice pak pro nové byty vytipovala dvě lokality. Aktuálně vzniká studie, která prověří realizovatelnost. (ČTK, md)

  • Nejčtenější

Soud zprostil Ukrajince viny za zabití Roma v Brně, šlo o nutnou sebeobranu

22. března 2024  6:42,  aktualizováno  11:42

Krajský soud v Brně zprostil viny sedmatřicetiletého Romana Rohozina, který byl původně obžalován z...

Budějovice odvrací i druhý mečbol, Litvínov vyfoukl Kometě třetí bod

24. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:11

Zatímco Pardubice se Spartou už odpočívají, zbývající dvě čtvrtfinálové série se potáhnou minimálně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Budějovice potřetí porazily Třinec, sérii rozsekne až sedmý duel. Litvínov jde dál

26. března 2024  17:15,  aktualizováno  22:41

Čtvrtfinálová série Třince proti Českým Budějovicím zůstává po šesti zápasech vyrovnaná. Oceláři ve...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kometa v Litvínově srovnala sérii, Třinec nevyužil mečbol v Budějovicích

22. března 2024  16:50,  aktualizováno  21:26

Čtvrtými zápasy pokračovalo čtvrtfinále play off hokejové extraligy. Třinec si mohl zajistit postup...

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, některá uhynula

28. března 2024  12:11

Kamion s nákladem 500 selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na Znojemsku. Část...

Hazardér jel kanálem jako na tobogánu. Mohl se utopit i otrávit, varují vodárny

28. března 2024  6:26,  aktualizováno  11:20

Do útrob brněnské kanalizace nechal nahlédnout autor videa, které se nedávno objevilo na internetu....

Za nejdražší lístky další rozčarování. Kometa má hodně pomalých bruslařů, říká Duda

28. března 2024  10:13

Jenom jednou za patnáct let od návratu do extraligy se hokejistům Komety Brno podařilo v základní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...