Policie zasahovala na brněnském magistrátě (18. 10. 2022).

Policie zasahovala na brněnském magistrátě (18. 10. 2022). | foto: Markéta Lankašová, MF DNES

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo stíhání žen v kauze nebytových prostorů

  • 2
Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo trestní stíhání dvou žen, které kriminalisté podezírali z neoprávněného nakládání s nebytovými prostory v domě na Hlinkách v Brně. Jedna z žen byla na základě rozhodnutí soudu ve vazbě kvůli možnému útěku.

„Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo usnesení o zahájení trestního stíhání, protože za dané důkazní situace nebylo dostatečně odůvodněné,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Policie zadržela dva lidi kvůli nakládání s nebytovými prostory v Brně

O rozhodnutí však ještě před státním zastupitelstvím jako první informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Ten je také spojovaný s některými kauzami, které se týkají nakládání s městským majetkem v Brně, nikdy ale z ničeho nebyl obviněn.

Blažek se v minulosti dlouho pohyboval v místní politice a dosud je jihomoravským šéfem ODS. Jeho jméno společně s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou a jejím náměstkem Robertem Kerndlem (oba ODS) opakovaně kriminalistům zmiňoval Pavel Hubálek stíhaný za kupčení s městskými byty.

Trojice politiků jakékoliv nezákonné machinace opakovaně odmítá a tvrdí, že Hubálek lže, aby sám měl mírnější trest.

Podle státní zástupkyně Petry Lastovecké, která případ dozoruje, nemusí zrušení stíhání znamenat definitní konec kauzy. „Pracujeme s policií na tom, aby trestní stíhání mohlo být znovu zahájeno,“ řekla Lastovecká.

Případu stíhání dvou žen se týká půdních prostor v historickém domě na ulici Hlinky, kde lze vybudovat exkluzivní bydlení. Kriminalisté podle serveru Seznam Zprávy dospěli k závěru, že obě ženy prostory ovládaly prostřednictvím takzvaných bílých koní.

Jak se přidělovaly byty v Brně. Chcete lukrativní adresu? Pošlete hezký dopis

Tato kauza volně souvisí s dalšími, kvůli nimž policisté loni na podzim zasahovali. Počátkem října v souvislosti s privatizací a přidělováním městských bytů na radnici městské části Brno-střed obvinili osm lidí v čele s politikem ODS Otakarem Bradáčem. Ten jako jediný stále zůstává ve vazbě.

V polovině října pak policie zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny a i tady se zajímá o manipulaci při privatizaci městských bytových domů. Tady už jsou všichni z vazby na svobodě včetně podnikatele Michala Horkého, jehož policisté označují za hlavu organizované skupiny.

Podnikatel a spekulant s vazbami na lidovce. Kdo je hlavní obviněný v bytové kauze

V souvislosti s touto druhou skupinou kolem Horkého policisté prohledávali i kancelář bývalého brněnského náměstka a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). Ten není obviněný, o jeho roli se však kriminalisté zajímají.

,