Obojky se speciálními senzory pomohou včas odhalit zdravotní komplikace skotu. | foto: Mendelova univerzita

Vědci testují obojky pro býky, které mohou pomoci včas odhalit nemoc

  • 3
Chytré obojky s čipy, které mají býci kolem hlavy sbírají data o zdravotním stavu skotu. Díky tomu může podle vědců z Mendelovy univerzity, kteří obojky testují, zemědělec včas zasáhnout a předejít potenciálním finančním ztrátám.

Podobné obojky se využívají u dojnic, protože zemědělci si lépe dovedou představit finanční ztrátu, když nemocná kráva nedojí. Podobně chtějí díky čipům v obojku sledovat i životní funkce u býků.

„Spousta lidí z praxe si neuvědomuje, že býk, který roste přírůstkem ke dvěma kilogramům denně, je stejně užitkově na výši jako vysokoužitková kráva. Je tedy nutné věnovat péči právě i býkům,“ uvedl proděkan Agronomické fakulty Daniel Falta.

Senzor na obojku snímá životní funkce zvířete, jako je přežvykování, doba žraní či pohyb. „Pokud se tele začne chovat neobvykle a data z obojku se odchýlí od normálu, tak to většinou znamená, že se blíží nějaké zdravotní komplikace,“ doplnil mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Farmář může okamžitě zareagovat a zvíře podat potřebné vitamíny a léky dříve, než nemoc naplno propukne.

Cena chytrého systému, který může zemědělci použít, začíná podle Falty okolo 750 korun. „Farmáři se to doopravdy vyplatí, protože když se má zvíře dobře, tak i výsledný produkt, v tomto případě maso, vzniká za nejlepších podmínek,“ sdělil Falta. 

V České republice zemědělci ke konci loňského roku chovali 1,4 milionu kusů skotu. Počet býků z toho počtu činil necelých 300 tisíc.