Rezidence Karla IV. na východním okraji města Rosice poblíž Brna bude hotová v roce 2020. | foto: Vizualizace: Cereinvest

V Brně a okolí rostou tisíce bytů, populární jsou hlavně předměstí

  • 9
Nedostatek bytů cítí lidé v Brně a okolí znatelně, to však neznamená, že by se nové nestavěly vůbec a na trhu nebylo k mání nic. Ze statistik vyplývá, že jen v letošním roce dokončili developeři okolo 2,8 tisíce bytů a domů. Zároveň začali se stavbou 3,2 tisíce dalších.

Počet započatých staveb se proti loňsku zvedl o čtyři procenta. Nejvíce rozestavěných i plánovaných projektů je pak v Brně a hlavně v okrese Brno-venkov. MF DNES přináší přehled nejvýraznějších dokončovaných projektů.

V Brně jsou nejžádanější klasické byty ve velikosti 1+kk nebo 2+kk, průměrná cena těchto bytů se pohybuje okolo 75 tisíc korun za metr čtvereční. Příkladem můžou být zhruba dvě stovky bytů, které v Králově Poli staví společnost Impera styl. Ta nabízí byty zhruba od 2,7 až po 5,5 milionu korun, ve stejném areálu jsou ke koupi i rodinné domy. Mezi další projekty pak patří Rezidence Riverside u výstaviště.

„Projekt představuje dostavbu hotelového komplexu Voroněž, má osm nadzemních podlaží s 86 byty od velikosti ateliéru po 4+kk, většina bytů má balkon nebo lodžii, střešní byty pak i terasy,“ popsala Jitka Sedláková z Moravské stavební. Některé byty přitom stojí až 13,5 milionu korun, dokončené budou příští rok.

Kromě klasických bytů je v Brně možné sehnat i luxusní či atypické bydlení. „Připravujeme komornější bytové domy Neumanka v Masarykově čtvrti, v prosinci proběhne aukce bytů v nejvyšším podlaží,“ představil projekt zástupce developera František Šudřich.

Okolí Brna se bude rozrůstat

Inovativním bydlením je pak rezidence s viladomy o maximálně devíti bytech a s řadovými domky blízko chráněného lomu Hády.

„Chystáme tam nový typ bydlení, takzvané klastry, což jsou polouzavřené menší bytové celky s vlastním dvorem, který umožňuje prolínání soukromých a veřejných prostor, interakci mezi sousedy a vznik komunitního bydlení. Důraz je kladen na ekologický ráz projektu, dostatek zeleně na veřejných prostranstvích a možnosti aktivního trávení volného času. Automobilová doprava tam bude maximálně potlačena. Auta se v lokalitě pohybují pouze po nejnutnějších obvodových komunikacích a v maximální míře v podzemních garážích,“ vykresluje Šudřich.

Zájem ale není jen o bydlení v moravské metropoli, naopak blízké okolí Brna se během posledních let stalo velmi populární. „Nyní je největší zájem o domy, byty a pozemky na okraji Brna. Předměstí jako Soběšice, Útěchov nebo Vranov se budou v následujících letech výrazně obydlovat,“ přiblížila situaci na trhu realitní makléřka Lucie Ulbrichtová.

K dojezdové vzdálenosti dvacet minut do moravské metropole se hlásí developerské projekty jako rezidence ve Střelicích, v Pohořelicích nebo v Oslavanech. Dohromady ve všech třech lokalitách vyroste 171 bytů. Rezidence Oslavany nabízí 21 bytů v cenové hladině od 2,4 do 4,8 milionu korun.

Další komplex s 80 byty roste pod jménem Rezidence Karla IV. v Rosicích. „Jde o cenově velmi dostupné bydlení. Cena prostorného 2+kk se pohybuje lehce nad 2,5 milionu korun, cena větších bytů 3+kk nedosahuje ani ke 4 milionům,“ přiblížil zástupce investora Cereinvest Filip Babčák. Dokončení prvních 40 bytů je v plánu na červenec 2020, druhý dům bude následovat cca o šest měsíců později.

Povolení je méně, čeká se pokles výstavby

V Pohořelicích v blízkosti Šumického potoka staví developer dva bytové domy. V prvním i druhém už jsou některé byty rezervovány, ale stále je ještě 27 volných. V obou projektech zbyly převážně byty s dispozicí 1+kk+loft.

Kde se letos také staví

  • Brno

Ponavia rezidence II – ulice U Červeného mlýna a Střední, 110 bytů
Palác Kobližná – 58 bytů
Nová Křenová – 48 bytů
Residence Spolková – 25 bytů
Panorama I a II – ulice Kociánka – řadové domy i byty

  • Brno-venkov

Vily Švédské kříže – Moravany, 13 vil
Rezidence Boží hora – Ivančice, 30 bytů
Rodinné domy ve Šlapanicích – 9 dvoupatrových domů

„To znamená, že bytová jednotka má vysoké stropy a schodiště. Dole máte kuchyň s obývacím pokojem a po schodech nahoru je v polovině bytu udělán prostor pro ložnici. V pokoji nad schody se normálně postavíte, pouze jsou zde zkosené kraje místnosti,“ řekla k netradičnímu pojetí makléřka Denisa Lukasová. Prodej bytů začal v srpnu, ale stavby budou hotovy v letech 2019 a 2020.

Lokalita Brno-venkov nabízí potenciál pro další stavby. „Okolní městečka a vesnice, které úzce navazují na samotnou jihomoravskou metropoli, jsou pak skvělou kombinací bydlení v příjemném prostředí a přitom na dosah ke všem službám a práci,“ odhaluje příčiny Babčák z Cereinvestu.

Vydaných stavebních povolení pro příští rok však ubylo skoro o deset procent, v příštích letech tedy v kraji velký stavební boom nových bytů a domů pravděpodobně nenastane.