Hostům Boutique Wine Hotelu v Mikulově bude k dispozici více než 30 pokojů, každý s vlastní terasou. Nabídnou výhled na vrcholek Svatého kopečku, do okolních vinic či na panorama Mikulova. | foto: vizualizace: Bukolsky architekti

V Mikulově vyroste hotel pro milovníky vína, luxusní i ekologický zároveň

  • 4
Být to tři roky zpátky, vozily by se touto dobou k budově na úpatí Svatého kopečku v Mikulově hrozny. Než se přestěhovalo do nových prostor, fungovalo tady – v někdejším domě U Konšelů – Vinařství Volařík. Teď má na stejném místě vyrůst designový hotel.

A to pod taktovkou syna vinaře Miroslava Volaříka Mikea a architektonické kanceláře Bukolsky architekti.

Hotel nabídne více než třicítku pokojů, z nichž každý bude mít vlastní terasu. Hosté se budou kochat pohledem na vrcholek Svatého kopečku, do okolních vinic či na panorama Mikulova.

„Hotel bude eko. Maximálně využijeme přírodní materiály. Střechu pokryjeme zelení, budeme dbát na úspory vody a využívání šedé vody,“ vysvětluje Mike Volařík, předseda správní rady společnosti Volarik Capital, která už v Mikulově provozuje další hotel a apartmány.

Podle něj se bude ubytovací zařízení snažit také minimálně využívat plasty a hosté se mohou těšit i na naturální kosmetiku.

Do zkušebního provozu chce hotel uvést na konci roku 2020. „Hotel je především zaměřen pro klienty, kteří mají rádi komornější prostředí, klidnou atmosféru, individuální přístup. A také ocení úžasné výhledy, výborná vína, prostředí mezi vinohrady, sklepní wellness či zážitkovou gastronomii,“ vysvětluje Mike Volařík s tím, že připravovaný Boutique Wine Hotel bude sloužit výhradně dospělým klientům.

Obliba butikových hotelů stoupá

Volařík doufá, že jeho hotel se zařadí do systému designhotels.com. Ten nabízí ubytování v nejunikátnějších luxusních butikových hotelech po celém světě. V současné době do něj patří pouze jeden hotel v Česku – konkrétně Hotel Josef v Praze, elegantní hi-tech stavba od architektky Evy Jiřičné.

Mike Volařík již s designhotels.com jednal v Berlíně, další setkání má být přímo v Mikulově. „Probírali jsme parametry spolupráce a zjistili jsme, že máme stejnou vášeň pro design a ekologii,“ poznamenal s tím, že prvotní spolupráce se jeví slibně.

Obliba takzvaných butikových hotelů u hostů každým rokem stoupá. Butikové hotely, jimž se někdy také říká lifestylové, přitahují komorní atmosférou, luxusním zařízením a individuálním přístupem ke klientovi.

K zařazení do sítě butikových hotelů by mohla tomu chystanému pomoci právě i podoba, kterou mu vtiskl architekt Martin Bukolsky. Ten už v Mikulově zanechal několik nepřehlédnutelných stop. Například na zrekonstruované historické budově pošty, jejíž věžím dal neobvyklý zrezivělý plášť z kortenu – materiálu používaného hojně třeba v Madridu.

Dílem architektonické kanceláře je také zmiňované moderní sídlo Vinařství Volařík na okraji města, v centru si pak autorství připisuje na sídle Rodinného vinařství Mikulov ve Vídeňské ulici.