Machuča navíc hodnotí letošní úrodu jako lepší než v minulých letech. V úterý mají začít sklízet hrozny i ve vinařství Chateau Valtice - Vinné sklepy Valtice.
„Hroznů je hodně, nejen našim, ale všem vinohradům kolem Úval se mrazy vyhnuly a nic nepomrzlo,“ uvedl Machuča.
Ten se specializuje pouze na burčák a na pěti hektarech pěstuje letos pět odrůd. Zatímco na začátku léta se částečně potýkal s plísněmi kvůli častějším dešťům, nyní už dlouho nepršelo a hrozny měly možnost dozrávat za teplého a slunečného počasí.
Réva je o týdny napřed, sklizeň hroznů možná vypukne už v srpnu![]() |
Prodávat chce hned ode dne, kdy to zákon povoluje. „Uvidíme, jak to prokvasí, nejpozději v pátek už ale burčák určitě bude,“ řekl Machuča.
Zdražení neplánuje, takže zákazníci od něj nakoupí litr za 80 korun. Nabízet bude postupně burčák z bílých i červených hroznů. Předpokládá, že prodávat bude až do konce října.
Od pátku až do konce října plánuje prodávat i Chateau Valtice, které začíná s odrůdou Irsai Oliver. Jeho burčák je k dostání pouze ve Vinařské pohotovosti v sídle vinařství.
„I u nás zatím úroda vypadá velmi slibně, ale dokud nebudou hrozny sklizené, může se stát leccos,“ připomněl David Šťastný z vinařství, že deštivé počasí či kroupy mohou úrodu ještě výrazněji poškodit.
Pijete burčák?
Valtičtí budou prodávat první burčák za stejnou cenu jako loni, tedy 90 korun za litr, protože první je pracnější. V dalších týdnech se cena obvykle snižuje k 80 korunám.
Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt. Nad dodržováním pravidel pro prodej tohoto nápoje dohlíží každoročně Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
1. srpna 2022 |