Bruslaři na jihu Moravy často nerespektují zákon, podle kterého by se na silnicích měli pohybovat stejně jako chodci po levé straně vozovky. Ilustrační foto

Bruslaři na jihu Moravy často nerespektují zákon, podle kterého by se na silnicích měli pohybovat stejně jako chodci po levé straně vozovky. Ilustrační foto | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Bruslaři v kraji zákon nedodržují, na silnicích jezdí vpravo

  • 4
In-line bruslař je na tom podle zákona stejně jako chodec. V případě, že se dostane na silnici mezi auta, měl by se pohybovat pouze vlevo. Jenže na jihu Moravy toto pravidlo nedodržuje nikdo.

Kdyby se strážníci v Mikulově postavili na jediný den na ulici Piaristů, Koněvova či Brněnská a začali pokutovat in-line bruslaře stokorunou, vybrali by podle ředitele tamní městské policie Jiřího Hamerníka za den možná i deset tisíc korun.

"Je to skutečně děsivé. Tyhle ulice totiž vedou z kopce a jsou jednosměrné přesně naopak. In-line bruslařům se ale právě tohle zamlouvá, a tak se jich zejména po těchto ulicích denně prohání mraky," konstatoval šéf strážníků.

Argument bruslařů, že právě jízda po směru, která odporuje zákonu, se jim zdá mnohem bezpečnější než čekat, zda se jim vyhne auto jedoucí v protisměru, Hamerník neuznává.

"Zákon hovoří jasně. In-line bruslař je chápán jako chodec a jako takový se musí na silnici pohybovat," řekl.

Jízda po směru je bezpečnější, tvrdí bruslaři

Kdy začne mikulovská městská policie bruslaře trestat, zatím neví. "Každý rok nad tím přemýšlíme a každý rok to zase odložíme," pokrčil rameny.

Nebezpečné úseky

Brno

Sokolova ulice v Komárově. Řidiči na této frekventované víceproudé silnici s několika přejezdy podle policie často bruslaře nerespektují.

Břeclavsko

Mikulov. V protisměru bruslaři brázdí ulice Piaristů, Koněvova a Brněnská.

Blanensko

Moravský kras. Autobusům, autům i cyklistům se vyhýbají jezdci na bruslích na příjezdové cestě ke Skalnímu mlýnu poblíž vstupu do Punkevních jeskyní. Úsek je podle Správy ochrany Moravského krasu nepřehledný s množstvím zákrut.

Hodonínsko

Hodonín. Nebezpečně kličkují bruslaři mezi auty na sídlištích v Bažantnici a Jižním městě, oblíbená je i Pěší zóna. Inlajnisty láká občas ale i hlavní Národní třída a Velkomoravská ulice.

Vracov. Zde jezdí na bruslích i maminky, tlačící před sebou kočárek či kolo s dítětem.

Nebezpečné kousky předvádějí také bruslaři na kolečkách na Blanensku. Parta in-linových nadšenců téměř denně sjíždí zhruba dvoukilometrový úsek v nepřehledném terénu u Skalního mlýna.

"Je to příjezdová cesta plná zákrut do Punkevních jeskyní mezi Blanskem a Skalním mlýnem. Jezdí tady hlavně v létě spousta zájezdových autobusů a také řada aut," uvedl vedoucí Správy ochrany přírody Moravský kras Leoš Štefka.

Že je jízda po takové silnici přesto adrenalin, potvrdila například in-line bruslařka Iva Hrnčířová z Blanska. "Nejhorší je, když se v tom nepřehledném terénu setkáte s autobusem. Musí se tady dávat hodně velký pozor. Mnohem nebezpečnější než auta jsou pro nás ale cyklisti," myslí si Hrnčířová.

I tady se ale na zákon nehledí. "Jezdíme zásadně ve směru jízdy. Zdá se mi mnohem nebezpečnější jet vlevo a čekat, až se přímo proti mně vyřítí ze zatáčky auto," vysvětluje bruslařka.

Totéž si myslí Michal Veselský z Hodonína. Ten jezdí po silnici směrem k mikulčickým Valům. "V Hodoníně není jezdit kde a je to tam hodně nebezpečné," říká.

Přesto se podle tamních strážníků najdou i hazardéři, kteří prokličkují mezi auty například na sídlištích v Bažantnici, Jižním městě i hlavní Národní třídě.

"Nedávno jsem viděla mladého kluka na bruslích se sluchátky v uších. Projel přes pěší zónu křížící se se silnicí, aniž by se podíval, jestli nevyjíždí z parkoviště u obchodního domu auto. To ho jen těsně minulo. On si toho ale vůbec nevšiml, jak jel rychle," popsala jedna z obsluhujících servírek z restaurace na pěší zóně.

Řada nebezpečných úseků, kde se také prohánějí in-line bruslaři, je i jinde v kraji. Oblíbený je i úsek silnice z Rosic do Ostrovačic, kde se podle místních stěží vyhnou dvě auta.