V moderních budovách v areálu bývalé textilky mezi ulicemi Dornych, Přízova a...

V moderních budovách v areálu bývalé textilky mezi ulicemi Dornych, Přízova a Mlýnská sídlí například firma Avast. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Opuštěné výrobní areály se mění v moderní centra, stěhují se tam firmy

  • 7
Opuštěné chátrající výrobní areály v Brně zabíraly přes 500 hektarů. Během 15 let se téměř polovinu už podařilo obnovit. Například do areálu po textilce Vlněna se chystá společnost Zebra Technologies, podnikající v oblasti tiskáren a čteček čárových kódů. Bude zde zaměstnávat 700 lidí z téměř 40 zemí.

Připojí se tak k dalším čtyřem firmám, jež si v centru pronajímají prostory na zmodernizovaném pozemku společnosti CTP. Velká poptávka je právě i o místo v areálu bývalého Zetoru. 

„V CTParku Brno Líšeň jsme zaznamenali opravdu enormní zájem o nové prostory, což jen dokresluje fakt, že aktuálně stavíme několik budov ve stejném čase, abychom tuto poptávku pokryli,“ řekl business developer CTP Pavel Blažek.

Vlněna a Zetor jsou dvě ze 107 lokalit, jež město eviduje jako brownfieldy. Tedy pozemky, které se kdysi využívaly jinak a pro své záměry museli investoři tamní stavby zlikvidovat nebo místo jiným způsobem obnovit. Z největší části se jedná o pozůstatky budov těžkého a lehkého průmyslu nebo zemědělské výroby. V celém katastru města zabíraly takové plochy přes 500 hektarů, přitom během posledních 15 let se již obnovilo více než 200 hektarů. 

„Za tuto dobu se podařila přestavba textilní továrny Vlněna. Dalšími projekty v pokročilém stadiu jsou Zbrojovka a protější bývalá Motorárna nebo území podél ulice Nové Sady,“ zmiňuje ředitel Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček. Budoucí vývoj vidí pozitivně. Podle něj je velká většina brněnských brownfieldů určená k přestavbě a neleží ladem.

Proměna je složitá a drahá

Investor, který pozemek obnovuje, musí počítat se ztíženými podmínkami. Do svých výdajů započítává náklady na likvidaci a riskuje, že v průběhu revitalizace narazí na nenadálé komplikace spojené například s ekologickou zátěží. 

„Častokrát se jedná o kontaminovaná území, majetkově nejednotná, a v případě, že se nachází v posvitavské průmyslové zóně v blízkosti řeky, vyžadují výstavbu protipovodňových opatření,“ doplnil Sedláček. Přes všechna tato rizika je investice do brownfieldů pro firmy výhodná. 

„Nedostatek vhodných pozemků nutí developery poohlížet se čím dál víc po těchto pozemcích. Brownfieldy poskytují zázemí pro mnoho firem, které pro svůj provoz potřebují prostory od 100 do 500 metrů čtverečních. V nových projektech se obvykle takové rozlohy nenabízejí, a pokud ano, většina firem si je nemůže dovolit,“ vysvětlil expert na průmyslové stavby Peter Kolenčík.

Průmysl i ubytování

Jako nejsložitější proces hodnotí investor CTP přestavbu právě areálu po textilce Vlněna. „Budovy byly ve zcela havarijním stavu, a tak byly postupně asanovány, aby na jejich místě mohl vzniknout zcela nový administrativní areál,“ řekla za CTP mluvčí Lucie Heřmanská. Celá obnova trvala jedenáct let.

V roce 2018 se do velkých budov na 80 tisících metrech čtverečních mezi ulicemi Dornych, Přízova a Mlýnská nastěhovala firma Avast. Dnes je mimo jiné využívají i společnosti Oracle, Infosys, RWS a Zebra Technologies. Lokalita už vytvořila asi 3 500 nových pracovních míst.

Další významný brownfield, který CTP obnovuje, je už zmíněná plocha, která kdysi patřila výrobci traktorů Zetor v Líšni. Před dvěma lety zde vznikl CTPark, kde už sídlí sklad internetového obchodu Rohlik.cz a další firmy se do areálu chystají. V procesu je obnova sedmi a půl hektaru průmyslových ploch. Do zóny plánuje firma investovat okolo 1,5 miliardy korun.

Příkladem úspěšného využití brownfieldů k bydlení je projekt DOMEQ na Ponávce, který slouží jako ubytovací koleje. První z vybudovaných domů má třináct podlaží a je připravený pro bydlení více než tří set osob. Dnes slouží lidem z různých koutů světa.

Zbrojovku nahradí nová čtvrť

Projektem, který je zatím v počátcích, je revitalizace areálu po bývalé brněnské Zbrojovce, která na začátku tisíciletí zkrachovala. Pozemku se ujal developer CPI. Na dvaceti hektarech vznikne celá městská čtvrť – pro nákupy, bydlení, práci i odpočinek. Projekt má schválenou změnu územního plánu a existují už i vizualizace jeho budoucí podoby.

První etapa, jejíž součástí byla přestavba původní nářaďovny na kancelářskou budovu ZET Office, je dokončená a nová vznikající čtvrť je již přístupná lidem. V přízemí dosud jediné fungující budovy pronajímá investor restauraci. „Je skvělé, že rozvineme nejen náš areál, a doplníme tak pro klienty nezbytné vybavení parku, ale zároveň obohatíme i Židenice o další kvalitní kuchyni, kterou si tato oblast zaslouží,“ řekl za CPI Miroslav Pekník. Nyní se připravuje druhá etapa přestavby v jižní části areálu.