Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno chystá skromné trhy, pletené vzory na hrnečcích odkážou k historii

  15:52
Přípravy vánočních trhů, které navštěvují desetitisíce lidí, provází podobně jako loni kvůli covidu nejistota. Organizátoři Brněnských Vánoc, které jsou největší adventní akcí v kraji a začínají za týden, však hodlají udělat vše pro to, aby se trhy uskutečnily a byly pro návštěvníky co nejbezpečnější. Lidé si opět budou moct pochutnat u stánků, nemají se však shlukovat.
Červeno-bílý motiv, který je použitý i na oblíbených vánočních hrncích, bude...

Červeno-bílý motiv, který je použitý i na oblíbených vánočních hrncích, bude vedle hlavních ikon města zobrazovat nově také jeho jednotlivé části. Lidé se tradičně mohou těšit i na speciální edici orlojových kuliček. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

I proto se vánoční strom na náměstí Svobody i Zelném trhu rozsvítí příští pátek už dopoledne. „Stánky se otevřou také dopoledne a na odpoledne a večer chystáme několik opakování světelné show na Svoboďáku, abychom zabránili návalu lidí v jeden čas,“ oznámila ředitelka Turistického informačního centra (TIC) Jana Janulíková.

Zatímco loni musely být trhy kvůli covidovým opatřením bez občerstvení, letos už nabídnou tradiční sortiment. Náměstí Svobody zaplní 45 stánků – tedy méně, než je zvykem – a zimní bar, na Dominikánském náměstí bude dvanáct stánků. 

„Zapojili jsme lokální prodejce a výrobce. Pro obě náměstí chystáme kulturní program tak, aby nemotivoval k návštěvě konkrétního místa v určitou dobu,“ sdělila Janulíková. 

Novinkou budou stánky na nádvoří Staré radnice zaměřené na designové dárky. Prostor ozdobí hrající dřevěná hvězda od studia Visualove, která se loni stala oblíbeným místem pro focení. Dalším lákadlem mají být výkupní automaty na vratné kelímky, které tak bude možné kromě stánků vrátit i bezkontaktně. Stánky budou rozmístěny dva metry od sebe a každé dvě hodiny tržiště projde dezinfekcí.

Také letošní trhy, které skončí 23. prosince, se vizuálně „zahalí“ do pletených vzorů, jež odkazují ke slavné textilní minulosti Brna.

Červeno-bílý pletený motiv, který je použit i na oblíbených vánočních hrncích, loni zobrazoval největší ikony města jako krokodýla, orloj nebo sochu Jošta. Letos jeho autoři zapojili celé Brno.

Motiv pro každou městskou část

Pozornost obrátili na městské části. „V dotazníku se každý mohl vyjádřit, co jeho městskou část charakterizuje. Přišly nám stovky odpovědí, což nás překvapilo. Pro každou městskou část jsme vytvořili motiv, ať už se jedná o architekturu, zvířata, jídlo, lidi, nebo přírodu,“ uvedl Jakub Konvica z Neon Studia. Vzniklo tak 29 motivů a zároveň také 29 různých typů hrnků.

Tradiční trhy s devadesáti stánky nabízejícími vánoční pochutiny i řemeslné výrobky vyrostou na Zelném trhu, kde příjemnou atmosféru podtrhne hudební produkce na pódiu. Součástí se stanou i předzahrádky restaurací, které v centru Brna mohou zůstat v provozu i v listopadu a prosinci.

Ze seznamu letos kvůli rekonstrukci vypadl park na Moravském náměstí. „Pro návštěvníky vánočního centra města však bude připraven Advent u Jošta s 15 prodejními stánky s klasickým vánočním zbožím. Prostor tady dostanou i neziskovky a přesune se sem bar na kašně, který bývá na Moravském náměstí. Po loňském úspěchu zde bude opět umístěn dětský kolotoč,“ vyjmenoval starosta Brna-střed Vojtěch Mencl (ODS). 

Přestože se k Joštovi nevejde kluziště, milovníci bruslení nemusí zoufat. Bude totiž součástí únorového zimního olympijského festivalu v Nové Zbrojovce.

Znojmo z ptačí perspektivy

Na oblíbené vyhlídkové kolo, které bude kvůli rozkopanému Moravskému náměstí v Brně chybět, lákají ve Znojmě. Pětadvacet metrů vysoká atrakce vyroste na Komenského náměstí, vánoční Znojmo z ptačí perspektivy bude možné zhlédnout každý den od 28. listopadu až do 3. ledna.

Adventní trhy na Masarykově náměstí zase doplní koncerty a zimní kino s českými filmovými hity. „Více než měsíční program odstartuje během první adventní neděle v 16.45, kdy uslyšíme koledy v podání Znojemských žesťů a zároveň rozsvítíme strom,“ přiblížil místostarosta města Karel Podzimek (ODS). Na zahájení naváže zpěvák Michal Hrůza, během adventu ale vystoupí i mnohé další kapely, například LeGranda, The Shots nebo O5 a Radeček.

Na znojemském Horním náměstí bude k dispozici líbací brána se jmelím u Enotéky, fotostěna s obrazem Josefa Lady a ohrada s ovečkami. Návštěvníci trhů nepřijdou ani o koledy z věže a těšit se mohou i na pravou zabijačku s prodejem masných výrobků.

V Břeclavi, Hodoníně, Mikulově nebo Vyškově se vánoční stromy rozsvítí také o první adventní neděli 28. listopadu, v Břeclavi k tomu chystají andělskou lightshow a loutkové divadlo. V Blansku rozsvítí strom už o dva dny dříve a součástí akce budou vánoční trhy od 10 do 18 hodin.

Adventní trhy ve Vyškově s rukodělnými výrobky i vánočním punčem potrvají od 9. do 22. prosince, jejich součástí bude i kulturní program a na děti čeká vánoční vláček.

Vyškovský vánoční smrk bude tradičně strážit betlém z dílny místního sochaře a řezbáře Tomiše Zedníka, který vyřezal i nové postavy. „Letos to jsou dva kováři, dva tesaři a dva chlapci, kteří řemeslníky pozorují. V příštím roce pak půjde zejména o muzikanty,“ přiblížil mluvčí radnice Michal Kočí.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

OBRAZEM: Na D1 u Brna se pracuje i v noci, práce skončí o dva měsíce dřív

25. dubna 2024  12:22

Na rozšíření dálnice D1 na šest pruhů se v nejvytíženějším úseku u Brna mezi sjezdy na hlavní tahy...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...