V Brně se střetli radikálové s antifašisty, policie nasadila těžkooděnce

  • 338
Národní a sociální fronta svolala na středeční večer do Brna demonstraci. Proti se postavili antifašisté a konflikt museli hasit policisté, kteří zadrželi šest osob. Pro ně si po ukončení akcí přišla na policii více než stovka odpůrců pochodu. Proti davu v Příční ulici vystoupili policisté včetně těžkooděnců.

Účastníci Národní sociální fronty se sešli s pochodněmi v sedm hodin večer na Zelném trhu. Měli v plánu vyrazit ulicemi Orlí a dále Masarykovou, Nádražní, Hybešovou, Václavskou a Křížovou až na Mendlovo náměstí. Zamezit se jim v tom pokusili antifašisté, kterých byly stovky. Došlo ke střetu. Policie odpůrce vyzvala, aby nechali pochod v poklidu projít. Radikálů byly desítky. 

Asi 400 antifašistů se vrátilo na Dominikánské náměstí, jejich odpůrci se vydali na pochod ze Zelného trhu. „Nikdo se nezranil. Policisté zajistili dva agresory,“ uvedl ke střetu policejní mluvčí Pavel Šváb. Průvod z Dominikánského náměstí dorazil na Husovu ulici a byl organizátorem ukončen. 

Radikálové naopak prošli Masarykovou ulicí. Blokovat se je pokoušeli jednotlivci na kolech. Policisté na dění v ulicích dohlíželi z vrtulníku. 

Antifašisté se sešli už o dvě hodiny dříve na Dominikánském náměstí. Ti plánovali pochodu radikálů čelit lehce zábavnou formou a akci proto nazvali „Kdo si hraje, nehajluje“. Společně projdou ulicí Dominikánskou na Šilingrovo náměstí a odtud Husovou ulicí k Nádražní. 

Na místě byli policisté, kteří přítomným přikázali, aby si nezakrývali obličeje. Na pódiu vystoupilo několik osobnosti. Například Zdena Mašínová, mladší sestra bratří Mašínů, vzpomínala na totalitu. „Je to nejvíce ponižující věc. nemohu uvěřit, že po čtyřiceti letech od totality zůstala komunistická strana v Parlamentu,“ prohlásila. 

Na hradbách Petrova se odpoledne objevil transparent Valte dom. Brno nehajluje. Stovky odpůrců se s radikály sešly znovu na Nových sadech. Tajemník Brna-střed Petr Štika radikálům navrhl jinou trasu, aby nedošlo k potyčkám. „Nesouhlasili, proto jsem jejich akci zrušil v zájmu ochrany lidí a majetku,“ uvedl Štika. 

Radikálové se odmítli rozejít a zapálili pochodně. Ty však nehořely dlouho. Na výzvu policistů je uhasili. Obě skupiny se pak rozešly před devátou hodinou večer. „Celkově jsme zadrželi šest osob, dva policisté se lehce zranili,“ informoval Šváb. 

Večer se však víc než stovka odpůrců pochodu pro své zadržené vrátila k policejní stanici v Příční ulici, kde jsou cely pro zadržené. Po nasazení těžkooděnců nakonec demonstranti prostor opustili. „Vyzvali jsme je, aby odešli. Zadržené už jsme totiž propustili. Oni výzvu uposlechli a vše skončilo bez jakéhokoliv omezení na svobodě,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

V ulicích hlídkovaly stovky policistů, z toho desítky těžkooděnců i jezdci na koních, psovodi se služebními psy, dopravní policisté, cizinecká policie, kriminalisté v civilu a lidé z antikonfliktního týmu. 

Policisté také použili zvukové dělo. „Nikoliv však jako donucovací prostředek, ale preventivně například během výzvy k poklidnému odchodu,“ uzavřel Šváb. 

, ,