Brno ubytuje 24 křesťanských uprchlíků, které v Iráku ohrožovali islamisté....

Brno ubytuje 24 křesťanských uprchlíků, které v Iráku ohrožovali islamisté. Některé další rodiny jsou i v rekreačním zařízení Okrouhlík u Jihlavy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Brno přijme skupinu křesťanských uprchlíků z Iráku

  • 18
Už za týden dorazí do Brna čtyři rodiny křesťanských uprchlíků z iráckého Mosulu. Pomoc pro čtyřiadvacet lidí včetně malých dětí organizuje nadační fond Generace 21 za podpory české vlády. Město kývlo na žádost fondu a poskytne běžencům byty. Pomůže jim také se začleněním do společnosti.

„Protože jde o velké křesťanské rodiny, město opraví nevyužívané větší byty, které jsme ochotni nabídnout,“ řekla náměstkyně brněnského primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL).

„Jedná se o lidi, kteří se dostali do nouze a v takových případech máme zájem pomoci,“ řekl primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Prvních šest až osm týdnů budou rodiny ubytované v penzionu, kde projdou lékařskými prohlídkami, vyřizováním formalit a intenzivní výukou češtiny. Pak se přestěhují do bytů a děti začnou chodit do škol. „Máme pro ně už i pracovní nabídky, ale to budeme řešit až po půl roce, kdy dostanou azyl,“ sdělil Bohumil Hampl, koordinátor nadačního fondu pro Brno.

Město bude podporovat rodiny první rok, ale má zájem, aby zůstaly déle. „Byli bychom rádi, aby rodiny, které tu zůstanou a zvyknou si, tady zůstaly dlouhodobě,“ dodal primátor Vokřál.

Do pomoci se chce zapojit také kraj. Radní dnes schválili mimořádný příspěvek dvě stě tisíc korun z krajského rozpočtu na náklady spojené s příjezdem. „Vítáme příchod křesťanských uprchlíků na jižní Moravu,“ řekl hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Podle jeho náměstka Romana Celého (KDU-ČSL) chce také kraj pomoci mladým rodinám v integraci. Proto jim nabídne místa pro děti ve firemní mateřské škole na Kounicově ulici, která se od září rozšíří na celkovou kapacitu sedmdesáti míst. „Jsme kraj, který chce být vůči těmto uprchlíkům vstřícný,“ doplnil náměstek Celý.