Brno chce zarazit kličky developerů, dokončuje pro ně nová pravidla

  10:11
Poslední měsíce panuje v Bratislavské ulici v Brně čilý stavební ruch. Vyrůstá zde nová budova nazývaná Ponávka Tower. Jenže aktuální vizualizace její podoby se značně liší od původních návrhů, které obdrželi politici Brna-střed. Podobné developerské kličky, jež v poslední době několikrát zmapovala MF DNES, hodlá vedení města rázně zatrhnout.

Plánovaná podoba budovaného multifunkčního domu Ponávka Tower v Bratislavské ulici v Brně proti původnímu návrhu nabobtnala. | foto: Unistav

Vedení města Brna právě dokončuje pravidla, která mají v březnu dostat na stůl zastupitelé. „Připravujeme je celkem dlouho. I když ještě nejsou hotová, dáváme už podle nich stanoviska,“ oznamuje brněnský radní Filip Chvátal (KDU-ČSL), jenž má na starosti územní rozvoj.

Chystaným manuálem by mělo Brno dostat do rukou více trumfů, než má dosud v rámci běžného řízení na stavebním úřadě. „Součástí vyjádření samosprávy bude podmínka, že při bytové výstavbě musí vzniknout školka, zeleň nebo dopravní infrastruktura. Podle toho, na čem se dohodneme s konkrétní městskou částí,“ přibližuje Chvátal.

Developer se k tomu buď zaváže, nebo do brněnského rozpočtu odvede předem stanovenou částku. „Právní nárok je na to sice trochu menší, stavební úřad by k podmínkám nemusel přihlédnout, ale developer často potřebuje napojení sítí, silnic nebo pozemky od města, čímž jej držíme v šachu,“ podotýká Chvátal.

Vedení Brna totiž nechce, aby vznikala sídliště bez potřebné občanské vybavenosti.

Poprvé si tuto podmínku vyzkoušelo Brno už před dvěma lety u společnosti Trikaya, která plánuje obytnou čtvrť pod kopcem Hády. Už tehdy to vedení firmy nepovažovalo za fér, protože se zvýšené náklady promítnou do už tak vysokých cen bytů v Brně. 

„Město zanedbalo svou roli stavět infrastrukturu a odnese to konečný klient. Považuji však za správné, že to bude univerzálně platné pro všechny,“ poznamenal obchodní ředitel společnosti Trikaya František Šudřich. Podle něj je rozpor v tom, že chce Brno podporovat cenově dostupné bydlení, ale zároveň na developery váže další náklady.

Připravovaný manuál konzultuje město s Asociací brněnských architektů a stavitelů, jejíž zástupce Tomáš Beneš ucelená pravidla vítá. 

„Nemůžu samozřejmě mluvit za každého developera, ale v asociaci to vnímáme pozitivně. Sami jsme něco takového chtěli, protože se vždy řešilo, co navíc vybudovat, a takto to bude i vyčíslené. Navíc město může s penězi lépe naložit, protože si třeba sáhne na dotaci. Nebo může zmodernizovat a zvětšit stávající školku o další třídy,“ přibližuje Beneš.

K povolovacímu procesu se město nevyjádřilo

V případě vznikající budovy v Bratislavské však ještě žádná pravidla neexistovala. Při zrodu projektu se teprve pomalu rodila Kancelář architekta města Brna a některá povolovací řízení, která byla označena za stavby celoměstského významu, se přesouvala z úrovně městské části na magistrát. K povolovacímu procesu u této stavby se tak podle Chvátala za Brno nejspíš nikdo nevyjádřil. 

Politici městské části i přesto už loni v prosinci vyzvali tajemníka radnice Petra Štiku, aby prověřil, proč na místě vzniká něco jiného, než co bylo v minulosti představeno. 

„V územním ani stavebním řízení jsem neshledal žádná pochybení ani rozpory ve vztahu k rozhodnutím Brna-střed. Stavební úřad k nim ale ani nemohl přihlížet, protože u staveb celoměstského zájmu je účastníkem územního řízení město Brno,“ sdělil Štika zastupitelům Brna-střed.

Plánovaný multifunkční dům, v němž vzniknou desítky bytů i kanceláří s obchody v přízemí, připravovala zpočátku jiná firma, než která jej dnes staví. 

„Projekt koupila společnost Unistav, která říká, že jej už získala s platným povolením v té podobě, jaká je na nynějších vizualizacích,“ popisuje Chvátal. Zda podobu ještě nějak upraví, nechtěl zástupce developera Martin Řehůřek blíže komentovat. Stavba však běží dál a hotová by měla být v polovině roku 2023.

Podle Chvátala se představitelé města s developerem sešli a domluvili se na změnách. „Zástupci firmy se ústně zavázali, že projekt upraví podle našich požadavků. Dospějeme tak asi k vhodnějšímu charakteru fasády, naopak nejspíš nedosáhneme změny objemu. Původní stavba byla štíhlejší,“ přibližuje Chvátal.

Ani pravidla neřeší vše

Změny na poslední chvíli až po souhlasu městské části provedl jiný developer také v brněnských Jehnicích, kde v lokalitě bývalého pivovaru plánoval Alzheimer centrum, wellness nebo několik domů s pečovatelskou službou. Nakonec však vzniklo jen klasické komerční bydlení, jak už dříve popsala MF DNES

„I když budeme mít pravidla, může se stát, že někdo řekne, že na ploše určené pro sport vybuduje šatny, ale my v procesu územního rozhodnutí nejsme schopni poznat, že po kolaudaci to nebudou jen šatny, ale šatny se sprchami či něco jiného,“ naráží radní Chvátal na plánovaný kontroverzní sportovní komplex na brněnských Vinohradech, od nějž developer po kritice nakonec ustoupil.

Zástupce asociace stavitelů nicméně věří, že se těmto kličkám podaří do budoucna předejít. „Když se budou nově uzavírat dohody na základě pravidel, developer bude muset městu projekt detailně představit,“ je přesvědčen Beneš.

Autor:
  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Chataři se bouří, obec chce devětkrát vyšší nájem. Argumentuje drahou údržbou

9. dubna 2024  5:49

Od dětství jezdí Zora Jarolímová na chatu do Jedovnic na Blanensku, kterou zde její děda vybudoval...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Policisté našli mrtvé manžele, ležela u nich zbraň a dopis na rozloučenou

9. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  10:43

Policisté našli v pondělí pozdě odpoledne v Ořechově na Brněnsku starší manželský pár bez známek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Oprav zámku už bylo dost, je na čase myslet víc na místní, zní v Krumlově

16. dubna 2024  6:24

Už osm let patří zámek v Moravském Krumlově na Znojemsku městu. Vydražilo jej za pouhých 14 milionů...

Volejbalové Šelmy ovládly první finále extraligy, série míří do Liberce

15. dubna 2024  20:34

Šelmy Brno ovládly první finále extraligy nad volejbalistkami Liberce 3:1 po setech 25:17, 25:19,...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Brno si vychutná legendární riffy, v aréně s kytarou zakouzlí Slash

15. dubna 2024  16:37

Tmavé kudrnaté vlasy, cylindr, černé brýle. A báječná hra na kytaru s citem pro strhující riffy. To...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...