Logo společnosti McDonald´s

Logo společnosti McDonald´s | foto: iDNES.cz

McDonald’s může zmizet z centra Brna. Město požaduje výrazně víc za nájem

  • 49
Řadí se mezi nejstarší svého druhu v Česku a neodmyslitelně patří k brněnskému koloritu. Nyní však hrozí, že restaurace McDonald ́s ze srdce města na náměstí Svobody zmizí. Brno totiž v poptávkovém řízení hledá zájemce o prostory, kde řetězec rychlého občerstvení nyní sídlí.

Smlouva s McDonald ́s vyprší příští rok v létě. A primátor Petr Vokřál (ANO) oznámil, že ji město nechce prodloužit, ale uzavřít novou. McDonald ́s nyní platí podle dvacet let staré smlouvy roční nájem 1,4 milionu korun. Město však požaduje nejméně šest milionů.

O nízké ceně nájmu pro McDonald ́s na náměstí Svobody za lukrativní prostor o výměře přes 500 metrů čtverečních se v Brně mluvilo už v minulosti. Cena nájmu se za celou dobu jeho trvání nezměnila, protože změny nájemného byly podle smlouvy vázané na cenu prodávaných produktů nájemce.

„Vliv na změnu nájemného tak byl zcela na straně nájemce, avšak nájemní smlouva nijak neupravovala jeho povinnost poskytovat pronajímateli potřebné podklady. S ohledem na tyto skutečnosti a na ne zcela určité a přehledné ustanovení nájemní smlouvy o změnách nájemného se úprava nájemného neprováděla,“ vysvětlila Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Na místě nesmí být nabízeny erotické služby

Město uzavřelo smlouvu s McDonald ́s v roce 1994. „Je složitá a zdědili jsme ji. Neměla možnost výpovědi, takže jakmile vyprší, uvolní se nám cesta k tomu, abychom prostor pronajali komerčním způsobem,“ podotkl Vokřál.

I když vylučuje prodloužení současné smlouvy, město McDonald ́s neomezuje v otevřeném poptávkovém řízení, a společnost se může ucházet o novou smlouvu stejně jako další zájemci.

„Chceme si udělat jasný názor, kolik jsou nájemníci ochotní nabídnout za takový prostor. Nejnižší cenu jsme určili šest milionů za rok. Další podmínky jsou, že tam nebudou žádné erotické služby,“ zdůraznil Vokřál.

Mezi podmínkami je i povinnost zachování veřejných toalet i přístup veřejnosti do prostor.