Redaktorka MF DNES Jana Ustohalová se pokusila zapsat svoji tříletou dceru do

Redaktorka MF DNES Jana Ustohalová se pokusila zapsat svoji tříletou dceru do jedné ze školek v městské části Brno-střed. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na jedno místo ve školce chtějí dvě děti. Tříleté nemají šanci

  • 15
Rodiče se v těchto dnech dozvídají, zda jejich děti dostaly místo v mateřské škole. Polovinu brněnských žadatelů čeká zamítavá odpověď. Jedná se především o rodiče tříletých dětí a některých čtyřletých. Situace je problematická i v jiných městech jižní Moravy.

"Obešla jsem s přihláškou osm školek, všude jsme skončili kolem stého místa," popsala svoji letošní anabázi Miriam Kolářová. Jejímu dítěti budou tři roky až na podzim, a tak nemá vůbec šanci se dostat v příštím školním roce do některé z brněnských mateřských škol. Na 2 212 volnýc      h míst se hlásí přes pět tisíc dětí.

Přijímací řízení sice zatím neskončilo a první výsledky magistrát zveřejní příští týden. Už teď je ale z průběžných dat elektronicky podporovaného zápisu patrné, že letos bude situace se školkami ještě horší než loni.

Rodiče se bojí, že se jejich děti do mateřské školy nedostanou, a podávají běžně přihlášky do pěti zařízení najednou. I když se ale vyloučí vícečetné přihlášky, podle počtu unikátně zaregistrovaných dětí vychází čistě matematicky na jedno místo dva zájemci.

Naštvaní rodiče se začínají aktivizovat a oslovovat svoje zastupitele, protože nedostatek míst je skoro ve všech městských částech, nejen v těch velkých. Především na internetových fórech se kupí vzkazy rodičů politikům. "Nikoho nezajímá umístění tříletých dětí, takže je všem jedno, že většina matek vlastně přijde o práci," napsala na internetovém fóru Emimino.cz žena s přezdívkou Dana Klaudie.

Už před čtyřmi roky radní věděli, že nebudou místa

Už v roce 2009, když se poprvé nedostaly do školek všechny tříleté děti, vypracovali úředníci magistrátního odboru školství studii, v níž podrobně popisují, kolik bude městu chybět míst ve školkách do letošního roku. Už tehdy politiky upozornili, že nedostatek míst bude čím dál větší a správně odhadli, že v některých brněnských čtvrtích se nedostanou do mateřinek ani všichni čtyřletí.

Navrhli řešení: vybudovat sto tříd pro tříleté děti v programu Školička. "Jako doplňkovou činnost základních škol zřizovaných městem a městskými částmi, u níž není nutné živnostenské oprávnění," popsali úředníci s tím, že na tento program by mohlo město žádat dotace z Evropské unie.

Místa ve školkách

Situace ve vybraných částech Brna

počet MŠ/ počet míst

Brno-sever 17/269
Bystrc 6/150
Královo Pole 10/ 175
Líšeň 10/208
Žabovřesky 6/157
Starý Lískovec 5/103
Židenice 8/129
Vinohrady 4/74
Řečkovice a Mokrá Hora 5/108
Slatina 2/75
Nový Lískovec 3/124

Materiál dokonce podrobně rozepisuje, kolik míst bude v každé městské části chybět. Jejich prognóza se naplnila beze zbytku. Ačkoliv ji radní mají na stole už čtyři roky, stále je v Brně nedostatek míst právě pro tříleté děti.

"Asi někdo neměl práci, tak ho nechali zpracovat dokument, jehož výsledky se však městu nehodily, protože by muselo něco udělat, tak šel k ledu," okomentovala magistrátní školskou analýzu uživatelka Japapapa z diskusního webu Emimino.cz.

MF DNES žádala od minulého pátku o vyjádření k situaci náměstkyni primátora Janu Bohuňovskou (ODS), která má na starosti školství. Ačkoliv nejdříve komentář slíbila, nakonec si čas neudělala. Náměstkyně pouze přes sekretářku zaslala písemný dokument, kde se píše, že oficiálním cílem města je umístění všech čtyřletých dětí do mateřských škol.

Nejtíživější je situace v Bystrci, kde se na jedno místo v mateřské škole hlásí tři děti. "Dokud nebude nová šestitřídní školka na Kamechách, je situace u nás neřešitelná," popsal starosta Vladimír Vetchý (ČSSD).

Školka bude. Ale kdy? Zatím není ani projekt

Brněnští zastupitelé o výstavbě školky sice rozhodli už před rokem, dosud ale není hotový ani projekt. "Tento týden mi volali z magistrátu, že dostaneme tři a půl milionu na projektovou dokumentaci. Píšeme stále primátorovi, radním i zastupitelům, že je tady hrozná situace, město ale nemá dostatek peněz na investici za šedesát milionů korun," vysvětlil Vetchý, proč školka pro sto padesát dětí ještě nestojí.

Dodal, že se v Bystrci staví další nové sídliště Panorama, kde už se radnice se soukromým investorem dohodla na výstavbě dvoutřídní mateřské školy. Ta ale bude nejdřív napřesrok.

V druhé největší městské části Brno-sever aktuálně chybí ve školkách přes čtyři sta míst. Situaci výrazně nezlepší ani oprava budovy v Bieblově ulici, kde radnice plánuje vybudovat školku pro sto dětí. Ačkoliv se má otevírat na podzim, radnice ještě ani nevybrala firmu, která dům opraví.

"Od roku 2009 jsme otevřeli řadu nových tříd, kde to bylo možné. Například na náměstí SNP nebo v Jugoslávské ulici," uvedl místostarosta Brna-sever Ivan Svoboda (ODS) zodpovědný za školství. "Letos jsme na školství čerpali peníze z rezervy," dodal místostarosta.

Podle něj leží zodpovědnost za dostatek míst ve školkách na magistrátu, který městským částem posílá peníze na provoz škol nebo na jejich rozšíření. Letos ale město příspěvky čtvrtím snížilo, protože samo vybralo do rozpočtu méně peněz.

Problémy jsou ovšem nejen v Brně. Šest set čtyřicet pět mateřských škol celému Jihomoravskému kraji nestačí. Většina z nich je zaplněná a zejména děti mladší tří let si na své místo musejí počkat. Hlavním kritériem pro přijetí je totiž věk a školky dávají přednost předškolním dětem.

"Dětí zase ubude a školky nebudou potřeba"

Města v kraji zatím nová předškolní zařízení budovat nebudou. "Nadbytek mladších dětí tu je, ale podle mě je to přechodná záležitost. Do dvou až tří let to bude jinak. Potom zase očekáváme slabší ročníky, proto nové školky nechystáme," řekl vedoucí odboru školství v Hodoníně Rostislav Smejkal.

Podobná situace je i v Blansku. Ani tady nové mateřinky neplánují. "Alternativou mohou být soukromé či firemní školky nebo různá hlídací centra," uvedl vedoucí tamního odboru školství František Alexa.

Soukromá zařízení mohou sloužit jako přechodné stanice právě pro děti, které dosáhnou tří let až během školního roku a nedostanou se jinam. "Máme dvacet čtyři míst, ale děti se tu různě střídají, protože fungujeme na dvě směny. Kromě toho máme i hlídací centrum, které je na hodiny," řekla jednatelka soukromé mateřinky v Blansku Jana Juráková. "Snažíme se, abychom byli cenově dostupní," dodala.