V Brně narazil autobus do lampy veřejného osvětlení, jedenáct zraněných

  • 135
Jedenáct lidí se v noci zranilo při havárii v Brně. Autobus městské hromadné dopravy narazil do sloupu veřejného osvětlení. Tři lidé se zranili těžce, záchranáři je převezli do nemocnic. Čtyřproudová silnice byla čtyři hodiny uzavřená.

Policie zatím příčinu nehody nezná, nevylučuje technickou závadu ani zdravotní indispozici řidiče. Podle dopravního podniku byl řidič odpočatý a nepřekročil povolenou rychlost.

Nehoda se stala v městské části Komín v Kníničské ulici nedaleko komínské vozovny. Autobus přejel všechny čtyři jízdní pruhy a skončil ve svodidlech v protisměru. Hasiči přijali oznámení krátce před půl dvanáctou v noci. 

„Autobus narazil do lampy, která je nahnutá. Nejprve ji musíme sundat, nebo upevnit, teprve potom začneme řešit autobus. Uzavření tak bude asi na několik hodin,“ uvedl v noci mluvčí jihomoravských hasičů David Jirouš. Zprůjezdnit silnici se podařilo až krátce před půl čtvrtou hodinou ráno.

Brněnský policejní mluvčí Petr Vala ráno iDNES.cz řekl, že policisté pracují s několika vyšetřovacími verzemi. „Nemůžeme vyloučit ani to, že tam sehrála roli zdravotní indispozice řidiče a případně i technická závada. Tím vším se zabýváme,“ řekl. Škoda se odhaduje na tři a čtvrt milionu korun.

Vynášet zraněné z autobusu pomáhali hasiči. Vozem cestovalo asi třicet lidí.

Situace na místě nehody po zásahu záchranných složek a hasičů:

„Ošetřili jsme jedenáct zraněných. Z toho tři byli ranění těžce, jedním z nich je řidič autobusu. Zbytek ošetřených má lehčí až středně těžká zranění, mezi která patřily především úrazy hlavy, páteře a končetin,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Na místě podle ní zasahovalo sedm vozů záchranářů včetně inspektora provozu. „Požádali jsme o pomoc i dvě převozové sanitky. Pacienty jsme přepravili do čtyř brněnských zdravotnických zařízení,“ řekla mluvčí. 

U řidiče autobusu nemohli policisté provést dechovou zkoušku, protože byl zraněný. Nařídili proto provést odběry krve v nemocnici.

Řidič jezdí 27 let, pravidelně i noční linky

Mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková uvedla, že kloubový vůz na lince 98 mířil do Bystrce a Žebětína. Podle materiálů a informací, které má Dopravní podnik města Brna, jde s největší pravděpodobností o zdravotní indispozici řidiče.

„Vyvineme maximální úsilí, abychom okolnosti nehody co nejdříve zjistili. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se jednalo o technickou závadu na vozidle. Tento incident nás velmi mrzí a nejvíce si přejeme, aby cestující i náš řidič byli brzy v pořádku,“ řekla Tomaštíková.

Kloubový autobus Solaris z roku 2016 pracovníci dopravního podniku převezli do vozovny v Medlánkách, kde bude k dispozici pro vyšetřování. Autobus byl podle dopravního podniku v dobrém technickém stavu, prochází pravidelnými technickými prohlídkami.

Řidič autobusu podle mluvčí u brněnského dopravního podniku pracuje 27 let, noční linky řídí dlouhodobě. Prochází pravidelnými zdravotními prohlídkami a školeními, před nástupem na směnu podle mluvčí splňoval všechna zákonná nařízení týkající se nezbytného odpočinku.

„Podle prvních dostupných informací z vozu nepřekročil povolenou rychlost,“ uvedla mluvčí.

Hasiči ráno uvedli, že nebylo nutné nikoho vyprošťovat hydraulickým zařízením. „Hasiči vynesli jednoho zraněného na páteřní desce a aktivně spolupracovali s posádkami zdravotnické záchranné služby pří třídění, ošetřování a transportu zraněných. Současně také zajistili místo proti vzniku požáru,“ uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška. 

Následně hasiči odstranili poškozený sloup a asistovali při vyproštění autobusu. Zásah na místě ukončili před druhou hodinou ranní.

Zranění skončili ve Fakultní nemocnici Brno, Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, Vojenské nemocnici Brno a Úrazové nemocnici.

Mluvčí Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně uvedla, že k nim dovezli pouze jednoho pacienta. „Je těžce zraněný, má zlomeninu bérce a krvácení do hlavy. Je však stabilizovaný a není v ohrožení života,“ dodala. 

, ,