(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Brno budou vylepšovat zahraniční studenti, mají přinést nápady z domoviny

  • 24
Co mají v Paříži, Berlíně, Madridu, Oslu, ale v Brně to chybí? Zahraniční studenti mají inspirovat město nápady ze své domoviny v městském projektu Brno Erasmus Student. Zapojit se mohou i tuzemští studenti na pobytech v zahraničí.

„Chceme, aby student popsal, co podle něj ve městě moc dobře nefunguje, a na základě své dosavadní zkušenosti ze zahraničí se pokusil navrhnout řešení problému,“ nastínila koncept projektu jeho koordinátorka Kateřina Gardoňová.

Dodává, že cílem je především zapojit aktéry do rozvoje města a získat podnětné nápady pro konkrétní kroky či akce. Projekt vychází z konceptu Smart City Brno, který si klade za cíl vytvořit do roku 2018 strategický dokument, jenž shrne problémy města a navrhne řešení pro zlepšení kvality života v Brně a jeho udržitelný rozvoj.

„Máme zájem využít studentského potenciálu města, získat inspiraci ze zahraničí a také zpětnou vazbu,“ tvrdí náměstek primátora města Brna pro oblast Smart City Jaroslav Kacer.

Nápady bude město sbírat prostřednictvím on-line dotazníků. Odborníci z Magistrátu města Brna pak výsledky zpracují a vyhodnotí je.

„Jelikož sběr dat funguje na bázi on-line dotazníků, mohou se zapojit i čeští studenti v zahraničí, a to již během svého pobytu,“ vyzdvihla výhodu metody Gardoňová.

Jako první se zapojí Vysoké učení technické

Město projekt připravuje ve spolupráci s Turistickým informačním centrem a s Jihomoravským inovačním centrem, komunikuje i s brněnským Expat Centrem, které se stará o cizince přijíždějící do Brna za prací. Především ale oslovuje brněnské univerzity, z nichž se jako první do projektu zapojí Vysoké učení technické.

První sběr nápadů je naplánovaný na druhý týden v listopadu. „V rámci projektu Brno Erasmus Student plánujeme oslovit okolo třinácti set přijíždějících a vyjíždějících studentů. Odhadujeme, že aspoň 20 procent z nich se do projektu zapojí,“ uvedla koordinátorka mobilních programů na VUT Hana Philippi.

Další brněnské univerzity, jako je Masarykova univerzita, Mendelova univerzita a Veterinární a farmaceutická univerzita, do projektu vstoupí až v jarním semestru.

„Chtěli bychom Brno představit jako velmi živou a zajímavou lokalitu pro studium, práci i život. Projekt tak může sloužit i jako lákadlo talentů do města,“ dodala Gardoňová.