Brněnští muslimové (na snímku jejich centrum v Králově poli) odsuzují útoky sebevražedných útočníků, podkopávají podle nich demokracii.

Brněnští muslimové (na snímku jejich centrum v Králově poli) odsuzují útoky sebevražedných útočníků, podkopávají podle nich demokracii. | foto: Jan Daněk, iDNES.cz

Teroristé hrají na strach stejně jako Sládek, tvrdí muslimové v Brně

  • 143
Zatímco většinu lidí děsí útoky teroristů, naposledy v Bruselu, český občan Abdulrahman Adday původem z Iráku tvrdí, že má mnohem větší obavy. Nejen z terorismu, ale také z českých extremistů, kteří brojí proti islámskému kulturnímu centru, jež Adday přestěhoval do brněnského Králova Pole z Kuřimi.

Jediný způsob, jak čelit strachu šířenému oběma tábory extremistů, je podle něj vzájemná komunikace mezi lidmi. A právě k té má podle jeho slov centrum přispět.

Bezpečnostní opatření v Brně a reakce po útocích

  • Do Brna ve středu dorazila zhruba stovka vojáků, kteří ve smíšených hlídkách s policisty střeží město. Chrání hlavně místa, kde se shromažďuje větší množství lidí. Kromě letiště, vlakového či autobusového nádraží to jsou i nejrušnější ulice nebo třeba nákupní střediska. Hlídky jsou nasazeny do odvolání.
  • Útoky v Bruselu odsoudil také šéf Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi, který vede i brněnskou mešitu ve Vídeňské ulici: „Odsuzujeme jakékoliv násilí páchané vůči nevinným lidem bez ohledu na jejich náboženskou či etnickou příslušnost, kdekoliv na světě. Zároveň však odmítáme zneužívání podobných tragédií k šíření nenávisti a k ospravedlnění snah o utlačování příslušníků náboženských a etnických menšin.“

Co si myslíte o teroristech, kteří tento týden zaútočili v Bruselu?
Jsem nejen proti terorismu, odsuzuji jakékoliv radikální myšlení. Pocházím ze země, která proti terorismu bojuje. Někteří lidé z našich rodin a vlasti jsou také jeho oběťmi. Myslím si, že bychom měli všichni spojit síly a postavit se terorismu, který nezná hranice hnusu a zabíjení. Je třeba navzájem si pomáhat a komunikovat spolu. Ale na druhou stranu také třeba čelit i českým extremistům, jako je například Miroslav Sládek. Jsou stejně nebezpeční, protože úplně stejně hrají na notu strachu, byť v jiném měřítku.

Právě Sládek a další lidé začali tvrdě vystupovat proti vašemu centru. Zastupitelstvo Králova Pole na nátlak opozice dokonce schválilo, aby na vás radnice poslala kontroly. Mimo jiné proto, že budova je zkolaudovaná jako administrativní a podle kritiků tak kulturní centrum neodpovídá zákonu. Jak to dopadlo?
V úterý opravdu do našeho centra dorazila kontrola ze stavebního úřadu, hasičského sboru i hygieny. Napsali několik připomínek. Neseděly tam některé příčky, které nejsou zakreslené v původním projektu. Podepsali jsme zápis, že to překreslíme a do tří měsíců předložíme úřadům znovu, aby se shodoval skutečný stav s tím v plánech. Debatovali jsme také, jestli kolaudace na administrativní budovu odpovídá využití. Objekt má dvě patra, nahoře jsou kanceláře. Doporučili nám, aby dole byla i v projektu zanesená místnost pro vzdělávání a školení. Pak by po zákonné stránce mělo být vše v pořádku. Stavím haly i budovy a znám zákony. Tomu, že se tam budeme setkávat, by nic nemělo bránit. Jakmile bude vše z úředního hlediska v pořádku, plánujeme oficiální otevření. Budeme moc rádi, když Brňané, kteří mají zájem, dorazí.

Někteří lidé centrum označují za modlitebnu...
Není to modlitebna ani mešita, které vznikají za účelem, aby se tam chodilo modlit. My máme kulturní centrum. Zájemci se u nás můžou setkávat, poslouchat přednášky, učit se jazyk. Lidé si to ale pletou. Nezbývá nám nic jiného než pořád vysvětlovat, o co jde.

Ve schránkách části obyvatel Králova Pole se objevily letáky, které vyhrožovaly, že se čtvrť promění na muslimskou a spadnou ceny nemovitostí. Kolik lidí se bude ve vašem centru scházet?
Je to pokus o zisk volebních hlasů od lidí, kteří budou mít strach a začnou si myslet, že východiskem je třeba právě Sládek, jenž nabízí jednoduchá řešení na problémy u nás i ve světě. Bude se tam scházet do patnácti lidí. Samozřejmě pokud bude o naši kulturu zájem, začneme dělat přednášky i kurzy arabského či českého jazyka. Pak můžou být naše akce i větší.

Cítíte se jako muslim nyní v souvislosti s kulturním centrem pod zvýšeným tlakem? Brněnská mešita hlásila několik útoků.
Pár incidentů bylo, ale nic vážného. Na budově se objevily nálepky s prasaty a jednou sousedka volala policii na nějaké mladíky, kteří pak utekli. Nedávno jsme nainstalovali kamery, od té doby je klid. Znám několik lidí, kteří v okolí žijí a nemají s námi problém. V době rekonstrukce se nás chodili ptát, co tam bude, že je to hezky udělané. Lidé, kteří nás potkají, jsou příjemní, pozdraví. Veškeré útoky jsou účelové s cílem zbytečně šířit strach a získávat politické body.

Berete Česko za svůj domov?
Pocházím z Iráku, ale v České republice žiju 31 let. Vystudoval jsem tu vysokou školu, mám české občanství i českou manželku a tři děti. Podnikám se svou firmou sídlící v Kuřimi, která se zabývá prodejem náhradních dílů na traktory. Dáváme lidem práci, platíme i velké daně. Máme v Česku spoustu kamarádů a přátel. Mám moc rád Česko i Brno. Jsem šťastný, že jsem tady.