Happening Nesehnutí na náměstí Svobody k územnímu plánu města Brna.

Happening Nesehnutí na náměstí Svobody k územnímu plánu města Brna. | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Brněnský „orloj“ na hodinu obalila výzva k připomínkování územního plánu

  • 30
Hodinový stroj na náměstí Svobody v Brně zahalil transparent s nápisem 10 dní, které mohou změnit Brno. Občanské sdružení Nesehnutí se rozhodlo tímto netradičním happeningem upozornit na posledních pár dní, kdy ještě mohou obyvatelé připomínkovat návrhy územního plánu.

Nesehnutí chtělo hodinovou akcí veřejnost upozornit na to, že veřejné projednávání tří variant konceptu územního plánu Brna se pomalu chýlí k závěru. Lidé se k jejich podobě mohou vyjádřit jen do 10. března.

Happening Nesehnutí na náměstí Svobody k územnímu plánu města Brna.

"Naše Ekologická poradna se občas setkává s názory lidí, že územní plánování je věcí odborníků. Přitom jsou to právě obyvatelé Brna, kteří jsou jeho nejzkušenějšími uživateli," řekl Lukáš Lyer z Ekologické poradny Nesehnutí.

Projednávání konceptu územního plánu se Nesehnutí snaží podle Hany Chalupské propagovat již od loňského listopadu. Zároveň s dnešní akcí pak zahájilo na svých internetových stránkách i odpočítávání času, který k podání připomínky ještě zbývá.

Povolení neměli, přestupek projedná radnice

Celá zhruba hodinová akce se obešla bez problémů. Organizátoři happeningu sice k obalení hodinového stroje za dvanáct milionů korun povolení neměli, podle strážníků si ale počínali velice opatrně a k žádnému poškození "orloje" tak nedošlo.

"Transparent tam zůstal. Strážníci pouze zadokumentovali jednu odpovědnou osobu, která neměla povolený zábor veřejného prostranství. Přestupek projedná radnice městské části Brno-střed," uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.


Témata: Brno-Střed