Tereza Vlčková na svých portrétních fotografiích pracuje s tematikou dvojčat. Její projekt nedávno otiskl Magazín MF DNES

Tereza Vlčková na svých portrétních fotografiích pracuje s tematikou dvojčat. Její projekt nedávno otiskl Magazín MF DNES | foto: Tereza Vlčková

Brněnská Reduta ukazuje tvář mladé české fotografie

  • 0
Všechna patra brněnské Reduty zaplnily snímky z Institutu tvůrčí fotografie v Opavě. Největší vysoká fotografická škola v tuzemsku dokazuje, že se má ve dvacátém roce existence čím chlubit. Díky snímkům se o tom můžou přesvědčit návštěvníci brněnské Reduty.

"Nejde ale o dvacetiletou retrospektivu naší školy, ale o práce, které na ní vznikly právě v jejím jubilejním roce," sdělil kurátor pozoruhodné výstavy a pedagog Vladimír Birgus.

20 let fotografické školy

Institut tvůrčí fotografie FPF Slezské univerzity v Opavě si výročí připomíná na výstavě v brněnském Divadle Reduta na Zelném trhu, a to od 1. dubna do 2. května.

Návštěvníci uvidí ukázky nejaktuálnějších trendů v tvorbě současných studentů a nejčerstvějších absolventů. Na výstavě jsou zastoupeni například Tereza Vlčková, Bára Prášilová, Andrej Balco, Barbora a Radim Žůrkovi, Vladimír Novotný - Kiva, Jan Mahr, Milan Blatný, Tomáš Hliva, Krzysztof Goluch, Ondřej Žižka, Roman Franc, Dušan Kochol a mnoho dalších autorů.

Informace o opavské škole najdete na ZDE. (mlk)

Návštěvníka procházejícího přízemím, prvním i druhým patrem, čeká rovných 147 snímků.

"Představujeme volné práce všech tří typů cvičení jako jsou klauzury či ukázky zakončení bakalářského a magisterského studia," dodal Birgus.

V rozsáhlé kolekci se prezentuje úctyhodných pětačtyřicet autorů. Další dvě desítky autorů a více než dvě stě prací si lze vychutnat ve speciální projekci.

V přízemí Reduty se kurátoři soustředili na portrét. Digitální technikou však nebyly zachycené tváře známých osob.

Jaroslav Kocián kupříkladu nezvykle vyfotil svou rodinu, jeho kolegové stylizovali například děti do póz a podob světových celebrit. Na bílé stěně tak visí zmenšený Boris Becker, Anna Kurnikovová nebo Michael Jackson.

"U mnoha autorů vidíme prolínání komerční a volné tvorby. Ale i k tomu je na škole vedeme, aby se po studiu uplatnili v praxi a neměli pocit, že slevují ze svých zásad," dodal Birgus.

Cyklus Ragbisté, 2009

Dvacetiletý Institut tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity se vypracoval na renomovanou školu a se svými současnými 209 studenty je zdaleka největší z českých vysokoškolských pracovišť se samostatnou výukou fotografie.

"Zájemců o bakalářské studium bývá osmkrát až devětkrát více, než jich můžeme vzít," doplnil pedagog a známý fotograf Birgus.

Studenti z Polska a ze Slovenska i USA

Není bez zajímavosti, že zhruba třetina nynějších studentů pochází ze zahraničí. Studovat do Opavy nejčastěji míří mladí lidé z Polska a Slovenska.

"Mezi studenty se však už objevili občané Německa, USA, Itálie, Francie, Chorvatska, Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Japonska," doplnil pedagog.

A v brněnské Redutě se ukazuje skutečně široký tematický záběr studentů. Jedna z vystavených kolekcí si všímá sluhů a služek boháčů z Rio de Janeira, některé možná zaskočí odvážný erotický koutek, silně je přítomné například téma rodiny.

Z cyklu Veřejné bazény, 2009

Druhé patro podle Birguse pořadatelé záměrně věnovali dokumentární fotografii. Mladí fotografové tady své objektivy mířili na mentálně postižené sportovce, k vidění jsou záběry z psychiatrické léčebny, zajímavá je kolekce veřejných bazénů, ale také fragmenty města Brna.

V závěru své obchůzky Redutou se divák dočká skrumáže módních fotografií. Důležitý je fakt, že mnohé z vystavených snímků už bodovaly v nejrůznějších soutěžích a kláních.

Cyklus RoomZ cyklu Yes, It Happened, 2009Brno, 2009

Práce ze školy, který vlastně diktuje podobu fotografického dění v tuzemsku i sousedním Polsku, budou v Redutě vystaveny až do počátku května.

"Velký důraz je na naší škole kladen také na teoretické práce, které často představují cenné příspěvky k historiografii a teorii fotografie. Máme vlastní internetový časopis , zaměřený na aktuální fotografickou tvorbu," doplnil Birgus.

Teoretické snažení studentů na výstavě zastupuje malá knihovnička, kde je možné si prohlédnout řadu diplomových prací.