Loď v roce 1955 postavili svépomocí zaměstnanci Dopravního podniku města Brna....

Loď v roce 1955 postavili svépomocí zaměstnanci Dopravního podniku města Brna. Po rekonstrukci mohla opět na vodu (4. července 2020) | foto: ČTK

Na přehradu opět vyplula historická loď, rekonstrukce stála 15 milionů

  • 5
Na Brněnskou přehradu se v sobotu vrátila loď, která ji dříve brázdila pod názvem Moskva nebo Dallas. Nově nese jméno Morava. Loď v roce 1955 postavili svépomocí zaměstnanci tamějšího dopravního podniku. Rekonstrukce plavidla vyšla na 15 milionů korun.

Rekonstrukce historického plavidla trvala 16 měsíců. Spočívala v opravě hlavní paluby, kormidelního systému, interiéru, elektroinstalace, dnové a boční obšívky, vodotěsné přepážky a požárního a drenážního systému. 

Ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek uvedl, že loď má zachované původní prvky, které jsou pro ni charakteristické. „Jsou to například motor, okna z tramvaje a další komponenty,“ popsal.

Rekonstrukce plavidla vyšla na 15 milionů korun. Z toho deset milionů platilo město, pět milionů pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj.

Loď v roce 1955 postavili svépomocí zaměstnanci Dopravního podniku města Brna. „Tehdy byla zbudovaná jako loď Moskva, následně v 90. letech dostala jméno Dallas. Před devíti lety skončila svůj provoz, ale bylo rozhodnuto, že si zaslouží rekonstrukci,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

O už třetím jméně rozhodli brněnští radní na základě hlasování veřejnosti. Z více než 3500 lidí se asi 60 procent přiklonilo k názvu Morava. 

Vaňková v sobotu o nově zrekonstruované plavidlo rozbila lahev šampaňského, poté ji pokřtil farář Martin Bejček. Po jejím spuštění na Brněnskou přehradu mohli lidé využít krátkých plaveb zdarma.

Brněnský dopravní podnik má ve flotile sedm lodí včetně Moravy. V sezoně od dubna do října svezou 250 tisíc lidí.

,