Studenti Fakulty architektury VUT zpracovali návrhy na rekonstrukci budovy...

Studenti Fakulty architektury VUT zpracovali návrhy na rekonstrukci budovy někdejší Esslerovy přádelny, která v Brně-Obřanech chátrá prázdná a nevyužitá už 24 let. | foto: FA VUT, Karolína Munková

Boj na brněnské fakultě. Kvůli hádkám o děkana nastala další krize

  • 1
Studenti sepisující petice, výzvy k odstoupení děkana, otevřené dopisy bývalých šéfů školy. Brněnskou fakultou architektury už podruhé za poslední dva roky zmítá krize, kvůli které není jasný rozpočet, ani jak se budou přijímat noví studenti.

Brno je město architektury. Pro přijíždějící turisty jsou díla věhlasných architektů, kteří zde působili, jedním z hlavních cílů. Při vychovávání nových generací autorů návrhů staveb, které by měnily tvář měst, je tedy na co navazovat.

Jenže Fakulta architektury Vysokého učení technického (VUT) v Brně nyní představy o prestižní instituci příliš nenaplňuje a experti nad školou spíše kroutí hlavou – nebo je jim dokonce pro smích.

Po krizi před dvěma lety, kdy skupina pedagogů zabránila jmenování děkana Rostislava Koryčánka, jehož předtím zvolil akademický senát, nyní nastala revolta proti děkanovi Janu Hrubému.

Ten do úřadu nastoupil místo Koryčánka. V poslední době však podle některých studentů i architektů dělá velmi problematická rozhodnutí, která mohou snížit kvalitu výuky a způsobit i další problémy. Mimořádně ostře vystoupil proti Hrubému například emeritní děkan fakulty, uznávaný architekt a autor haly Rondo Ivan Ruller.

Uspokojujete mocenské síle vašich příznivců, napsal Ruller

„Bezdůvodně rozvracíte dlouhá léta úspěšně fungující strukturu fakulty vámi zbytečně vyvolanou reorganizací. A to jen proto, abyste uspokojil mocenské a kariérní cíle některých vašich příznivců,“ napsal například v otevřeném dopise Ruller, kterému je téměř devadesát let.

Děkana přitom obviňuje, že si přisvojil v „uměle vykonstruovaných výběrových řízeních“ i vedení hned dvou ústavů fakulty, což označil za „alarmující a nevkusné“. Děkan navíc začal rozdávat výpovědi některým vyučujícím. „Hazardujete s důvěrou mladých zájemců o studium i studentů samých,“ dodal Ruller.

Architekt Ruller v dopise žádá nynějšího děkana, aby svoje kroky zastavil, nebo na funkci rezignoval. Další otevřený dopis rozeslal i Hrubého předchůdce Josef Chybík. Výzvy k rezignaci děkana přitom zazněly také minulý týden na zasedání akademického senátu z úst některých senátorů.

Sám děkan se k situaci příliš vyjadřovat nechtěl. „V současné době probíhají kontroly ze strany rektorátu. Dokud nebudou závěry, tak bych to nechtěl komentovat,“ uvedl Hrubý.

Zapomíná se, že každá mince má i druhou stranu, zlobí se děkan

Už dříve ale rozeslal akademikům vlastní dopis. „Všechny změny jsou v souladu se strategií přechodu na větší rozmanitost studia architektury, na větší pestrost studijních předmětů a specializací a to znamená i potřebu nových pedagogů,“ napsal Hrubý.

„Z mého pohledu je velmi účelové, že řada informací je šířena jako neúplná, vytržená z kontextu a často se zapomíná, že každá mince má i druhou stranu,“ dodal děkan.

Melu mezi tábory svých vyučujících sledují studenti. Téměř přesně před dvěma lety vyšli na protest do ulic, aby se postavili za Koryčánka, tentokrát zatím sepsali petici, která má přes dvě stovky podpisů.

Vyprovokovalo je k ní zejména to, že o místo přišli v posledních 14 dnech tři jejich vyučující. Pro nadbytečnost. Na malé fakultě, která má zhruba pětačtyřicet učitelů, je to podle nich znát. MF DNES iniciátory petice oslovila, ale studenti se zdráhají mluvit veřejně.

„Rozumíme tomu, co chtějí lidé okolo děkana s fakultou udělat. Problém je způsob, jakým se to děje. Už půl roku na akademických senátech děkana žádáme, aby zveřejnil svoje plány. Bezvýsledně,“ popsal anonymně jeden ze studentů.

Čeká se na schválení rozpočtu i přijímací kritéria

Trojice vyhozených učitelů byla zároveň akademickými senátory. Od října by je měli nahradit nástupci. Akademický senát schvaluje rozpočet fakulty, který škola zatím nebyla schopná odhlasovat.

A senátoři by měli schválit i podmínky bakalářského studia a kritéria přijímacího řízení na příští rok. Ani to se v obvyklém termínu do konce srpna nestihne.

Záležitost začal řešit rektor VUT Petr Štěpánek. „Momentálně sbíráme informace o nastalých personálních změnách a analyzujeme jednotlivé organizační změny na fakultě,“ uvedl.

„Za dva tři týdny bychom měli mít první výsledky a teprve potom bude možné případně podniknout nějaké kroky,“ podotkl Štěpánek, podle něhož jde o interní záležitost, která by neměla mít dopady na kvalitu výuky.

Před dvěma lety měl Štěpánek na stole jmenování kandidáta Koryčánka na děkana. Dvanáct vyučujících fakulty ale pohrozilo, že jestli bývalého šéfa brněnského Domu umění do funkce jmenuje, ze školy odejdou. To by mohlo ohrozit akreditaci fakulty.

Vyučujícím vadilo zejména to, že Koryčánek není vzděláním architekt, ale kunsthistorik. Mimo jiné proti němu vystoupil i Ruller. Za Koryčánka se naopak postavil jeden z nejproslulejších současných architektů, Josef Pleskot, i další významní tvůrci.

Rektor VUT čtyři měsíce se jmenováním váhal. Koryčánek nakonec oznámil, že už nemůže dále čekat a odchází do Moravské galerie (psali jsme zde).