Lidé sladí kávu většinou ze zvyku. I když to není potřeba, říká baristka

  9:50aktualizováno  9:50
Kavárnu najde návštěvník Brna téměř v každé ulici. Přesto dál vznikají nové. Není tedy divu, že Brno má také skvělé baristy, kteří patří v přípravě kávy mezi absolutní špičku. Jednou z nejlepších je Petra Střelecká z kavárny Industra.

Brněnská baristka Petra Střelecká má několik ocenění za přípravu kávy. | foto: archiv Petry Steřelecké

Ke své práci se dostala v Londýně, kam v roce 2011 odcestovala na zkušenou. „Štěstí mi přálo a dostala jsem místo v ­prestižní londýnské kavárně Prufrock Coffee, kde kávě věnují maximum pozornosti,“ povyprávěla o svých prvních zkušenostech mladá Brňanka, která dnes svým uměním těší hosty brněnské kavárny Industra.

Získala už několik ocenění i ve světě. V loňském roce zvítězila v národní soutěži Barista roku v kategorii Brewers cup – příprava černé filtrované kávy. Měla tedy možnost reprezentovat Českou republiku na světovém mistrovství v italském Rimini, kde se umístila šestá. Také se zúčastnila mezinárodního Brewers cupu v Číně. Mezi pětadvaceti čínskými a šesti zahraničními soutěžícími se umístila na druhé příčce. Momentálně však více působí jako porotce na soutěžích v­ Evropě.

V­ 95 ­procentech případů si host vychutná kávu bez cukru

Připravit výbornou kávu není jednoduché, ale Petra Střelecká má ráda výzvy. „Výslednou chuť ovlivňuje spousta proměnných. Kontrolujeme teplotu vody a obsah minerálů v ní, hrubost mletí a ­dobu přípravy. Velmi záleží i na stáří kávy od jejího upražení,“ přiblížila úspěšná baristka postup při výrobě kávy.

Nejraději má filtrovanou černou kávu připravenou ze světleji pražených zrnek. „Je ovocná, má jiskru a nezanechává sucho v ústech. Navíc je vyváženě sladká i­ kyselá, ne hořká,“ poznamenala Petra Střelecká.

V kavárně Industra připravuje světle praženou výběrovou kávu druhu arabica, která je součástí čtyřprocentní produkce nejkvalitnější kávy na světě. Cukr tam ale zákazník nedostane. „Lidé sladí většinou ze zvyku. Osladí si většinou ještě před tím, než ochutnají! Tomu jsme chtěli v­ naší kavárně zabránit a spoustu lidí jsme tím naučili, že káva není jen hořký tmavý nápoj! Když se host dožaduje cukru, vyzvu ho, aby nejdříve ochutnal. V­ 95 ­procentech případů je mile překvapen a kávu si vychutná bez něj. Zbylým nabídnu dort,“ uzavřela.

Nejčtenější

Řidiči se nechtělo škrábat námrazu, tak jel s hlavou z okna a naboural

Připravte si škrabky, rána budou chladná.

Zdržovat se škrábáním námrazy z čelního okna se v pondělí ráno nechtělo řidiči ze Znojemska. Místo toho se rozhodl své...

VIDEO: Pořízek s tetováním v Brně surově zbil cizince, hledá ho policie

Kamera zachytila brutální útok na cizince v Brně

Surový útok na cizince vyšetřují brněnští policisté. Na jednatřicetiletého mladíka se v centru města nejprve vrhli...

Řidiče přepadl hlad, kamion odstavil na rušné silnici a šel si pro oběd

Řidič odstavil v Břeclavi svůj kamion v rušné Sovadinově ulici a odešel do...

Svérázným způsobem vyřešil v úterý kručení prázdného žaludku řidič kamionu v Břeclavi. Svou soupravu zaparkoval přímo...

Liberec se výhrou dotáhl na první Třinec, Kometa porazila Spartu

Brněnský útočník Martin Dočekal podruhé překonává Matěje Machovského v brance...

Hokejová Tipsport extraliga v úterý přinesla lákavé souboje. V napínavém duelu vyhrál Liberec nad Třincem 4:3 a v...

Do policejního autoparku přibylo zabavené Audi RS6, které propadlo státu

Jihomoravská dopravní policie od prosince 2018 využívá Audi RS6, které předtím...

Nový výstavní kus mají ve svých garážích jihomoravští dopravní policisté. Od prosince využívají vůz Audi RS6, který...

Další z rubriky

VIDEO: Brnem se toulaly ovce, chytili je pomocí pamlsků a ohrady

V brněnském lomu chytali uprchlou ovci

Na několik dní se protáhla snaha pochytat stádo čtyř ovcí, které se volně procházelo po kraji Brna. Mrštná zvířata svým...

Na brněnském nádraží se chystá obnova vstupní haly za dvě stě milionů

Rekonstrukce hlavní budovy brněnského nádraží v režii společnosti Brno new...

Zatímco na výměně zabezpečovací signalizace na brněnském hlavním nádraží se usilovně pracuje, s historickou výpravní...

Z českých piv boduje ve světovém žebříčku nejvíc to, které zraje s ovocem

Mikulovský pivovar Wild Creatures zaujal poslední dobou například pivem...

Jaké české pivo chutná domácím i zahraničním pivním fanouškům nejvíc? To, které má mikulovskou značku Wild Creatures....

Najdete na iDNES.cz