Předseda jihomoravské ČSSD a starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan se bude...

Předseda jihomoravské ČSSD a starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan se bude ucházet o funkci celostátního šéfa sociální demokracie. | foto: ČSSD

Hamáčka vyzve také starosta z Brna. Chce odstřihnout ČSSD od Babiše a Zemana

  • 68
Vicepremiér Jan Hamáček a ministr zahraničí Tomáš Petříček mají nového soka v souboji o post předsedy ČSSD. O vedení strany se bude na volebním sjezdu 9. až 10. dubna ucházet také šéf jihomoravské buňky a starosta brněnské Líšně Břetislav Štefan. Z velké politiky naopak nejspíš vypadne místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Štefana nominovali na předsedu strany v úterý večer delegáti jihomoravské krajské konference. Podle Štefana je nutná obnova sociální demokracie, jejíhož předsedu Hamáčka považuje za součást problémů, do nichž strana spadla. 

„Touha po restartu je ve straně velmi silná. Pokud nechceme skončit pod pětiprocentní hranicí, musíme se oprostit od spolupráce s předsedou vlády Babišem, začít být konkrétní a umět nejen představit, ale i implementovat příklady správného fungování moderního sociálního státu, který nebude pro naši zemi přítěží, ale naopak příležitostí. Tomu musí odpovídat i nové programové priority ČSSD,“ prohlásil Štefan, jehož kandidaturu podpořilo 80 procent členů úterního sjezdu.

Sjezd rovněž posvětil jihomoravskou kandidátku pro podzimní sněmovní volby. Štefan, který avizoval touhu po nových tvářích, obsadil roli lídra. Za ním následují starosta Slavkova u Brna Michal Boudný a bývalá ministryně školství Kateřina Valachová.

„Je jednou z nejvýraznějších tváří současné sociální demokracie. Má zkušenosti a věnuje se například tématu exekucí, což považuji za velmi důležité. V minulých volbách kandidovala za Středočeský kraj, nyní na jihu Moravy, protože tady trvale žije. Pro nás je to změna a jsme rádi, že ji máme na kandidátce. I z toho důvodu, že by se o místa v Poslanecké sněmovně měly ucházet i ženy,“ zdůvodnil Štefan.

Staré tváře nepřesvědčily, míní Štefan

Na kandidátku se naopak nevešel poslanec, bývalý brněnský primátor a současný místopředseda sociálních demokratů Roman Onderka, který je bývalým brněnským primátorem. 

Podle Štefana „staré“ politické tváře voliče nepřesvědčily, a strana proto dál upadá. Kandidaturu si několik dní před schůzí rozmyslel také bývalý hejtman a nově předseda organizace Brno-venkov Michal Hašek.

„Jsem si dobře vědom, že jak Michal Hašek, tak Roman Onderka odvedli pro sociální demokracii, pro Jihomoravský kraj i město Brno mnoho práce. Naše strana ale teď potřebuje především nový impulz, jiné směřování než doposud, doplnění zkušeností dravým mládím a především odstřihnutí se od vazeb na předsedu vlády Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana,“ uvedl Štefan.

„Věřím, že kandidátní listina, která vzešla z naší konference, má šanci oslovit jak naše věrné voliče, tak i ty, kteří mají blízko k moderním sociálně demokratickým myšlenkám, jež se prosazují v prosperujících státech západní a severní Evropy,“ doplnil.

Onderka zabojuje, Haška čekají zkoušky

Onderka se tak po volbách zcela jistě nestane poslancem, což mu nepomůže ani ve vnitrostranickém boji. Tvrdí však, že rozhodnutí o jihomoravské kandidátce není limitující. Nebude se prý litovat a znovu je připravený ucházet se o místo ve vedení strany. 

„Kandidovat budu, mám nominace ze čtyř okresních konferencí. V ČSSD rozhodují delegáti sjezdu a ve volbách voliči,“ odepsal Onderka na dotaz MF DNES.

Hašek, který působí v advokátní kanceláři, se kandidatury nakonec sám vzdal, protože má pro letošní rok jiné priority. „Chci například dodělat profesní zkoušky,“ zdůvodnil.

Naplno se však bude věnovat práci pro organizaci v okrese Brno-venkov, který je druhý největší na jižní Moravě. Dále také zůstává krajským zastupitelem.

Celostátní sjezd ČSSD s volbou vedení se uskuteční v dubnu. Současný ministr zahraničí Tomáš Petříček se stejně jako Štefan domnívá, že strana musí přijít s novým stylem politiky. Úřadující předseda Jan Hamáček prohlásil, že cítí podporu ze středních Čech, což je jeho domácí region, a proto bude o křeslo znovu usilovat.