Na břeclavském letišti už technici staví areál festivalu Creamfields

Na břeclavském letišti už technici staví areál festivalu Creamfields | foto: Radek Miča, MAFRA

Břeclavské letiště se chystá na patnáct tisíc lidí. V pátek vypukne Creamfields

  • 1
Břeclavské letiště se mění před očima. Na plochu, ze které ještě o víkendu vzlétala letadla, najely náklaďáky k prasknutí nacpané kovovými konstrukcemi. Na letišti začalo růst zázemí pro festival Creamfields - hudební megaakci, která v Břeclavi ani okolí nemá obdoby.

Ještě v úterý ráno připomínalo letiště spíš obyčejnou louku s čerstvě posekanou trávou. Týž den odpoledne už ji obehnal kovový plot. Za ním začíná vyrůstat sedm festivalových pódií a velké množství stanů. Vše se musí stihnout do pátku, kdy areál přivítá první tisíce tanečníků.

Agentuře, která má na starosti stavba pódií, barů a vůbec organizaci celého areálu, úkol ztěžuje i velká vzdálenost od okolní civilizace.

"V samotném areálu není vůbec nic. V podstatě je to holá louka. Takže sem musíme dopravit vše. Od elektřiny přes vodu až po veškerou techniku," vysvětluje Ivan Bařina, šéf TOD agency, která obstarává techniku na obřích festivalech typu Hradhouse, festival Hrachovka nebo RioDeRiviera.

Teď dostala za úkol na letišti, kde je zázemí sotva pro pár lidí, vytvořit prostor a podmínky pro třicet tisíc fanoušků taneční muziky i pohodlí pro dýdžejské hvězdy.

Vzniknou pódia, bary i zóna pro paintball
Celý areál bude v průběhu festivalu uspořádaný do tvaru podlouhlého obdélníku. Po jeho delších stranách budou postavena jeviště. "Na bližší straně, kde stojí letištní budovy, vyrostou dvě hlavní pódia. Půjde o obří openairové scény," naznačuje Ivan Bařina. Mezi těmito pódii vznikne VIP zóna pro účinkující a speciální hosty.

Před hlavními otevřenými pódii postaví do pátku řemeslníci takzvaný Blue Zone stan - další speciální prostor, ve kterém se bude hrát výhradně hip-hop.

Organizátoři pamatují i na ty, kteří si budou chtít od tancování odpočinout. Pro ně postaví takzvanou Veget zónu. "Bude to taková odpočinková a zábavní zóna, ve které bude kromě posezení také místo pro nějaké atrakce," popisuje Bařina, jak bude festivalový areál vypadat. Jednou z mimohudebních atrakcí areálu bude i paintballové bojiště.

Pro hladové a žíznivé a taky pro ty, kdo prahnou po suvenýrech, jsou ale nejdůležitější prodejní stánky. Ty budou lemovat celou jednu delší stranu letištního obdélníku.

Prostor pak uzavřou dvě pódia v nejvzdálenějších rozích areálu. V levém rohu bude techno stage, v pravém pak Kiss radio Stage. Mezi nimi rozprostře svůj reklamní stan jeden z partnerů festivalu.

Na parkoviště se vejdou tři tisíce aut
Vstup pro umělce a VIP hosty bude oddělen od vstupu pro řadové návštěvníky festivalu. Ti budou moci na letištní plochu vejít z parkoviště, na které bude navazovat speciální kemp.

Na parkoviště by se měly vejít až tři tisíce aut. Podle místostarostky Břeclavi Dagmar Adámkové, která se za město částečně podílí na organizaci festivalu, by takový prostor měl pro auta bohatě stačit. "Máme zkušenost z nedávného koncertu skupiny Kabát v Břeclavi. Bylo na něm zhruba třináct tisíc lidí a podstatně menší parkoviště svou kapacitou bohatě stačilo," míní.
 
Na festival Creamfields by se vešlo až třicet tisíc lidí. Podle počtu prodaných vstupenek se zatím počítá se zhruba poloviční návštěvností.
 
Celkový rozpočet břeclavského Creamfields je podle pořadatelů deset milionů korun. Honoráře hlavních hvězd se pohybují až ve výši dvaceti tisíc eur (téměř půl milionu korun) za dvouhodinové vystoupení.

Jednou z nejzajímavějších a pravděpodobně i nejnákladnějších položek je let tryskáčem. Ten přiveze dýdžejskou hvězdu Ferry Corstena.