Protest proti pochodu Dělnické mládeže v Břeclavi

Protest proti pochodu Dělnické mládeže v Břeclavi | foto: ČTK

Nenechte se vyprovokovat, uklidňoval starosta Břeclavi v kostele Romy

  • 447
Odpůrci nedělního pochodu Dělnické mládeže, který projde Břeclaví, se v sobotu odpoledne sešli v tamním evangelickém kostele. Akci svolala břeclavská pobočka organizace IQ Roma servis, která pomáhá Romům.

Situace v Břeclavi je napjatá po surovém útoku trojice násilníků na patnáctiletého chlapce. V neděli chtějí kvůli tomu městem pochodovat místní obyvatelé i Dělnická mládež (podrobnosti o pochodech najdete zde).

"Považuji za nespravedlnost, že se hněv lidí obrátil proti vám. Nenechte se prosím zítra vyprovokovat. Ti, kteří sem zítra přijdou pochodovat, večer odejdou, ale my tady budeme muset vedle sebe žít dál i v dalších dnech," vyzýval několik desítek přítomných Romů ke klidu starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Emoce však davem cloumaly i při tomto poklidném setkání. Přítomní se zlobili především proto, že pochod extremistů město nemůže zakázat. Část Romů dokonce kvůli tomu z kostela rozčileně odešla v půli debaty.

"Potřebuji zítra jet z města pryč a budu se bát dojít i na nádraží. Co je to za svět, ve kterém je tohleto možné? A proč policisté pořád dokola vyslýchají naše děti? Kdyby to byl někdo z nás, dávno už by se to vědělo. Kdysi jsme pachatele podobného útoku mezi sebou našli za osm hodin," zlobila se například jedna z žen.

Zástupci radnice, městské policie i IQ Roma servisu však Romy uklidňovali, že na dění v Břeclavi bude dohlížet dostatek policistů, kteří budou průvod držet jen v povolené trase a případné agresory včas zastaví. "Uklidněte proto prosím i ty, kteří odsud odešli s horkými hlavami. Dělnická mládež sem jede proto, aby vyprovokovali konflikt, což nesmíme dopustit," zdůraznil znovu na konci hodinového setkání starosta.