Letní areál městských lázní v Zábrdovicích stále funguje, zimní v 90. letech...

Letní areál městských lázní v Zábrdovicích stále funguje, zimní v 90. letech zavřeli. Od té doby chátrá. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vizionář Fuchs pozdvihl Brno, jeho unikátní lázně však chátrají

  • 4
Architekt Bohuslav Fuchs, který dal tvář Brnu a angažoval se v lázeňství, se narodil před 125 lety. Zanechal po sobě asi 150 staveb. A zatímco třeba brněnský hotel Avion už dostává zpátky svůj lesk při několikaleté rekonstrukci, plány na opravu zchátralých lázní v Zábrdovicích leží pouze na papíře.

Důvodů, proč Městské lázně Zábrdovice z roku 1932 patří k tomu nejlepšímu, co významný brněnský architekt Bohuslav Fuchs stvořil, je několik.

Ve zkratce šlo nejen o skvělou ukázku elegantního funkcionalismu, ale uspořádáním i technicky neměly v Česku obdoby, ostatně ve své době se řadily k moderně Evropy. 

O to smutnější tak je, že hlavní budova od 90. let minulého století chátrá a funguje jen venkovní koupaliště.

Od narození architekta, urbanisty a designéra Bohuslava Fuchse uplynulo 125 let minulý týden. Podepsal se pod takové stavby, jako je hotel Avion v České ulici, hlavní pošta u nádraží či pavilon Brno na výstavišti.

A jedním z „pomníků“ tohoto velikána zůstávají také právě zábrdovické lázně. Podle znalce Fuchsova díla, architekta Jana Sapáka, přitom neplnily jen funkci očistnou. 

„Pomohly i kulturnímu a společenskému růstu v Brně. Původně měly být čtvery, nakonec vznikly jen jedny, ale na svou dobu byly excelentní,“ popsal Sapák.

Vznikly v letech 1931 až 1932 za 7,5 milionu korun. Budovy tvořily písmeno E. „Fuchs vyřešil areál naprosto dokonale a účelně,“ shrnul Sapák. Zimní část tvořila dvoupatrová budova, jejíž vizáž korespondovala se vzhledem průmyslových staveb. V přízemí byly umístěny parní a teplovzdušné lázně se šatnami a odpočívárna.

Návštěvníci využívali dva bazény s teplou a studenou vodou, masáže, sprchy, vodoléčbu. K dispozici byli lékaři, ale třeba i učitelé plavání.

Koupelnu měla jen třetina lidí

V mezipatře se nacházelo inhalační oddělení s čekárnou. Nad tím dvě zimní
zahrady, holičství, kadeřnictví a restaurace. Největší plochu prvního patra však zabíraly vanové lázně situované v podlouhlém sále s oddělenými kójemi po stranách.

Nejznámější Fuchsovy stavby v Brně

  • Hotel Avion, Česká ulice
  • Pavilon města Brna na brněnském výstavišti
  • Zemanova kavárna (dnes restaurace Pavillon), Koliště
  • Obřadní síň Ústředního hřbitova v Brně
  • Autobusové nádraží naproti hotelu Grand
  • Tesařova vila, Hroznová 18
  • Nádražní poštovní úřad – takzvaná hlavní pošta 
  • Administrativní budova firmy Alpa v Králově Poli
  • Masarykův studentský domov, Cihlářská ulice
  • Městské lázně, Zábrdovická 25
  • Moravská banka, náměstí Svobody 21 
  • Dětský domov Dagmar, Žabovřesky
  • Obecná a měšťanská škola v Masarykově čtvrti, náměstí Míru
  • Odborná škola pro ženská povolání Vesna a Domov Elišky Machové, Lipová ulice
  • Masná burza, Masná 34

Druhé poschodí patřilo sprchám určeným pro každodenní očistu, protože koupelnu měla v té době jen třetina Brňanů.

„Byly rozdělené na mužskou a ženskou část. Přišla jste, zmáčkla knoflík, paní přivezla ramínko na oblečení, které si zase odvezla, dala na ruku gumu s číslem na šatnu a po vykoupání jste si zase šaty vyzvedla. Při velkém množství návštěvníků bylo vše perfektně organizované,“ vyzdvihl Sapák. Areál měl kapacitu 12 tisíc lidí denně.

Na lázně navazovala sportovně-rekreační část s tenisovými kurty, dráhami pro kuželky a bazény – pro sport a rekreaci, s mělčí částí pro neplavce a bazénkem pro děti.

Ačkoliv lázně dlouho chátrají, Sapák věří v dobrý konec. „Pořád je čas je opravit a zachránit,“ míní. A studie už existují. Vypracovali je architekti z Atelieru 99. 

„Záměr předpokládá obnovu a také přístavbu nového krytého bazénu blíže k železnici. Část, která sloužila očistě, se přemění na wellness. Studie počítá i s tím, že areál využijí lidé ze sousední Nové Zbrojovky, která má mít tisíce obyvatel,“ popsal Martin Mikš, šéf městské společnosti StarezSport, pod niž lázně spadají.

Ke změnám se už vyjádřili památkáři. „Jde o jednoznačně unikátní komplex a zachránit ho může jen to, že zase začne sloužit. My budeme dbát na to, aby byla zachována koncepce, objemy a tvary, ale zároveň musí vyhovět potřebám 21. století,“ podotkl ředitel Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha.

O budoucnosti lázní má jednat vedení města. „To má ale vzhledem ke koronavirové epidemii jiné starosti. Nicméně chceme být připraveni, až se zase vrátí věci do normálu,“ dodal Mikš.

VIDEO: Takto to vypadalo v opravovaném hotelu Avion v roce 2018: