Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Blogeři si utahují z církve. Kdo věří ptákovinám, tomu není pomoci, tvrdí

  7:10
Autoři brněnského blogu Tisíckráte.cz, jenž si dělá legraci z katolické církve, získali Magnesiu Literu. Tři mladí muži a jedna dívka svolili k rozhovoru s redaktorkou MF DNES jen pod podmínkou anonymity, pod níž ostatně vystupují i na webu.

Maskovaní tvůrci blogu Tisíckráte, kteří píšou pod pseudonymem Felix Kulpa, převzali ocenění za nejlepší blog roku při vyhlašování výsledků 17. ročníku knižních cen Magnesia Litera v Praze. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Miloš Zeman udělil vyznamenání Ježíši Kristu. Převzal jej za něj kardinál Dominik Duka. Lidl si chce udobřit křesťany Mariánským týdnem, prodávat bude i kadidlo. Za hanobení křesťanských symbolů a pohoršování věřících je před Metropolitní církevní soud Arcidiecéze pražské předvolán režisér filmu Anděl Páně 2 Jiří Strach.

Ironické titulky a neméně satirický obsah brněnského webu tisickrate.cz, který si utahuje z katolické církve, baví na internetu desetitisíce lidí už dva a půl roku. A jeho autoři letos získali cenu Magnesia Litera za nejlepší blog.

„Překvapilo nás, že jsme byli nominováni. Nicméně máme radost, že v ateistickém Česku může vyhrát literární cenu katolický blog,“ říkají s ironií sobě vlastní spoluautoři webu, kteří vystupují pod pseudonymem Felix Kulpa.

Poprvé na sebe výrazněji upozornili už začátkem července 2016, kdy blog existoval sotva půl roku. Článek o tom, že Katolický týdeník přibalil před svátkem upálení mistra Jana Husa zápalky jako pozornost předplatitelům, byl smyšlený. Okamžitě jej ale bez ověřování převzala některá média.

„Je poněkud nevhodné, aby se sirky přiložily zrovna k číslu, které předchází připomínku upálení mistra Jana Husa. Mysleli jsme, že už jsme dál,“ citovalo Tisíckráte.cz údajné prohlášení Daniela Fajfra, předsedy Ekumenické rady církví.

A rýplo si v něm i do známého kněze a filozofa Tomáše Halíka. „Kdo chce zapalovat, musí hořet,“ stálo podle autorů v kritizovaném čísle týdeníku.

Anonymita poskytuje svobodu

Web si střílí z různých osobností české katolické i evangelických církví, z politiků či celebrit. V článcích zveřejňuje smyšlené události a citáty biskupů či kněží, které ale na neznalého čtenáře působí naprosto autenticky a věrohodně.

Blog Tisíckráte

  • Vznikl v lednu 2016, satirické příspěvky zveřejňuje nepravidelně několikrát do měsíce. Facebooková stránka má 6 700 fanoušků, nejúspěšnější články webu si přečetly desetitisíce lidí.
  • Název odkazuje k mariánské písni Tisíckráte pozdravujeme tebe.
  • Nejužší okruh redakční rady má asi 40 členů, pravidelně jich píše ale jen několik.
  • Za celou dobu existence museli stáhnout jen jeden text, protože člověk v něm jmenovaný s ním nesouhlasil. 
  • První nominaci Magnesia Litera na blog roku web získal už loni, letos v kategorii zvítězil.

To také zaznívá v diskusích pod články, kde čtenáři vyjadřují svoje časté znejistění. „To je vtip?“ ptá se jich hned několik pod textem o repatriaci ostatků kardinála Berana a dalších církevních osobností.

„Tomu, kdo věří takovým ptákovinám a bere je vážně, asi není pomoci. Anebo pokud má přesto živou víru, dokáže se nad to povznést, protože je přece pro něj důležitý vztah s Bohem, a ne nějaký blog,“ myslí si autoři.

Tým několika lidí chce dál zůstat v anonymitě. Felix culpa znamená latinsky „šťastná vina“ a v křesťanské liturgii vyjadřuje přesvědčení, že člověk, který činí pokání, je na tom lépe než ten, který je bez viny.

Proto také přišli autoři blogu na předání ceny v maskách. „Chceme, aby vnímání textů nebylo zkreslené tím, kdo je píše. Protože křesťanská komunita v Česku je malá a lidé se znají. Máme tak větší svobodu,“ říkají autoři. Několik z nich pochází z Brna nebo zde studuje či pracuje.

Doplnili dopis kardinála Duky

A jak vůbec nápad na satirický web vznikl? U piva. „Povídali jsme si o věcech v církvi, rostl v nás takový přetlak, měli jsme tolik vtipných hlášek, že jsme to museli někam dát,“ popisují autoři.

A v křesťanské komunitě web zaznamenal okamžitý úspěch. Podle zpráv, které se k nim dostaly, jej čte i kardinál Dominik Duka. A prý se mu líbí, jen to nikdy nepřizná.

Ostatně největší část publika je právě z okruhu katolické církve. Často proto píšou nejen o ní, ale také o vztazích mezi církví a politikou, které je hodně dráždí. Doplnili třeba původní znění blahopřejného dopisu kardinála Duky předsedovi SPD Tomiu Okamurovi po volbách - svou „nekritičností“ totiž způsobil velké pozdvižení.

„Museli jsme uvést na pravou míru, jak to ve skutečnosti bylo, protože se snažíme na věci vždy dívat tak, že je lidé myslí v dobrém. Zveřejněný dopis působil tak, že Duka píše předsedovi SPD, jež nemá s křesťanstvím nic společného, i když se k němu hlásí. Přišlo nám, že v něm asi něco chybí a že to kardinál nemohl takto myslet,“ vysvětlují.

V doplněném dopise tak kardinál kritizuje Okamurův populismus nebo mu připomíná, že Česko přijalo méně uprchlíků, než je poslanců SPD.

Odměnu použijí na knihu

Tisíckráte si ale dělá legraci i z bezduchého tradicionalismu, který často v katolické církvi vládne. Třeba článkem o burze míst v kostelních lavicích. Nebo přináší „investigativní“ zjištění, že biskup Václav Malý získal titul na mistrovství světa ve sloužení mše svaté či že kadidelnice v kostelech nesplňují emisní limity.

O církvi ale dokážou přemýšlet i vážněji. „Katolická církev má teď v naší společnosti na to, aby reálně byla jejím kvasem, který ji dokáže změnit. Je to strašně živé a aktivní společenství lidí, již mají světu co dát,“ tvrdí autoři, kteří jsou všichni věřící a v církvi aktivní. Na otázku, kam by se měla ubírat česká církev, neváhají s odpovědí: „K pánubohu.“ A myslí to vážně.

A jaké mají další plány? „Žádné, protože nevíme, co bude zítra. Spíše zbožná přání,“ říkají svorně. Spolu s cenou převzali šek na 50 tisíc korun, takže nakonec přece jen přiznávají, že uvažují o vydání knihy textů z webu.

„Mohla by se distribuovat v kostelech či na poutích. Na Hostýně. A taky si předplatíme Katolický týdeník,“ uzavírají se smíchem.

  • Nejčtenější

Muž na rozlučce se svobodou shodil turistu z hradeb, dostal 10,5 roku vězení

11. dubna 2024  10:02,  aktualizováno  11:38

Krajský soud v Brně dnes potrestal Slováka Daniela Madarásze 10,5 lety vězení za to, že loni v září...

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jeden zákaz nestačil. V Brně na vyšrafovaná místa přidali betonové zátarasy

10. dubna 2024  17:04

Vyšrafované bílé pruhy zakazují parkování aut v křižovatkách v ulicích okolo Nejvyššího soudu v...

Dopravu na D1 u Vyškova směrem na Ostravu omezil požár hybridního vozu

18. dubna 2024  8:01,  aktualizováno  11:15

Dálnici D1 ve směru na Ostravu po 7. hodině uzavřel za exitem 226 Vyškov-západ požár hybridního...

V Brně odmítají drahé služby úklidových firem, o pořádek se starají sami

18. dubna 2024

Ještě loni měly Bosonohy zametací stroj jen půjčený, letos si ho však už raději koupily a řeší...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...