Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za víc dřiny a peněz menší úroda. Přesto eko a biovína zažívají rozmach

  14:00
Vinařství, jež pěstují révu v souladu s přírodou, na jihu Moravy přibývá. O nápoj bez chemické stopy čím dál víc stojí také zákazníci. Potřeba jsou však detailní znalosti, zejména o půdě.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

K půdě a přírodě měl Petr Marcinčák z Mikulova vztah od dětství, a když se na počátku 90. let pustil do hospodaření na vinicích, jediná pro něj správná cesta byla dělat to jako dědeček. Tedy co nejšetrněji.

Dnes jeho vinařství Víno Marcinčák hospodaří biodynamicky. Vyrábí si vlastní přípravky podle starých receptur, třeba výluhy z vermikompostu, což je organický odpad, který rozložily žížaly, nebo výluhy z bylin, jako je kopřiva, bříza či levandule. Používá i roháček (viz box). „Ano, je v tom trochu magie a tajemna, ale příroda a pozitivní energie nám nabízí a poskytují vše, co potřebujeme. Na našich vínech je to znát,“ tvrdí Marcinčák, jehož produkt pravidelně boduje v soutěži biovín.

Vinařů, kteří hospodaří nekonvenčně, je přitom pořád víc. „Jednoznačně přibývá vinařství, která se snaží pěstovat révu maximálně šetrně k přírodě a ekologicky, a tedy například v režimu bio,“ mluví o trendu Vinařský fond ČR, byť oficiální čísla k tomuto trendu nemá.

Bez chemie a kocoviny. Na autentické víno si ale člověk musí zvyknout

Bio, biodynamické, ekologické, přírodní… Všechna tato slůvka z etiket zákazníkovi říkají, že jde o víno z hroznů vypěstovaných v souladu s přírodou, v opečovávané vinici. Nepoužívají se chemická hnojiva či umělé přípravky ani ve vinicích, ani při výrobě vína.

„Při pěstování bio se musíme obejít bez herbicidů a insekticidů. To znamená, že v našich vinicích je více trávy a více hmyzu. Avšak nejen toho škodlivého, ale i toho užitečného. Naše vinice poznáte již zdálky. Jsou proti těm konvenčně obdělávaným zelenější, živější. Hrozny v nich rychleji zrají a lépe chutnají, to je prokázané. A tím pádem i víno lépe chutná. To se nedá změřit pravítkem ani ničím jiným, ale je to tak. Vína jsou prostě o něco lepší jak na nose, tak na jazyku. O tom jsme přesvědčeni,“ míní Marek Jakub Špalek z vinařství Špalek, hospodařící na Kraví hoře u Znojma, kam chtějí vracet život, stavějí tu hmyzí hotely i sázejí stromy.

Výhody? Dobrý pocit a odbyt, protože bio táhne čím dál víc. Jinak samé nevýhody: víc to stojí, víc se člověk nadře a déle všechno trvá, víc administrativy. A ve finále ještě sklidí menší úroda. „Máme rádi náš kraj, naši Kraví horu, naši přírodu. Uvědomili jsme si, že vyrábět víno jen za vytvářením zisku nás neuspokojuje,“ argumentuje přesto Špalek.

Jako vitaminy versus antibiotika

Marcinčák vysvětluje, že ekologické vinohradnictví je velmi náročné na znalosti zejména o půdě. Vinař musí rozumět procesům, které se v ní odehrávají. „Jen na dobře fungující a dobře vyživené půdě mohou keře révy dobře růst a dávat pěkné hrozny. Pokud si do sklepa přivezete krásně vyzrálé a zdravé hrozny bez ‚chemických reziduí‘, máte již téměř jistotu, že uděláte skvělá vína,“ je přesvědčen.

„Magie“ ve vinicích

  • Roháček je kravinec vmáčknutý do kravského rohu, který byl přes zimu zakopaný ve vinici, odkud nabral další živiny. Finální obsah se pak používá jako hnojivo, jde o základ biodynamického vína.
  • Křemenáček je nadrcený, s dešťovou vodou smíchaný křemen, který je opět na půl roku zakopaný v kravském rohu ve vinici. Plný přírodní energie následně blaze působí na listy révy.

I podle Vojtěcha Válka ze stejnojmenného vinařství v Nosislavi na Brněnsku je bio primárně o práci ve vinohradu. „Nemůžete vinohrad takzvaně dojit, musíte tam pořád chodit a všechno neustále hlídat. Děláte spoustu preventivních kroků, je to hodně o ruční práci,“ líčí s tím, že konvenční výroba dělá všechno strojově, a co nevyřeší stroj, vyřeší postřik.

„Ale je to, jako když si dáte ovoce a vitaminy do sebe dostanete přirozenou cestou, anebo se nacpete doplňky stravy, a když je problém, tak antibiotiky. Alkohol má každé víno, ale co je v něm dál a přitom tam být nemusí, se na etikety bohužel nepíše,“ poukazuje Válek, který má taky na paměti, že cílem by mělo být zanechat našim potomkům půdu ve stejném, nebo dokonce lepším stavu.

Biovíno se tedy nesmí vyrábět s použitím šlechtěných kvasinek, enzymů ani dalších syntetických čiřících a stabilizačních látek. Regulované je také množství použité síry, respektive oxidu siřičitého, který od nepaměti slouží při výrobě i konzervaci vína, protože mimo jiné hubí nežádoucí mikroorganismy.

Přírodu šetří i integrovaná produkce

Ne každá odrůda však zvládne odolat přírodním útrapám bez chemického ošetření – na bio se hodí tradiční odrůdy Ryzlink rýnský a vlašský, Muškát moravský, Pálava a Rulandské šedé nebo Frankovka, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia či André. Nebo nově vyšlechtěné odolnější odrůdy jako Hibernal, Malverina, Laurot, Solaris a další. Biovíno samozřejmě označuje ochranná známka.

Šarlatáni, či ekologové? Vinaři věří kravským rohům i pohybu Měsíce

Jakousi nadstavbou biovín jsou pak biodynamická vína, pro která platí ještě přísnější podmínky pěstování a výroby. Vinaři například pracují s vlastním kompostem, který si připravují během roku – tak jako v úvodu zmíněný Marcinčák. A platí úplný zákaz chemie, umělých barviv, kvasinek, aromat a dalších látek.

Benevolentnější je takzvaná integrovaná produkce bez zatěžování životního prostředí tam, kde by striktní biorežim nebyl možný, neboť by pak vína nemohla být konkurenceschopná levným zahraničním vínům.

„Naši vinaři se sdružují do Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína – Ekovín. Hospodařením podle zásad integrované produkce usilují o dosažení optimálních výnosů vyšší kvality cestou, která nezatěžuje životní prostředí,“ sděluje Šárka Podlenová z agentury Omnimedia zastupující Vinařský fond ČR. V Ekovínu je aktuálně přes 140 členů, vinařů i vinohradníků.

2. října 2022

  • Nejčtenější

Muž ve vzteku srazil ženu nákupním vozíkem, ta na něj vytáhla pepřový sprej

Nebývalým incidentem vyvrcholilo ve středu odpoledne běžně klidné nakupování v supermarketu v brněnských Medlánkách. Do třicátnice, která si zrovna vybírala ovoce a zeleninu, znenadání vrazil...

5. prosince 2024  15:30

Plzeň zaskočila lídra, Třinec se opět raduje. Otočky Litvínova a Boleslavi

Zaváhání favoritů i otočky nepříznivého stavu nabídlo 24. kolo hokejové extraligy. Vedoucí Pardubice nestačily na předposlední Plzeň (2:5), Litvínov otočil s Vítkovicemi na konečných 3:2. Mladá...

1. prosince 2024  15:20,  aktualizováno  21:37

Zbrojovka přišla o nejvěrnějšího fandu. Neměl nic, ale byl šťastný, vzpomínají

Sliboval, že pokud fotbalová Zbrojovka vyhraje mistrovský titul, shodí své dlouho pěstované vlasy. Na to však už nedojde. Jeden z nejznámějších a nejvěrnějších fanoušků brněnského týmu, přezdívaný...

6. prosince 2024  16:05

Sparta ovládla šlágr, Pardubice zvýšily náskok. Slaví i Třinec, derby pro Vary

Hokejová extraliga pokračovala 23. kolem. Třinec si poradil s Olomoucí 3:2, Pardubice v Liberci otočily na 4:1. Sparta v Litvínově vyhrála 4:0, západočeské derby ovládly Karlovy Vary 3:0. Brněnská...

29. listopadu 2024  16:50,  aktualizováno  21:06

Kladnu nepomohl ani Jágr, Kometa bez gólu. Derby pro Boleslav, lídr vyhrál

Páteční program hokejové extraligy nabídl ve 25. kole výhru vedoucích Pardubic 5:3 nad mistrovským Třincem, České Budějovice udolaly Plzeň 1:0. Poslední Kladno i s Jaromírem Jágrem nestačilo na...

6. prosince 2024  16:50,  aktualizováno  21:44

Kladnu nepomohl ani Jágr, Kometa bez gólu. Derby pro Boleslav, lídr vyhrál

Páteční program hokejové extraligy nabídl ve 25. kole výhru vedoucích Pardubic 5:3 nad mistrovským Třincem, České Budějovice udolaly Plzeň 1:0. Poslední Kladno i s Jaromírem Jágrem nestačilo na...

6. prosince 2024  16:50,  aktualizováno  21:44

Zbrojovka přišla o nejvěrnějšího fandu. Neměl nic, ale byl šťastný, vzpomínají

Sliboval, že pokud fotbalová Zbrojovka vyhraje mistrovský titul, shodí své dlouho pěstované vlasy. Na to však už nedojde. Jeden z nejznámějších a nejvěrnějších fanoušků brněnského týmu, přezdívaný...

6. prosince 2024  16:05

Před 140 lety otevřelo v „německém“ Brně první české divadlo, proslavil je Janáček

Ochotníci a kočovníci vystupující po hospodách tvořili před jedním a půl stoletím divadelní scénu pro česky mluvící publikum v Brně. Od 70. let 19. století se hrálo alespoň v Besedním domě na rohu...

6. prosince 2024  15:34

Dálnici D2 blokoval vzpříčený kamion, na D1 dodávka zezadu narazila do kamionu

Dálnici D1 dnes ráno uzavřela ve směru na Brno nehoda dodávky a nákladního auta. Na místě zasahoval i vrtulník. Odpoledne stála dálnice D2, kterou směrem na Brno zablokoval kamion vzpříčený přes celý...

6. prosince 2024  9:18,  aktualizováno  15:32

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...