V Brně začal fungovat projekt půjčování jízdních kol Rekola. Jedním z prvních lidí, kteří se do něj zapojili, byl Petr Racek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Růžová putovní kola svezou lidi po celém Brně. Zatím je jich pět

  • 25
Kolo je ve městě mnohdy nejrychlejším dopravním prostředkem a hlavně příjemnějším než hromadná doprava. Díky novému projektu Rekola, který se nyní z Prahy a Olomouce dostává i do Brna, může každý využít růžových putovních kol, která budou rozmístěná po celém městě.

Projekt funguje na principu tzv. bikesharingu, který je populární například ve Vídni, Londýně nebo Paříži. Bicykly v ulicích si můžete zapůjčit a na jiném místě je zase vrátit. Vše, co pro to zájemce musí udělat, je se registrovat na stránkách www.rekola.cz a zaplatit členský poplatek tisíc korun.

Když pak zaregistrovaný uživatel bude potřebovat kolo, najde si na webu nebo přes SMS polohu toho nejbližšího, do SMS opíše jeho identifikační číslo a obratem dostane kód k zámku. Vývojáři zatím pracují i na speciální aplikaci pro mobilní telefony.

Jednou z výhod bikesharingu je, že lidé nemusí řešit servis ani problémy s parkováním. Kolo jednoduše zamknou k jakémukoliv stojanu, lampě, zábradlí či lavičce ve městě a opět nahlásí jeho polohu na webu či prostřednictvím SMS, čímž ho připraví pro dalšího zájemce.

V Praze mají kol už padesát

Provoz růžových kol bude v Brně fungovat až do 23. listopadu, dále jen pokud to dovolí počasí. "V Praze, kde projekt funguje už delší dobu, se zatím registrovalo kolem 400 členů, v oběhu je zde padesát kol, která loni na podzim najezdila přes dva tisíce kilometrů," uvedl koordinátor projektu Lukáš Houser.

V Brně se růžová kola začala objevovat ve středu, je jich zatím pět, ale další se už připravují. Přispět může každý, a to nejen členstvím, ale i věnováním starého bicyklu, za který získá slevu na členském poplatku.