Diskuze

VIDEO: Mumii barona Trencka po sto letech vrátili palec, sebral ho zloděj

Slavný dobrodruh František Trenck leží už téměř 270 let v brněnské kapucínské hrobce, víc než století mu však chyběl palec levé ruky. Ve středu se ukradený prst k tělu po dlouhých peripetiích vrátil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavý čípek - Po porodu jako mrtvý - tedy vykoupán ve víně, (smrt se vyhýbá),

Bojovník v Rusku pro carevnu Annu Ivanovnu - vězněn, přikován , Sibiř, vyhoštěn. Nová opora v M.Terezii , objevuje se jeho kamarád generál E.G. Laudon . Prusové zděšeni - dodnes používané - Himmellaudon - Nebesa, Laudon jde ... S Trenckem si lze dobře užít i dnes ! Starobrno - Baron Trenck, (světlý speciál), chorvatský koňak Barun Trenk. A vzpomněl si i Karel May - v knize vydané roku 1883 Pandur und Grenadier, (česky: Baron Trenck). A ještě mu ukradli prst ! .... :-)

2 0
možnosti
Foto

J33a82n 16M41a24c34k

8. 3. 2017 12:50

Dekuji, tuhle informaci jsem nutne potreboval. Uz zase budu moci klidne spat.

1 0
možnosti

J52a58n 95K47ö98r98n57e83r

8. 3. 2017 12:42

Copak palec, ale ta hlava/lebka není prý jeho. I z fotogalerie je ostatně vidět, že je od těla oddělena. Snad to prověří, jinak vznikne sice hi-tech rekonstrukce podoby, jenže ne Trencka, nýbrž anonymního mnicha-mumie, který kdysi posloužil jako zdroj náhradních dílů...

0 0
možnosti

Teda ty popisy u jednotlivých fotografií - s tím si dal někdo hodně práce (ironický smajlík).

Teď vážně: podle všeho (lidé v kostýmech, nějaká "komise", kněz, ..) se jednalo o nějakou slavnost (pravděpodobně při vyzvednutí/uložení ostatků) - to si autor nemohl dát trochu práci a trošku jednotlivé fotky více popsat? Kdo to je, proč tam je, co tam dělá, ..

Toto se děje na iDnes docela často - deset fotek ve fotogalerii a u všech stejný, prakticky nicneříkající popisek... :-(

1 0
možnosti

Trenck raboval všude a bez rozdílu. Na Broumovsku, Trenck se svým oddílem pandurů dorazil na bojiště 12 hodin po skončení bitvy o dědictví Bavorské. Zvládl ale ukrást během probíhajícího boje (ze kterého se ulil) pruskému císaři v opuštěném táboře jeho stříbrné příbory.

Byla mu kladena vina za prohranou válku a ztrátu Slezska v potupně uzavřeném míru v Drážďanech. Dožil proto odsouzený v cele v Brně na Špilberku. Výstavní hrobku má mezi mumiemi u Kapucínů v Brně jako jejich donátor. Jeho štědrost Kapucínům měla ulevit černému svědomí. Museli se Kapucíni za hříšnou duši hodně modlit.

2 0
možnosti
Foto

A kdo navštíví Brno a zajímá se o minulost, měl by si kapucínskou hrobku prohlédnout. Málokde uvidíte něco podobného.

2 0
možnosti