(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

V brněnském babyboxu našli holčičku. Páchla cigaretami, ale je zdravá

  • 9
Asi dvoutýdenní holčičku někdo ve čtvrtek pozdě večer odložil do babyboxu v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Lékaři při prohlídce zjistili, že dítě je zdravotně v pořádku. Je to sedmnácté takto odložené dítě v Brně.

Signalizace babyboxu, která hlásila, že do něj někdo vložil dítě, se rozezněla ve 22:47. Na přiloženém lístku bylo uvedeno „Marie 17. května“, což zřejmě označuje jméno dítěte a datum jeho narození.

„Pupek nic moc a smrdí od cigaret, oznámila mi sestřička, jež děťátko vyjmula z babyboxu,“ popsal zakladatel sítě schránek pro odložené děti Ludvík Hess. „Zdeněk Juřica (výrobce babyboxů) mi poslal video, na kterém Maruška mává ručičkama, a sestřička mě ujistila, že vypadá zdravě. Na sobě měla bodýčko a byla zabalená v peřince,“ doplnil Hess.

Marie je sedmnácté dítě, které se od roku 2005 v brněnském babyboxu ocitlo. Holčičku prohlédl také lékař Petr Lavický, který byl ve chvíli jejího nalezení u porodu. Také on potvrdil, že je dítě zdravé.

„Doktor Lavický je absolutní rekordman v počtu ošetřených dětí z babyboxu. Ze sedmnácti nalezených dětí v Brně jich jako první ošetřil patnáct,“ poznamenal Hess.

Celkem bylo v Česku za třináct let existence schránek tímto způsobem odloženo 171 dětí, z toho 98 holčiček a 73 chlapečků.