Brněnský AZ Tower | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Brněnský AZ Tower pronikl do nejlepší desítky nových mrakodrapů světa

  • 34
Brněnský AZ Tower, nejvyšší mrakodrap v Česku, sbírá ocenění na mezinárodní scéně. Německá společnost Emporis jej zařadila mezi desítku nejlepších výškových budov světa dokončených v minulém roce. V anketě Emporis Award patří AZ Toweru deváté místo.

Společnost Emporis z Hamburku hodnotí světové výškové stavby od roku 2000, nejlepší mrakodrapy vybírají architekti podle vzhledu i funkčnosti stavby.

Výsledky Emporis Skyscraper Award za rok 2013

"Do této soutěže se nedá přihlásit, nominaci i vítěze volí porota složená z expertů v oblasti architektury z celého světa," sdělila Soňa Kocourková z investorské společnosti Properity.

Český mrakodrap se probojoval mezi nejlepší desítku poprvé v historii ankety. Devátou příčku obsadil v konkurenci tří stovek staveb.

AZ Tower se musel sklonit například před londýnským mrakodrapem The Shard (česky "střep") či před více než třísetmetrovým Cayan Tower ve Spojených arabských emirátech.

Brněnský mrakodrap měří 111 metrů, po otevření na konci června 2013 o dva metry předčil City Tower na pražské Pankráci (více o dokončení AZ Tower zde).

Otevření největšího mrakodrapu v tuzemsku:

27. června 2013