Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi.

Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Ať se nová mešita jmenuje Ježíšova, navrhl šéf brněnských muslimů

  • 72
Křesťan, dva muslimové, žid, odborník na extremismus a členka občanského sdružení Mladí zelení společně zasedli u jednoho stolu na brněnské Staré radnici. Hlavním tématem jejich jednání byla především plánovaná stavba nové mešity v Brně.

Na přetřes ovšem přišlo i právo šaría či multikulturalismus. Předseda Ústředí muslimských obcí v ČR Muneeb Hassan Alrawi především zdůrazňoval, že místním muslimům nejde o žádné rozpínání jejich náboženství. Chtějí mít hlavně prostor, kde se mohou setkávat.

"Potřebujeme větší mešitu, do té staré už se nevejdeme. Klidně se může jmenovat třeba Ježíšova. Nemusíme to místo ani nazývat mešitou," řekl Alrawi.

Diskutovat přišel i jeho kritik, český muslim Lukáš Lhoťan či Pavel Fried z Židovské obce Brno. Jejich debatu na Staré radnici vyslechlo i několik desítek lidí. A hned po úvodním kolečku mezi debatujícími se hlásilo s dotazem několik Brňanů.

Radim Kováč, jeden z nich, se Alrawiho ptal, zda se může zaručit za to, že muslimové budou ctít české zákony namísto islámského náboženského práva šaría. "Jak na ně budete apelovat? A když neposlechnou, zavřete mešitu?" tázal se Kováč.

"Církev má ve svých řadách pedofily, ale co nadělá? Určitě nic takového nekázala. Má kvůli tomu pozavírat kostely? Ne. Já dám ruku do ohně za to, že děláme maximum, že proti tomu bojujeme," odpověděl Alrawi.

Emoce v sále jitřila zdánlivě nevinná debata o multikulturalismu. Lidovec David Macek se zmínil o tom, že v zemích západní Evropy už poznali, že tento koncept nefunguje.

"My stále máme možnost rozhodnout, jak to bude v naší společnosti vypadat," řekl Macek s tím, že by si Česko mělo stanovit priority imigrační politiky a zaměřit se spíš na východoevropské země.

Na to ovšem Veronika Boxanová za Mladé zelené odvětila, že dělit imigranty podle náboženství odporuje mezinárodním úmluvám o lidských právech, které i Česká republika podepsala.

Na to si Alrawi přisadil, že západní země se otevřely příliš brzy. "V zemích, jako je Egypt či Sýrie, žijí vedle sebe křesťané a muslimové a nikdo nepíše proti stavbám kostelů petice," posteskl si.

S tím však nesouhlasilo hned několik přihlížejících. "Bylo by zajímavé pozvat sem křesťana z Egypta a zeptat se ho, jaký má život, když tam vypalují muslimové kostely," řekl naštvaně jeden z diváků.

Muneeb Hassan Alrawi pomohl v Brně prosadit vznik první mešity v republice.
Muneeb Hassan Alrawi pomohl v Brně prosadit vznik první mešity v republice. Nyní bojuje za další, větší
Muneeb Hassan Alrawi pomohl v Brně prosadit vznik první mešity v republice. Nyní bojuje za další, větší

Dvouhodinovou debatu přiostřily i narážky, které si mezi sebou vyměňovali Hassan Alrawi s českým muslimem Lukášem Lhoťanem. Ten Alrawiho před několika měsíci kritizoval, protože podle něho mezi muslimy vládne jako autokrat.

Alrawi zase opáčil, že Lhoťan je nevyzpytatelný, nejdřív byl velký fundamentalista a teď si hraje na liberála.

Když lidovec Macek podotkl, že je vděčný za tuto debatu, protože jde vidět, že spolu dokážou lidé z různých náboženských komunit sedět u jednoho stolu, Alrawi opáčil: "Nevadí mi sedět vedle pana Macka. Necítil bych se spíš vedle Lukáše Lhoťana."

Když potom na Lhoťana přišla řada, reagoval tak, že reagovat nebude. "Přátelé mě varovali, že podobné útoky budou ještě horší," ucedil Lhoťan.

Je podle vás Brno nábožensky tolerantním městem?

celkem hlasů: 845

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:00 středa 13. července 2011. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 645
Nevím
Nevím 101
Ne
Ne 99