Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. | foto: Petr Topič, MAFRA

Ropákem roku se stal poslanec Foldyna za změnu zákona o ochraně přírody

  • 24
Ekologickou anticenu Ropák roku 2017 dostal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna za návrh změny zákona o ochraně přírody. Podle sdružení Děti Země, které cenu pořádá, by potlačovala spolky. Sdružení tradičně také udělilo cenu Zelená perla za antiekologický výrok.

Hlavním tématem letošní ankety se stalo omezení účasti veřejnosti při rozhodování úřadů.

„Foldyna navrhl výraznou změnu zákona o ochraně přírody a krajiny. Místní a lokální skupiny a spolky se nemohou vyjadřovat ke stavbám jako jsou parkoviště, supermarkety, velké bytové komplexy a třeba provozovny, protože byly vyloučeny z těchto místních a stavebních řízení,“ vysvětlil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Zelenou perlu získal vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller za následující výrok: „Cokoliv studujete, studenti a studentky, a cokoliv se učíte, co má souvislost s jadernou energetikou, je velice čestné, průzračné a potřebné, protože to patří k základním potřebám člověka vedle pitné vody, potravin a střechy nad hlavou.“

Tuto větu pronesl při přednášce na Katedře jaderné chemie na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT.

Děti Země anticenu Ropák poprvé vyhlásily před 26 lety. Anketu Zelená perla hnutí přidalo o tři roky později. Letos o výherci rozhodovala komise složená ze 103 členů. Ropáka vybírali z dvanácti kandidátů, Zelenou perlu ze čtyřiceti výroků.

Jaroslav Foldyna byl hostem pořadu Rozstřel (10/2017)

,