ilustrační snímek | foto: Reuters

Ve Znojmě a Třebíči hrozil anonym bombami ve školách. Sláva Rusku, napsal

  • 17
V jihomoravském Znojmě a v Třebíči na Vysočině evakuovali všechny školy kvůli e-mailovému anonymu, který hrozil výbuchy bomb. Zpráva podle mluvčí města Třebíče zřejmě přišla z ruské IP adresy a provolávala slávu Rusku. K žádné explozi nedošlo, policie po oznamovateli pátrá.

E-mailové oznámení o umístění nástražného výbušného systému ve školách dorazilo dnes dopoledne na městské úřady ve Znojmě a Třebíči.

„Nainstalovali jsme výbušniny do několika škol ve vašem městě. Odfouknou ve 13:00. Sláva Rusku,“ citovala mluvčí města Třebíč Irini Martakidisová zprávu, která podle ní pravděpodobně dorazila z ruské IP adresy.

Ve Znojmě i Třebíči následně evakuovali všechny školy včetně těch mateřských. V avizovaných 13 hodin k žádnému výbuchu nedošlo.

„Nic jsme nechtěli podcenit, kontaktovali jsme všechny ředitele a ředitelky škol. Ti přijímali opatření po své linii, policie žádné evakuace neorganizovala ani nenařizovala, rozhodovali ředitelé. Někteří ukončili vyučování po nějaké páté vyučovací hodině a děti pustili domů dřív,“ sdělila policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

„Žádné prohlídky škol se zatím nerealizovaly, protože se vyhodnocuje relevantnost toho e-mailu. Nic k jeho obsahu, ani odkud přišel nebo co bychom byli schopni zjistit o jeho odesílateli, nebude policie z taktických důvodů sdělovat,“ podotkla Čírtková.

Ve Znojmě se evakuace týkala celkem 18 školních objektů, jejich vyklizení koordinovali policisté s radnicí. „Hledáme pachatele, který za zprávou stojí,“ informoval jihomoravský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

„Krvavou“ zásilku se zvířecíma očima dostali Ukrajinci v Brně i v Praze

Ředitelka ZŠ Mládeže Znojmo Romana Loydová podle svých slov zažila něco podobného poprvé. „A můžu říct, že to nebylo vůbec příjemné,“ uvedla.

Ve škole každý rok nacvičují požární evakuaci. „Ale tohle bylo úplně jiné, protože jsme se nemohli motat kolem školy. ZŠ Mládeže je velký komplex s více budovami. Učitelé, kteří zrovna učili, vzali děti do šatny, kde pobraly aktovky a oblečení a šly úplně mimo školu. V našem případě směrem k jídelně, která je mimo objekt školy. V jídelně jsme pak řešili komunikaci s rodiči,“ popsala ředitelka.

Podle Pavla Kovaříka z oddělení vnějších vztahů znojemské radnice policisté prohledávali školní budovy a nenašli nic podezřelého.

„Ze strany škol, respektive personálu škol, došlo k okamžité a koordinované reakci a během půl hodiny od zahájení evakuace byly školy prázdné. Většina dětí vyrazila s pedagogy ven, například do parku či na procházku do města,“ přiblížil Kovařík, podle něhož se evakuace týkala víc než devíti tisíc lidí.

Městský úřad nabídl některé své prostory jako případné dočasné zázemí pro děti, čehož využila jedna školka.

„Zhruba ve dvě hodiny se děti mohly do svých škol a školek vrátit. V mezičase personál, především pedagogové a družináři, obvolávali rodiče, aby je informovali a zkoordinovali vyzvedávání dětí,“ sdělil Kovařík.

Na ukrajinský konzulát přišla nedávno zásilka se zvířecíma očima

V Brně minulý týden evakuovali ukrajinský konzulát kvůli podezřelému předmětu, který tam dorazil. Budovu muselo opustit šest zaměstnanců a evakuována byla i blízká mateřská školka.

Policie nakonec vyloučila, že by dopis obsahoval nástražný výbušný systém, jaké v souvislosti s válkou zadrželi v uplynulých dnech Španělé.

V zásilce se našla mrtvá živočišná tkáň, uvedli policisté. Podle sdělení ukrajinského ministerstva to byly zvířecí oči. Stejná zásilka přišla i do Prahy. Policie zatím incident vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení.

2. prosince 2022

, ,