ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Děti místo školy popíjely, v Brně jich několik ztratilo vědomí

  • 76
Nečekaný jev v souvislosti s opatřeními proti koronaviru zaznamenali v uplynulých dnech brněnští strážníci. V ulicích potkali nezvykle mnoho partiček školáků, z nichž někteří si zpestřovali volné chvíle alkoholem. Několik jich přitom konzumaci nezvládlo.

Od čtvrtka do neděle řešili městští policisté v Brně hned tři takové případy.

„Strážníci při své práci občas na opilé nezletilé narazí, ovšem v takovémto rozsahu za tak krátký časový úsek je to krajně neobvyklé,“ poznamenal mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Ve čtvrtek hlídka vyjela do Bohunic, kde svědek nahlásil dívku, která leží na zemi a její vrstevník se ji marně snažil zvednout. Dívka se nakonec vyzvracela na ulici.

Strážníci zjistili, že jí je třináct let a naměřili jí 2,8 promile alkoholu. Její stejně starý společník nadýchal 1,1 promile.

„Dívka se strážníkům svěřila, že se alkoholem snaží vypořádat s rodinnými problémy. Chlapec přiznal, že spolu popíjeli vodku smíchanou se slivovicí,“ přiblížil Ghanem.

Čtrnáctiletou dívku zase na severu města objevila hlídka bezvládně ležet v křoví. „Školačka chvílemi ztrácela vědomí, a tak strážníci neprodleně přivolali i záchrannou službu. Od rozrušeného a mírně podnapilého patnáctiletého chlapce, který se pohyboval v její blízkosti, se dozvěděli, že spolu popíjeli vodku,“ informoval Ghanem.

Doslova vytáhnout z trolejbusu pak museli strážníci sedmnáctiletého chlapce v Líšni, kterého se marně snažila probudit plakající přítelkyně. Chlapec nadýchal tři promile. 

„Byl v takovém stavu, že ho záchranáři po základním ošetření dopravili do nemocnice,“ sdělil Ghanem. Ke všem případům byli zároveň přivoláni státní policisté a byl vyrozuměn orgán sociálně-správní ochrany dětí.

Zda množství mladých opilců přímo souvisí s koronavirem a uzavřením škol, není jasné. „Ale naše hlídky si v uplynulém týdnu všímaly, že se v ulicích pohybuje víc skupinek školáků než obvykle,“ uvedl Ghanem.