Součástí dodávky rozváděčů je i moderní monitoring distribuční sítě elektrické energie ve výrobních halách. | foto: ABB

Brněnský závod dodá do Švédska elektrické rozváděče za čtvrt miliardy

  • 1
Brněnská pobočka nadnárodního koncernu ABB získala rekordní zakázku na elektrické rozváděče za 250 milionů korun. Dodá je do Švédska, kde roste největší a nejmodernější evropská továrna na výrobu lithium-iontových baterií.

Společnost ABB pro tuto obří halu připraví infrastrukturu pro dodávky energie z místní sítě přímo do výrobních provozů, konkrétně rozváděče nízkého napětí. Elektrickou síť Švédové postupně začnou spouštět od roku 2021, kdy má být výroba akumulátorových článků zahájena. 

„Z naší strany se jedná o nestandardní řešení upravené zákazníkovi podle jeho přesných požadavků na tento typ technologií. Součástí dodávky rozváděčů je i moderní monitoring distribuční sítě elektrické energie ve výrobních halách,“ poznamenal generální ředitel brněnského závodu ABB Jiří Potěšil.

Společnost Northvolt, která továrnu na severu Skandinávie staví, je pro ABB strategicky významným partnerem. Firma u ní totiž už v minulosti získala několik zakázek na zařízení pro automatizaci a dodávku energie pro vývojové centrum a továrnu Northvolt Labs, kde zahájili výrobu na konci loňského roku.

Brněnská pobočka patří v současnosti celosvětově k největším závodům produkujícím elektrotechnická zařízení, jako jsou senzory, transformátory či právě rozváděče. Tato divize ABB například v minulosti dodala 48 elektrických rozváděčů pro nejvyšší budovu světa, mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji.

A společnost ABB plánuje na jihu Moravy další růst. Zatím pro ni v Brně pracují podle Potěšila asi dva tisíce lidí, ale výhledově zaměstná další lidi na různých pozicích. 

„Brněnský závod v současné době připravuje další rozšíření výrobních kapacit, které využijeme na výrobu zcela nové generace rozváděčů nízkého napětí a výrobu plynem izolovaných rozváděčů vysokého napětí. S tím je samozřejmě spojený také nábor nových pracovníků – jak na dělnických, tak i technických a vývojových pozicích,“ dodal Potěšil.