Radegast Birell (((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ****
Vzhled: ****
Harmoničnost: ****
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 7,90
Budějovický Budvar Free ((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 7,20
Clausthaler - Extra Herbs ((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 11,50 (0,33 l)
Velkopopovický kozel Free! ((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč): 6,90
Gambrinus Master ((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 8,50
Starobrno Frií...! ((((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ****
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč):9,90
Primátor Pito (((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: ***
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: ooo
Cena (Kč): 5,80
Rallye (((
Výběr z hodnocení
Podobnost s alkoholickým pivem: **
Vůně: ***
Vzhled: ***
Harmoničnost: ***
Hořkost: oo
Cena (Kč): 6,50
* * *
Hodnocení piv se odehrálo v laboratořích vysoké školy
Test chuti se nazývá senzorický, místem konání senzorického zkoumání nealkoholických piv byla laboratoř pražské Vysoké školy chemicko-technologické. Každý ze šestičlenné poroty seděl během testu v oddělené kóji, aby měl na »koštování« klid a neovlivňoval svými reakcemi ostatní členy poroty. Hodnocení bylo anonymní, porotci nevěděli, jaká značka piva před nimi v danou chvíli stojí. P o napití každému pivu přidělili body ve třinácti kategoriích. Nejdůležitějším kritériem byla celková jakost piva. Kromě ní se hodnotila například hořkost, intenzita barvy, kvalita vůně, intenzita cizí chuti a podobně. Aby se chuti jednotlivých piv porotcům nepletly, měli k dispozici vodu, chléb a kousky spíše méně mastného salámu. Piva zakoupila redakce předem, aby byla přes noc uložena v lednicích senzorické laboratoře, kde klesne jejich teplota na sedm stupňů Celsia. Veškeré náklady spojené s tímto testem platila redakce. (buč)
Zkušební komise testu piv:
Eva Vrbenská - Střední průmyslová škola potravinářské technologie
Oldřich Koza - Střední průmyslová škola potravinářské technologie
Ivan Chramosil - sládek pivovaru a restaurace U Fleků
Bořivoj Mareš - podsládek pivovaru Budvar
Jaroslav Svoboda - podsládek pivovaru Staropramen
Josef Škach - manažer technologického rozvoje pivovaru Radegast
Poznámka: Symboly ( za názvem piva ukazují jeho celkovou jakost ze subjektivního dojmu porotců, 5 bez nedostatků v senzorické kvalitě, 4 - s drobnými nedostatky, 3 - průměrná kvalita, 2 - nedostatečná kvalita, 1 - zásadní nedostatky. Hvězdičky ve výběru z hodnocení: ***** velmi dobrý, **** dobrý, *** průměrný, ** podprůměrný, * velmi špatný. Kolečka ve výběru z hodnocení: ooooo velmi silná, oooo silná, ooo střední, oo slabá, o velmi slabá. Fotografie byly pořízeny při testu ihned po nalití, kdy pivo mělo teplotu 7-8 stupňů Celsia