Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež zahájil summit o zneužívání v církvi. Cítíme zodpovědnost, řekl

  9:57aktualizováno  23:01
Papež František ve čtvrtek ve Vatikánu zahájil bezpříkladný summit představitelů katolické církve o ochraně mladistvých a nezletilých v církvi. Zdůraznil, že římskokatolická církev cítí odpovědnost a že katolíci očekávají konkrétní opatření. Schůzka se koná za velkého zájmu na pozadí skandálů se sexuálním zneužíváním mladistvých kněžími.

Římskokatolická církev by měla „slyšet pláč maličkých, hledajících spravedlnost“, řekl papež v úvodním prohlášení. Zdůraznil, že katolíci a oběti neočekávají jednoduché a předvídatelné odsudky, ale „konkrétní a účinná opatření“. Zlo sexuálního zneužívání dětí kněžími musí být podle něj proměněno v porozumění a očištění.

Papež také předložil 21 návrhů, které by měla církev v boji proti sexuálnímu zneužívání zvážit. Figuruje mezi nimi například sestavení rukověti, jak v případech sexuálního zneužívání postupovat, dále zavedení standardizovaného postupu, je-li obviněn biskup, či zvýšení věkové hranice nezbytné podle kanonického práva pro uzavření sňatku na 16 let (pro dívky nyní platí 14 let).

Návrhy pamatují také na regulaci přesunů seminaristů a duchovních - v minulosti bývali podezřelí ze sexuálního zneužívání překládáni do jiných diecézí a kongregací. Kandidáti pro život v celibátu by podle nich měli být posouzeni psychology. Navrhuje se též, aby světští odborníci měli snazší přístup k vyšetřování případů sexuálního zneužívání. 

František před zhruba 190 účastníky summitu prohlásil, že církev musí „vyléčit vážné rány, které způsobil pedofilní skandál mladistvým a věřícím. 

Papež podle agentury AP chce biskupy přesvědčit o tom, že téma zneužívání je globální problém, který vyžaduje globální odpověď.

Čtyřdenní schůzka začala modlitbami a na programu má dále projevy či semináře o ochraně dětí, o prevenci před zneužíváním a o zastavení snah tutlat provinění. České katolíky zastupuje ve Vatikánu předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

Agentura AP píše, že i více než třicet let po propuknutí prvních skandálů v Irsku a Austrálii a dvacet let poté, co zasáhly i Spojené státy, biskupové a další vysocí představitelé římskokatolické církve v mnoha částech Evropy, Latinské Ameriky, Afriky a Asie stále popírají sexuální zneužívání ze strany duchovenstva nebo problém bagatelizují.

Podle české sekce Vatikánského rozhlasu bude každý den summitu končit společnou modlitbou, při níž dostanou hlas představitelé obětí. Na závěr setkání papež přednese závěrečnou promluvu.

Čtvrtek byl věnován otázce odpovědnosti biskupů. Se svými příspěvky vystoupili například kardinál Luis Antonio Tagle z Filipín nebo arcibiskup Charles Scicluna z Malty.

Tagle se neubránil slzám, když četl poznámky ze svého proslovu, v němž přiznal, že biskupové svým obětem způsobili rány. Scicluna, který je expertem Vatikánu na sexuální zločiny, pak řekl, že církev by se měla podívat na způsob jmenování kněží a biskupů.

„Otázka budoucího prověřování kandidátů kněžství je zásadní,“ zdůraznil Scicluna. Podtrhl také, že biskupové musí spolupracovat s civilními úřady a osvojit si „kulturu zveřejňování“.

Summitu se účastní také oběti sexuálního zneužívání

Na úvod zasedání jeho účastníci vyslechli také výpovědi některých obětí, zachycené na video. Jedna Afričanka řekla, že kněz, který ji začal znásilňovat v patnácti letech, ji přinutil ke třem potratům, a bil ji, když mu odpírala sex.

Mužská oběť z Chile představeným církve řekla, že obětem způsobili další bolest tím, že oběti diskreditovali a provinilé duchovní chránili. „Jste lékaři duše, a přesto jste se, až na vzácné výjimky, v některých případech proměnili ve vrahy duše, ve vrahy víry,“ řekl Chilan.

K jednáním se sešly téměř dvě stovky čelných katolických představitelů z desítek zemí, včetně asi 110 předsedů národních biskupských konferencí, představení mužských i ženských řádů či experti. 

Papež nemá podporu konzervativně laděných duchovních

Mezi účastníky jsou i lidé, kteří zveřejnili své, většinou mnoho let staré, traumatizující zkušenosti a hodlají přesvědčit Vatikán, aby mimo jiné zajistil potrestání viníků i duchovních, kteří jejich počínání kryli. Organizace zastupující oběti požadují mimo jiné i to, aby byla jasná definice nepřípustných sexuálních činů zakotvena přímo v církevním právu.

Vatikán dal minulý víkend najevo, že nehodlá tolerovat sexuální obtěžování ani mezi nejvyššími kleriky. František propustil ze stavu duchovních bývalého amerického kardinála Theodora McCarricka, který byl obviněn ze zneužití nezletilých.

Papež sice již delší dobu vyhlašuje, že církev čítající přes 1,3 miliardy věřících se musí od nepřípustných činů minulosti očistit, podle kritiků však nemá v této snaze jednoznačnou podporu zvláště konzervativně laděných duchovních.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...