Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volební maraton v USA dospěl do finále. Prohru bych nenesl lehce, řekl Trump

  6:25aktualizováno  23:56
Prezidentské volby v USA dospěly do finiše. Možnost hlasovat předčasně využilo přes 100 milionů voličů. Republikánský prezident Donald Trump v centrále svého volebního štábu ve Virginii řekl, že prohru by nenesl lehce. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se zabývá záhadnými automatizovanými hovory, které lidi vyzývaly, aby zůstali doma.

Hlasováním v osadách ve státu New Hampshire na východě Spojených států tradičně začal den voleb amerického prezidenta. Osada Dixville Notch, ztracená v lesích u hranic s Kanadou, otevřením volební místnosti o místní půlnoci symbolicky zahajuje americké volby už od roku 1960.

V šest hodin ráno (12:00 SEČ) se pak otevřely hlasovací místnosti v dalších státech – v Connecticutu, Indianě, Kentucky, Maine, New Jersey, New Yorku a Virginii. 

Tady se rozhodne. Projděte si nejdůležitější kolbiště amerických voleb

V některých klíčových státech včetně Pensylvánie a Floridy se volební místnosti otevřely o hodinu později, v nejlidnatější části USA Kalifornii mohou voliči chodit k hlasovacím zařízením od 16:00 SEČ.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti nepozoruje žádné známky toho, že by se jakémukoli „zahraničnímu aktérovi“ podařilo do voleb zasáhnout. V poslední den hlasování to řekl médiím úřadující šéf rezortu Chad Wolf.

Mezitím nicméně přibývají příklady volebních dezinformací domácího původu a ministryně spravedlnosti ve státě Michigan varovala před podvodnými SMS zprávami o problémech s volební infrastrukturou. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se pak zabývá záhadnými automatizovanými hovory, které lidi vyzývaly, aby dnes zůstali doma.

Hlasovací místnosti se budou postupně zavírat mezi úterní půlnocí a středeční šestou hodinou ranní SEČ. Výsledky z nejostřeji sledovaných států začnou podle agentury Reuters přicházet po 19:00 východoamerického času (01:00 SEČ).

Podle průzkumů a volebních modelů měla větší šance na ovládnutí Washingtonu Demokratická strana v čele s prezidentským kandidátem Joem Bidenem. 

Donald Trump nicméně v rozhovoru pro televizi Fox News sebevědomě odhadl, že získá nejméně 306 volitelů, přičemž k vítězství je jich třeba 270. V roce 2016 pro něho nakonec hlasovalo 304 volitelů.

Trump také pro Fox News uvedl, že velké davy stoupenců na jeho mítincích během kampaně před prezidentskými volbami považuje za skutečný odraz veřejného mínění, který se promítne do výsledku hlasování. 

Poznamenal, že se za vítěze voleb prohlásí teprve „až bude vítězství“, neboť „není důvod hrát hry“, informovala agentura AP. „Dívám se na to tak, že je tu velmi, velmi solidní šance na vítězství,“ řekl.

Později navštívil pracovníky svého volebního štábu v Arlingtonu, aby jim poděkoval za práci. Řekl, že prohru by nenesl lehce.

„Myslím, že nás čeká skvělý večer, ale je to politika a jsou to volby a nikdy nevíte,“ uvedl Trump. Řekl, že si jeho kampaň vede dobře na Floridě, v Arizoně či v Texasu, ale poukázal také na důležitost Pensylvánie. Tam má podle průzkumů Biden před Trumpem náskok bezmála pět procentních bodů.

Jeden z novinářů se Trumpa zeptal, zda má připravenou řeč pro případ, že prohraje. „Ne, nepřemýšlím teď o projevu, v němž bych přiznal porážku nebo přijal vítězství,“ odpověděl prezident. „Vítězit je snadné. Prohrávat nikdy není jednoduché. Pro mě tedy ne,“ řekl Trump.

Americké prezidentské volby 2020

Jeho rival Joe Biden spolu se svou manželkou Jill a dvěma vnučkami zahájil den návštěvou kostela ve Wilmingtonu v Delaware. Následně čtveřice navštívila hrob Bidenova syna Beaua, který v roce 2015 podlehl rakovině mozku. Zbytek dne stráví Biden v Pensylvánii.

Kandidátka na viceprezidentku Kamala Harrisová navštívila v rámci kampaně Detroit v Michiganu a vyzvala obyvatele k účasti ve volbách.

„Věřte v americký lid. Jsem přesvědčená, že ať volíme pro kohokoli, budeme bránit integritu naší demokracie a mírové předání moci,“ prohlásila Harrisová podle CNN. „Jsou určité hranice, které, bez ohledu na to, komu jste dali hlas, nesmíte překročit,“ dodala.

Volební účast by mohla atakovat novodobé maximum

Hlasování v USA trvá už řadu týdnů, v některých státech mohli voliči začít odevzdávat hlasy již v září. Na dálku nebo v hlasovacích místnostech otevřených před hlavním termínem se do voleb zapojilo přes 100 milionů voličů, tedy zhruba 70 procent celkového počtu hlasujících z roku 2016. Volební účast by letos mohla atakovat novodobé maximum.

Jak to dopadne? Vytvořte si vlastní předpověď výsledku amerických voleb

V mnoha státech s ohledem na pandemii covidu-19 úřady umožnily všem voličům hlasovat korespondenčně, jinde ale musí většina podniknout cestu k hlasovacímu zařízení. 

Ohledně toho, co přinese volební noc, kolují nejrůznější teorie. Relativně brzy se čekají výsledky z klíčových států na jihovýchodě USA včetně Floridy, což by mohlo naznačit šance dvou hlavních prezidentských kandidátů.

V Pensylvánii a Michiganu se sčítání protáhne

V Pensylvánii, Michiganu a Wisconsinu, kde se pravděpodobně bude také rozhodovat o vyústění boje o Bílý dům, ovšem může sčítání hlasů odevzdaných na dálku začít až dnes, což může vyjasnění souboje mezi Bidenem a Trumpem výrazně zdržet. 

„Víme jistě, že v některých státech potrvá týdny, než budeme mít kompletní výsledky, tudíž bude takřka nemožné předpovědět, kdy budeme moci oficiálně jmenovat příštího prezidenta,“ píše ve svém průvodci volební nocí zpravodajský web BBC.

Trump ve finále kampaně zapnul turbo, stíhá pět mítinků za den

Uznávané volební modely se přiklánějí k variantě, že magickou hranici 270 hlasů tzv. volitelů překoná Biden, jemuž průzkumy přisuzují zhruba osmibodové vedení v preferencích na úrovni celých USA, přičemž jeho náskok se od jara mění jen minimálně. 

V prezidentské volbě ve Spojených státech ovšem rozhodují hlasy tzv. volitelů, které se kandidátům přidělují za vítězství v jednotlivých státech. I při tomto přepočtu vyznívají aktuální čísla lépe pro Bidena, průzkumy však nelze brát jako spolehlivou předpověď výsledku.

Ať tak či onak, při těsném výsledku lze očekávat protesty a právní kroky, objevila se i zpráva o tom, že Trump se za jistých okolností plánuje předčasně vyhlásit za vítěze.

Ve hře je nejen prezidentský post, který obhajuje republikán Donald Trump, ale i kontrola nad oběma komorami Kongresu a mnohé funkce na lokální úrovni.

Kromě prezidenta na další čtyři roky volí Američané také 35 senátorů a celou novou Sněmovnu reprezentantů. V některých státech a teritoriích budou voliči rovněž vybírat nové guvernéry.

23. října 2020

Trump varuje před manipulací voleb

Americký prezident Donald Trump v závěru hektické kampaně zopakoval svá varování před zfalšováním prezidentských voleb, pokud se budou započítávat i hlasy, které dorazí i po dni voleb, zatímco jeho demokratický vyzyvatel v souboji o Bílý dům Joe Biden se podle agentury AP soustředil hlavně na zvýšení účasti černošského voličstva.

Trump na shromáždění ve Scrantonu, rodišti svého soupeře, zdůraznil důležitost hlasování v zámožné severovýchodní části státu Pensylvánie a varoval, že při sčítání hlasů v tomto klíčovém státu „může dojít k podvádění, jaké jste ještě nikdy neviděli“.

Biden na mítinku v Pittsburghu v témže státu tvrdil, že Trump věří, že by měli volit pouze bohatí, a zdůraznil, jak mnoho obětí si pandemie koronaviru vyžádala v černošské komunitě. „Prvním krokem k poražení pandemie je poražení Donalda Trumpa,“ prohlásil. „Je čas povstat a vzít si zpět naši demokracii,“ apeloval Biden.

Novou první dámou může být učitelka, Bidena si nejdřív brát nechtěla

Společnost Twitter označila za sporné Trumpovo vyjádření, ve kterém kritizoval jako „velmi nebezpečné“ rozhodnutí nejvyššího soudu o hlasování v Pensylvánii. Twitter upozornil, že toto Trumpovo vyjádření je „sporné“ a „může být zavádějící“.

„Rozhodnutí nejvyššího soudu o hlasování v Pensylvánii je velmi nebezpečné. Umožní hojné a nekontrolovatelné podvádění a podkope celý náš systém zákonů. Rovněž vyvolá násilí v ulicích. Něco se musí udělat!“ napsal Trump na Twitteru.

Nejvyšší soud USA minulý týden povolil prodloužené lhůty pro přijímání hlasovacích lístků odeslaných poštou v Pensylvánii a Severní Karolíně, připomněla agentura Reuters. Oba americké státy patří k těm, které jsou pokládány za klíčové, protože právě v nich se podle pozorovatelů bude rozhodovat o vyústění souboje o příštího šéfa Bílého domu.

16. října 2020

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

LGBT+ lidi trápí častěji duševní poruchy. Na vině je nepřátelská společnost

23. dubna 2024  8:45

Sebevražedné myšlenky a duševní poruchy trápí neheterosexuální lidi v Česku výrazně častěji. Tvrdí...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  8:43

Německá policie zadržela jednoho ze spolupracovníků lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD)...

Mrzlo, až praštělo. Na horách teploty spadly k minus 15 stupňům

23. dubna 2024  8:17,  aktualizováno  8:40

Noční teploty místy spadly hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Rolavě, minus 15,7 stupně,...

Severní Korea cvičila jaderný protiútok, manévry osobně řídil Kim

23. dubna 2024  8:16

Severní Korea nacvičovala vojenské manévry simulující jaderný protiútok. Cvičení osobně řídil Kim...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...