Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Skripal rok poté. Západ je vůči Rusku znovu ostražitější

  14:21
Před rokem se tiskem začaly šířit informace o tajemné otravě bývalého plukovníka ruské vojenské rozvědky GRU Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Londýn poměrně rychle označil za pachatele útoku agenty ruské vlády a Moskva toto obvinění vehementně popřela. Připomeňme si základní informace a pokusme se stanovit, která strana sporu by mohla mít pravdu, píše analytik Vladimír Votápek.
Snímek pořízený z rozhovoru Alexandra Miškina a Anatolije Čepigy pro televizi RT

Snímek pořízený z rozhovoru Alexandra Miškina a Anatolije Čepigy pro televizi RT | foto: Reuters

Sergej Viktorovič Skripal a jeho dcera byli 4. března 2018 nalezeni v bezvědomí na lavičce před nákupním centrem a odvezeni do okresní nemocnice v Salisbury. Policista, který jim poskytoval první pomoc, také onemocněl a musel být hospitalizován. 

Poměrně brzy se ukázalo, že všichni byli otráveni nervově paralytickým jedem, patřícím do skupiny látek, vyvinutých v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století v sovětských vojenských laboratořích. 

Tato skupina jedů je na Západě označována pod souhrnným názvem Novičok a teoreticky měly být její zásoby zlikvidovány během implementace Úmluvy o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní a o jejich zničení. Ruská strana ohlásila splnění svých smluvních závazků k 11. říjnu 2017.

Stopy jedu byly nalezeny na více místech, ale největší koncentrace byla identifikována na dveřích Skripalova domu. Zatímco policista byl poměrně brzy vyléčen, stav Julie a Sergeje Skripalových zůstával po týdny kritický. Julie byla propuštěna z nemocnice až 10. dubna a od té doby žije na bezpečném místě. Její otec také již není ohrožen na životě, ale o míře jeho uzdravení nebylo nic zveřejněno.

Případ dostal nový impuls na konci června 2018, kdy náhodný obyvatel Salisbury pan Rowley nalezl v odpadcích lahvičku, o které se domníval, že obsahuje parfémovou vodu značky Nina Ricci a věnoval ji své partnerce paní Sturgessové. Ta se „voňavkou“ postříkala, během 15 minut se jí udělalo nevolno a po necelém týdnu zemřela. Pan Roowley díky intenzivní léčbě přežil. 

Skripalovi jsou živi, o kontakt s Ruskem nestojí, řekl britský diplomat

Při prohlídce bytu oběti se lahvička dostala do rukou vyšetřovatelů a ukázalo se, že jde o dlouho postrádaný aplikátor, který byl pravděpodobně použit k nanesení jedu na kliku Skripalova domu. Britská strana se domnívá, že se tím uzavřel důkazní řetěz celého případu, který byl prezentován v následující podobě:

Hlavní podezřelí, vystupující pod jmény Alexander Petrov a Ruslan Boširov přiletěli dne 2. března z Moskvy na londýnské letiště Gatwick a ubytovali se v hotelu City Stay. 3. března se vypravili do Salisbury, odkud se vrátili do svého hotelu a druhý den svou cestu zopakovali. Krátce před polednem 4. března je pouliční kamera zachytila nedaleko domu plukovníka Skripala. 

Britští vyšetřovatelé se domnívají, že krátce poté nanesli na kliku Skripalova domu nervově paralytický jed. V 13:05 byli znovu zachyceni kamerou již na cestě zpět na železniční stanici, odkud se vrátili do Londýna a ještě ten večer odletěli z Heathrow do Moskvy letem Aeroflot SU2585. V hotelovém pokoji, ve kterém byli oba podezřelí ubytováni, byla později nalezena stopová množství Novičoku.

Bellingcat. Parta nadšenců, která odhalila agenty GRU s novičokem

Moskva všechna obvinění odmítá jako zcela bezdůvodná. Tvrdila a tvrdí, že atentát neprovedla a žádným jedem typu Novičok nedisponuje. Nedokázala však žádné z tvrzení britské strany vyvrátit a naopak svými výroky a chováním poskytla další důvody, proč věřit v ruskou vinu. 

Moskva nejprve zpochybňovala samotnou existenci pánů Petrova a Boširova. Pak alespoň tvrdila, dokonce ústy samotného prezidenta Putina, že jde o civilisty, kteří nemohou mít s případem nic společného. Poté, co bylo prokázáno, že muži se ve skutečnosti jmenují Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga a jsou kádrovými důstojníky GRU, byla pozice ruských oficiálních míst zásadně zpochybněna. 

Jiní ruští agenti byli také usvědčeni z nejméně dvou pokusů ovlivnit vyšetřování případu, když se v nizozemském Haagu a švýcarském Spiezu pokusili proniknout do počítačových systémů laboratoří, podílejících se na vyšetřování kauzy Skripal.

Co nám celá kauza přinesla a jak ovlivnila mezinárodní vztahy?

V zásadě jsme se o Rusku a jeho vedení nedozvěděli nic nového. To, že Kreml neváhá s likvidací zběhlých agentů svých zvláštních služeb, stejně jako dalších osob, považovaných za nepřátele režimu, je známo již řadu let. Snad nejznámějším příkladem takových praktik je případ Alexandra Litviněnka, jehož pomalá a trýznivá smrt byla způsobena otravou radioaktivním poloniem.

Vladimír Votápek

Analytik Vladimír Votápek

Analytik mezinárodních vztahů a bývalý generální konzul České republiky v Ruské federaci.

Je pravidelným hostem v elektronických médiích, kde komentuje vývoj v prostoru bývalého Sovětského svazu.

Bezprostředně po otravě plukovníka Skripala přistoupily západní země k nebývalému gestu solidarity s Velkou Británií a vypověděly ze svých zemí celkem 153 diplomatů. Protože Moskva přikročila k recipročním krokům, práce zastupitelských úřadů nejen Ruska, ale celé řady zemí byla významně oslabena. Proti Moskvě a oficiálním ruským představitelům bylo také vyhlášeno několik balíků sankcí.

Tou nejvýznamnější změnou, kterou přinesla kauza Skripal ale nebylo vypovězení ruských diplomatů, nebo uvalení konkrétních sankcí. Tím podstatnějším momentem je jakési probuzení veřejného mínění a především západních zvláštních služeb, které přestaly podceňovat ruskou stranu a začaly mnohem pečlivěji analyzovat ruské aktivity a pohyby jejích agentů po Evropě a celém světě. 

V poslední době se tak často dozvídáme další a další detaily o ruských diverzních akcích – a to nejen v současnosti, ale i v minulých letech. O jejich pokusech proniknout do chráněných databází, snaze ovlivňovat veřejné mínění, výsledky voleb a referend a podobně. Doufejme, že toto probuzení nebude krátkodobé a pomůže vyspělým zemím lépe chránit své zájmy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Končí šéf rozvědky Jan Beroun, Černochová ho odvolá před koncem smlouvy

19. dubna 2024  19:36

Generál Jan Beroun ještě před týdnem jednal s šéfem CIA Wiliamem Josephem Burnsem přímo v sídle...

Přísně chráněná rezidence prezidentů. Fiala v USA bydlel v ikonickém hotelu

19. dubna 2024  19:36

Český premiér Petr Fiala začátek tohoto týdne strávil ve Washingtonu. Hlavním účelem dvoudenní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...