Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prezidentské volby v Polsku vyhrál Duda, získal 51,21 procenta hlasů

  21:01aktualizováno  13. července 9:13
Prezidentské volby v Polsku vyhrál nynější prezident Andrzej Duda, který získal 51,21 procenta hlasů, ukazují výsledky z 99,97 procent volebních místností. Duda tak zvítězil nad varšavským primátorem Rafalem Trzaskowským. Opozice se nevzdává a shromažďuje informace o problémech, které hlasování provázely.

Současný polský prezident Duda, důležitý spojenec vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), v nedělních volbách svůj post obhájil. Jeho vítězství znamená potvrzení mocenských pozic vládnoucí strany, která v Polsku v posledních letech obsadila většinu klíčových pozice veřejného života. 

Duda podle ní získal 51,21 procent hlasů. Jeho protikandidáta, varšavského primátora Trzaskowského z opoziční proevropské Občanské platformy, podpořilo asi 48,79 procenta lidí. Prezident před oficiálními výsledky mluvil o 70procentní účasti, nakonec hlasovat přišlo přibližně 68 procent voličů.

„Před námi jsou tři roky bez voleb. To je dobrý čas na to, abychom zavedli reformy, které jsou ještě plánované, abychom dokončili programy, s nimiž jsme už začali,“ řekla v polském rozhlase europoslankyně za PiS a bývalá premiérka Beata Szydlová. Strana ovládá klíčové pozice ve státních firmách, kontroluje veřejnoprávní média.

Duda v minulosti býval členem strany Právo a spravedlnost, jejíž vláda si získala popularitu mezi lidmi díky štědrým sociálním programům. Prosadila však i sporné reformy například v justici. Kvůli nim se podle domácích i zahraničních kritiků soudnictví dostalo pod vliv politiků. Duda krátce po svém prvním zvolení prezidentem v roce 2015 se členství ve straně vzdal. 

Duda, který vystupuje jako horlivý obránce konzervativních hodnot, jako je rodina v jejím tradičním pojetí, v předvolební kampani útočil na stoupence hnutí za posílení práv sexuálních menšin. 

Zástupci proevropské Občanské platformy, za niž se ve volbách o přízeň voličů ucházel Trzaskowski, řekli, že shromažďují informace o problémech, které hlasování provázely. „To byly více než organizační zmatky, vypadalo to, jako by se někdo úmyslně snažil snížit počet hlasů odevzdaných v zahraničí,“ tvrdí Tomas Siemoniak z opoziční proevropské Občanské platformy. 

Voliči si stěžovali, že nedostali včas hlasovací lístky. Před polským konzulátem v chorvatském Splitu museli zájemci o volby podle polských médií čekat ve frontě až šest hodin. 

Podle analytiků vzhledem k těsnému výsledku se obě strany mohou obrátit na nejvyšší soud, napsala agentura Reuters. „Při tak nevelkém rozdílu je důležitý každý tisíc hlasů,“ řekl Siemoniak.

Trzaskowski neztrácel naději

Ve volebním štábu dosavadního prezidenta Dudy již před výsledky panovala pozitivní a sebevědomá atmosféra, hlava státu děkovala svým příznivcům, ale i kritikům. „Ať žije Polsko! Jsem velmi dojatý. Děkuji z celého srdce všem svým krajanům,“ prohlásil Duda po oznámení údajů z průzkumu.

Na druhé straně Trzaskowski neztrácel naději. „To je jen začátek. Jsem přesvědčený, že zvítězíme a že se to jen tak snadno nezmění. Jakmile jsme se probudili, nic nás neuspí. Pokud jsme se probudili, vytvořili jsme pouto a řekli jsme, jaké Polsko chceme, že chceme rovnováhu a brát v úvahu tu moc, kterou máme v rukou. Na jedné straně byl celý státní aparát, propaganda. Měli naprosto všechno, spoustu peněz, manipulace. A my jsme měli občanskou společnost,“ prohlásil před oficiálním výsledkem Dudův protikandidát.

Hlasovat mohlo skoro 30 milionů oprávněných voličů, uvedla televize TVN 24. 

Podle agentury Reuters se účast v 17 hodin pohybovala kolem 52 procent. Byla tak zhruba o čtyři procenta vyšší než v prvním kole koncem června. Při minulých volbách před pěti lety byla touto dobou účast 40 procent.

Polské prezidentské volby mohou rozhodnout důchodci

Duda před dvěma týdny vyhrál první kolo se ziskem 43,5 procenta hlasů, což na zvolení nestačilo. Trzaskowski dostal 30,46 procenta a jako druhý v pořadí postoupil do klíčového klání.

Agentura AP označila nedělní hlasování za „test populismu v Evropě“ po velmi ostré předvolební kampani, ve které nechyběly ani výpady proti sexuálním menšinám, antisemitské i protiněmecké tóny.

Agentura Reuters zase upozornila, že výsledek voleb může formovat další vztahy země s Evropskou unií, poznamenané obavami o právní stát v Polsku.
.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...