Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman přemlouvá váhající senátory

  23:12
- Přestože se ODS dohodla se sociální demokracií na novém znění volebního zákona, více než třetina senátorů ČSSD k tomu má výhrady, anebo novelu rovnou odmítá. Předseda sociální demokracie Miloš Zeman proto bude přesvědčovat váhající senátory, aby zákon podpořili.
"Nevím, že by třetina senátorů byla proti tomuto zákonu. V každém případě budu se senátory o této věci diskutovat," řekl včera premiér, který je přesvědčeným zastáncem novely.

"Já si dokonce myslím, že odpor proti volebnímu zákonu je projevem strachu a projevem nedostatku sebevědomí. To je můj názor, který budu hájit," prohlásil Zeman.

Předsedkyně Senátu Libuše Benešová (ODS) soudí, že sociální demokraté mají pochybnosti proto, že ještě nemají k dispozici definitivní podobu novely, jak ji schválili poslanci. "Jsem přesvědčena o tom, že sociální demokraté si nechávají určitou rezervu ve svém vyjadřování do doby, než budou znát zákon dopodrobna," konstatovala.

I když místopředseda ODS Miroslav Macek pohrozil, že by neschválením mohla skončit opoziční smlouva, Benešová byla včera opatrnější. "Veškeré úvahy tohoto typu jsou naprosto předčasné," řekla. Šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý však dodal: "Kdyby nebyla naplňována jedna ze součástí tolerančního patentu, je na místě otázka, zda je naplňován toleranční patent." Že by odmítnutí nového volebního zákona hlasy sociálnědemokratických senátorů mohlo znamenat konec opoziční smlouvy, Zemana nezneklidňuje. "Já jsem se nikdy v životě ničeho nebál," řekl.

Proti novele od začátku vystupuje čtyřkoalice: takovýto volební systém by důrazem na většinové prvky zvýhodňoval velké strany. V Senátu nebudou pro hlasovat ani komunisté. ČSSD a ODS mají sedmačtyřicet z jedenaosmdesáti senátorů. Pokud by se Zemanovi nepodařilo všechny senátory přesvědčit, nemusel by zákon Senát schválit.

Nový volební zákon jde na ruku nejsilnějším politickým stranám. Strana, která dostane 30 procen

Kolik by dostaly strany křesel podle nového volebního zákona
strana volby 1998 nový přepočet
ČSSD 74 102
ODS 63 86
KSČM 24 4
KDU-ČSL 20 7
US 19 1
t hlasů, by podle něj mohla mít přes polovinu poslanců.

Zákon navrhly ODS a sociální demokracie a podle očekávání ho hlasy svých poslanců ve sněmovně prosadily. Naplnily tím klíčový bod opoziční smlouvy, kterou uzavřely po předloňských volbách.

Svoboda: Nemohu připustit, aby menšina ovládla většinu
Ostatní parlamentní strany zákon odmítají, ale zároveň zdůrazňují, že se ho nebojí, protože ve volbách uspějí.

Místopředseda KDU-ČSL na otázku jednoho ze čtenářů pátečního on-line rozhovoru iDNES, co říká návrhu volebního zákona, odpověděl: "Nemravnost zákona spočívá v tom, že politická strana, která získá 30 procent ve volbách zároveň získá nekontrolovanou většinu v Poslanecké sněmovně. Zisk 30 procent hlasů neznamená nic jiného, než to, že 70 procent hlasů je proti mně. Nemohu připustit, aby jen díky zákonům menšina ovládala většinu."

Zeman soudí, že zákon nutí zvyšovat úroveň kandidátů
Premiér je však zastánce volebního zákona i proto, že podle jeho slov nutí strany, aby se snažily zvýšit úroveň svých kandidátů. "Já jsem ten, kdo projel celou republiku volebním autobusem Zemák. Vím, že někteří poslanci byli velmi aktivní, a vím, že jiní se spíše skrývali za tímto autobusem," uvedl Zeman. Dodal, že při zv ýšení počtu volebních krajů na 35 bude muset být "každý kandidát leadrem".

Co se také mění

Hlasování
v cizině
Po deseti letech dostanou voliči právo hlasovat do Poslanecké sněmovny i mimo území České republiky. Na zastupitelských úřadech bude moci hlasovat každý, kdo má české občanství. Kdo má trvalý pobyt v zahraničí, musí se předtím zapsat do voličských seznamů na velvyslanectvích a konzulátech; kdo bude v cizině služebně nebo na dovolené, musí si předtím doma vyřídit voličský průkaz.
Hlasování
v neděli
Volby se nebudou konat v pátek a v sobotu, ale jen v neděli. Volební místnosti budou otevřeny od 8 do 22 hodin.
Volební agitace Zákon už neříká nic o tom, že volební kampaň končí 48 hodin před začátkem voleb. (Tohle moratorium se v praxi stejně nedodržovalo). Volební agitace bude výslovně zakázána jen v den voleb a to jen ve volební místnosti a jejím okolí.
Předvolební průzkumy Poslední průzkumy veřejného mínění budou moci být zveřejněny tři dny před volbami, ne týden před volbami jako dosud. Kdo tohle pravidlo poruší, může dostat pokutu až 30 tisíc korun (tištěná média) nebo až půl milionu (elektronická média).
Státní volební komise Volby nebude řídit ústřední volební komise složená z vyslanců politických stran, ale "úřednická" Státní volební komise. Politické strany budou mít své zástupce v okrskových volebních komisích.

Macek pohrozil vypovězením opoziční smlouvy
Čtvrteční hrozba místopředsedy ODS Miloslava Macka, týkající se přijetí novely volebního zákona, znovu otevřela otázku dodržování opoziční smlouvy. "Já osobně bych prosazoval, že sociální demokracie porušila opoziční smlouvu tak, že prostě není možné nadále ji akceptovat," řekl Macek. Vedení ODS přitom o podobném scénáři zatím vůbec nejednalo.

Benešová: Novelu podpoří celý klub
V pátek místopředsedkyně ODS a předsedkyně Senátu Libuše Benešová odmítá spekulace, že by postoj k novele zákona byl v jejich klubu nejednotný. Uvedla, že ji podpoří jednohlasně.

Proti zákonu se postavilo devět senátorů ČSSD
V senátorském klubu ČSSD však zákon odmítá podpořit už devět senátorů. Už ve středu byli rozhodnuti Jaroslav Musial, Richard Falbr, Ivan Havlíček, Milan Štěch a František Vízek. Ve čtvrtek se k nim přidali senátoři Miroslav Coufal, podle kterého by novela vedla k "bolševizaci myšlení", a Peter Morávek. Ten zákonu vyčítá, že příliš snižuje šance menších stran na vstup do sněmovny.

Nad podporou zákona zatím váhají Jan Zapletal a Václav Reitinger. "Patřím do množiny nerozhodnutých. Novela by přinesla výrazné zkvalitnění úrovně poslanců. Na druhou stranu ale váhám, protože norma skutečně nějakým způsobem omezuje menší strany," říká Reitinger.

Hlasy devíti "rebelů" by chyběly
ČSSD a ODS mají v Senátu dohromady čtyřicet sedm hlasů z jedenaosmdesáti. Proti zákonu budou hlasovat senátoři KDU-ČSL, Unie svobody, ODA i komunisté. Kdyby se k nim přidalo všech devět "rebelů" z řad ČSSD, zákon by o dva hlasy neprošel, protože volební zákon musí podle ústavy schválit jak sněmovna, tak Senát.

ČSSD by tak kvůli svým senátorům porušila opoziční smlouvu v jednom z nejcitlivějších bodů a na řadu by zřejmě muselo přijít jednání o jejím vypovězení.

Senátoři by měli o normě, která výrazně posiluje roli silnějších stran, hlasovat do konce června.

Spory kolem volebního zákona

Zastánci zákona

Odpůrci zákona

Přepočet odevzdaných hlasů na křesla ve sněmovně
Ve většinovém systému, kde v každém volebním obvodu "vítěz bere vše", je nepoměr mezi procenty odevzdaných hlasů a procenty poslaneckých mandátů ještě větší. Nějaký nepoměr musí být vždycky a je i teď, jinak by byla sněmovna rozdrobena na patnáct politických klubů. V tom případě by bylo spravedlivější zavést rovnou většinový systém. Ostatně, podle nového zákona může být mezi hlasy a mandáty ještě větší nepoměr než ve Velké Británii, kde funguje klasický většinový systém.
35 volebních krajů
Menší volební obvody posílí vazbu mezi voliči a poslanci. "V 35 volebních obvodech budou muset být všichni kandidáti potenciálními lídry své politické strany a budou muset více pracovat," říká Miloš Zeman. "Je-li vláda přesvědčena o tom, že je potřeba posílit vztah občanů k poslanci, proč stejně nepostupovala při návrhu o volbách do krajů? Pan premiér dobře ví, že tam kandidátky jsou až 65členné, a tam schovávání se za lídra zřejmě nevadí," opáčil předseda lidovců Jan Kasal.
Co na to Ústava
Všechno je v pořádku. "Systém poměrného zastoupení stanovený Ústavou pro volbu do Poslanecké sněmovny zůstává i v rámci této úpravy zachován," píše se v odůvodnění vládního návrhu Na papíře to sice je poměrný systém, ve skutečnosti ale bude produkovat velmi "nepoměrné" výsledky. O tom, jestli to odpovídá ústavě, by se dalo pochybovat.
Stabilní vláda
"Od roku 1996 máme menšinovou vládu a jeden z důvodů, proč tomu tak je, je volební systém," říká Ivan Langer z ODS. Nový volební systém znamená, že většinovou vládu sestaví jen jedna nebo dvě strany. Menšinová vláda vznikla proto, že se politici neuměli dohodnout - kvůli tomu se nemusí měnit zákon o volbách. A když se změní, vůbec to nemusí znamenat, že vládu sestaví míň stran - klidně může vzniknout koalice ODS, US, KDU-ČSL, ODA, DEU.
Je čas na změnu?
Deset let už je dost dlouhá doba, abychom zjistili, že volební pravidla nefungují dost dobře a změnili je. Na tom není nic výjimečného. Každá volební pravidla potřebují nějaký čas, aby si na ně politici a hlavně voliči zvykli a věděli, co přinesou. Volební zákon se nemá měnit podle toho, že jaksi přejeme, aby vypadal parlament.

 
Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Přímý přenos Neznámý muž se dnes zapálil před budovou newyorského soudu, kde se koná proces s americkým...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

V Česku se rozmáhá fentanyl. Drogu horší než heroin lze sehnat přes inzerát

19. dubna 2024

Premium Do Česka se valí droga padesátkrát silnější než heroin. Syntetické narkotikum fentanyl, přezdívané...

Jestli měl někdy Putin zájem ovlivnit volby, tak teď, řekla Gregorová

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  19:58

Téma dezinformace bylo jedním z klíčových při debatě kandidátů před volbami do Evropského...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...