Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Václav Klaus (56 let): Odpovědi 70 - 117

- Václav Klaus je předsedou Občanské demokratické strany. V listopadu loňského roku po pěti a půl letech opustil tento muž, který si vysloužil přezdívku otec československé privatizace, funkci českého premiéra. Krátce poté se mu rozpadla i ODS, když část jeho bývalých spolupracovníků odešla do Unie svobody. Před časem s ženou Livií oženili svého staršího syna Václava s novinářkou Kamilou Pojslovou, mladší syn Jan dokončuje Vysokou školu ekonomickou.

70.OTÁZKA: Vázený pane Klaus,
myslíte si, ze je mozné pusobení pravicové koalice jako jediné pravicové strany, ve které budou soucasné strany,( s velmi blízkým programem ),tvorit ruzné názorové proudy ( nechci ríkat platformy ) ?
Dekuji Jan "Honza" Karasek
Jan Karásek
Skorkovského 174
Brno 636 00

Těžko si umím představit, že by tu byla jedna strana, která by měla jeden název, jednotný program, jednoho předsedu a zároveň v ní byli názorová křídla, jedno ODS, druhé Jana Rumla, třetí Daniela Kroupy, čtvrté Ratibora Majzlíka, páté křesťanských demokratů. Jsem přesvědčen, že by to nebyla akceschopná strana, ale nové Občanské fórum, které má sice jeden název, ale nikdo neví, co si myslí a co chce. Jsem přesvědčen, že doba existence takovéto multistrany by se počítala na dny a ve svém důsledku by to vedlo jen k znejistění naší politické scény. Myslím, že bychom se měli snažit o budování standardního systému politických stran a nikoli režimu Národních front.


71.OTÁZKA: Vázený pane Klausi,
mel bych na Vás jeden malý dotaz. V nedelní sedmicce prohlásil pan Stanislav Gross to, ze Unie svobody a Obcanská demokratická strana jsou vzájemne propojeny.
Chtel bych znát Vás názor k tomuto tématu.
S pozdravem Ales Tomek
Dekuji Vám za Vás e-mail.

Je zcela nesmyslné tvrdit, že by mezi ODS a US existovaly jakési tajné dohody. Nic takového. Mám pocit, že pan Gross a jeho strana těmito dopředu naplánovanými, promyšlenými a politicky vykalkulovanými obviněními hraje falešné divadélko před voliči. Mnohem zajímavější by bylo, kdyby sociální demokraté přiznali, s kým oni uzavřeli tajné dohody a o čem tyto dohody jsou.


72.OTÁZKA: Pane predsedo,
predne Vás uprímne zdravím a velmi si cením Vašeho postoje pri "hodnotícím" projevu prezidenta i toho, co jste udelal a verím i udeláte.
Myslíte si, ze je vhodné, aby ODS jako orgán zanedbávala mediální politiku ve smyslu ponechání obrazu strany jen novinárum ?- jak z toho ven ?
Myslíte si, ze je vhodné dávat ruku do ohne za nekoho jiného a udeláte to ješte ? Uvedomují si politici, ze i v malé obci jsou príznivci a clenové strany posuzováni prizmatem viditelných politiku ?
Mgr. Václav Dibelka - reditel školy
Zakladni skola Velky Senov
E-mail :

Stačí, když se podíváte na některé sdělovací prostředky a zjistíte, že ODS nejsou příliš nakloněny a že je tu naopak jiná strana, která je jejich miláčkem. Nemyslím si, že bychom mediální politiku zanedbávali, spíš jsme v jiné situaci a musíme se snažit s touto situací koexistovat.
Je pravda, že v minulosti jsme často tahali z ohně žhavé uhlíky za někoho jiného. Dnes už bychom to určitě neudělali.
Je nesporné, že velká politika ovlivňuje i tu komunální. Tato vazba ale není stoprocentní. Určitě bychom našli komunální politiky, kteří mají ve své obci zcela jinou pověst než strana, kterou reprezentují, a to jak v pozitivním, tak negativním smyslu.


73.OTÁZKA: Pane Klausi,
jak je mozne, ze v parlamente sedi poslanci za Unii svobody - stranu, ktera neprosla volbami a tudiz tito poslanci nemaji mandat svych volicu? Jak je vubec v demokracii pripustne, ze parlament takove postupy toleruje? Stejnym zpusobem se priste v parlamentu mohou objevit poslanci treba za stranu "Leninskeho komunismu". Zda se nam, ze nase prava obcanu - volicu byla naprosto poslapana. Nechapeme, proc ODS nenavrhla sveho kandidata do letosnich presidentskych voleb. Zda se nam, ze pan Havel, jak ukazuji mnohe jeho ciny, naprosto neni presidentem nestrannym a mnohe jeho zasahy a vyroky se nezdaji byt ani statnicke, ani diplomaticke.
Ing. Zuber + RNDr. Zuberova

Náš parlamentní systém je zkrátka takový. Neexistuje žádná právní cesta, jak poslance, kteří opustí stranu, za níž kandidovali, donutit k odchodu z parlamentu. Když naše ústava vznikala, mysleli si její tvůrci, že těmto politikům jejich morálka a čest přikáže svá křesla uvolnit. Fakt, že to poslanci Unie svobody neudělali, ukazuje jednak na jejich morálku a čest, jednak na to, jak se tvůrci naší ústavy hluboce mýlili.
V době, kdy se prezident Havel podruhé volil, byla situace taková, že jakýkoli protikandidát neměl šanci. Ubezpečuji vás, že příště se tato situace opakovat nebude a ODS postaví svého kandidáta.


74.OTÁZKA: 1/Myslite si, ze bude mozne, aby se ODS ocistila v ocich volicu? Mam pocit, ze moda financnich skandalu jiz presla. Dosahlo se zdiskreditovani ODS. Dnes se jiz nikdo nepozastavuje nad tim, ze kumunisti sponzorovali soc.demokracii, ODA je klidna i kdyz jeji skandal je skutecny prusvih. Ze vsech stran vsak slysim, ze ODS mela zvlastni transakce, ODS delala chyby... Odpovidaji tomu i preference strany.
2/ Co si myslite o zkrachovale Kreditni bance Plzen? Jeste dnes existuji obcane, kteri maji vkladove certifikaty a nemaji penize. Podle dohody/ dodatku c. 1 ze dne 7.8.1996 kde bylo v bode 3 dohodnuto,ze Ceska pojistovna poskytne Pragobance tolik hotovosti, aby bylo mozne uspokojit veritele do 4 mil. Podepsali p.Tosovsky za CNB, p. Ceska za Fond nar. majetku, generalni reditel Ceske pojistovny Bartonicek, p. Salzman za KB,namestek ministra financi. Ceska pojistovna pote jeste ten den ve vecernich hodinach prevedla z uctu Kreditni banky 2 miliardy na svuj ucet. Tim jeste zhorsila platebni neschopnost banky. Co si myslite o tomto problemu?
Dekuji
Karel COUFAL
Tvrz Nosislav
691 64

ODS dělá vše proto, aby ukázala, že podstatná většina obvinění vůči ní vznesených byla falešná a nepravdivá. Věřím, že si to občané začínají uvědomovat a ve volbách to také dají jasně najevo. S vaším hodnocením souhlasím.
Tento problém je mnohem složitější, než jak jej zde popisujete a potřebovali bychom mnohem více času i místa a hlavně podrobných podkladů, které dnes nemám k dispozici.


75.OTÁZKA: Vázený pane,
chtel bych vedet jak je mozné, ze Vy, jako odborník na ekonomii, jste nechal volne a v podstate bez kontroly otázky financí ve své vlastní strane tak, aby bylo mozno ji následne napadnout v médiích ? Jak je mozné, ze Vase strana nevedla svoje úcetnictví tak, jak je mají vést Ti, kterí následne odevzávají své dane státu a v této zemi podnikají ? Uvedomujete si, ze jste to meli být predevsím Vy (myslím celá strana), kdo mel jít príkladem v boji proti heslu "kdo neokrádá stát, okrádá svou rodinu" ? Opravdu má moc takovou chut, ze jste byl ochoten toto pominout ? Poslední otázka zní: Jste ochoten priznat svojí osobní odpovednost za to, ze slovo "podnikatel" je v nasí republice jiz nadávka a slovo "pravice" výraz pro skupinu lumpu, a odstoupit ze vsech Vasich politických funkcí ? Vím, ze jste velmi pracovitý clovek a tak vám radeji preji mnoho úspechu v privátní sfére ale prosím z politiky odejdete. S pozdravem Ing.Ludik Kouba

K vašemu prvnímu dotazu musím znovu zopakovat, že předseda strany, zvláště, když je zároveň i předsedou vlády, není schopen při sebevětším úsilí zároveň vykonávat vládní a stranické funkce a zároveň vést stranické účetnictví. Kategoricky nesouhlasím s tím, že slovo podnikatel je nadávka a pravice je synonymem pro skupinu lumpů. To není pravda a každý, kdo to tvrdí, lže.


76.OTÁZKA: Pane profesore, dovolte nekolik otazek:
1. Kdy uverejnite své pameti, pripadne zprvu na pokracovani?
2. Bude v nich období rijen 1997 a? unor 1998 mit rozsah alespon 50 stran strojopisného textu?
3. Byl byste ochoten spolupracovat s investigativni zurnalistikou,ktera pracuje podle etickych zasad napo. VOA, a to neprodleni?
4. Vadilo by Vam, kdyby se takova spoluprace tykala seriozni zurnalistiky nemecke, francouzské, anglické apod.?
5. Kdo jiný kromi Vás je pro obsah bodu 3. a 4. vhodny a doporucitelny?
6. Ma verejnost konecne nárok na pravdu ad 2., a to pravdu celou a nic nez pravdu?!
S pozdravem
V. Vlcek, sr., lekarna, Sec u Chrudimi.

S psaním pamětí jsem ještě nezačal a myslím, že na něj ještě není ani čas. Těžko vám tedy nyní mohu říci, na kolika stránkách bude to či ono období popsáno. Nerozlišuji spolupráci s investigativními žurnalisty a „normálními“ žurnalisty. V každém případě preferuji seriozní novináře před těmi neseriozními. Občané mají na pravdu nárok v každém případě.


77.OTÁZKA: Vázený pane Klausi,
vázím si práce, kterou jste jako politik odvedl, ackoliv s mnohým nesouhlasím. Dovolte mi, prosím, dve otázky:
1) ukazuje se, ze se nekterí prední clenové ODS pravdepodobne dopousteli cinu, jejichz zákonnost je prinejmensím diskutabilní (to je vec vysetrování a soudu) - a svým jednáním silne poskodili ODS, koalici a neprímo i demokracii v CR (ztráta duvery obcanu v konzervativní principy, predeasné volby, posílení extrémismu...).
PTÁM SE : jak mohlo vedení strany dopustit aby tito lidé zustali cleny ODS, zastávali významné funkce atd. a predevsím - dopousteli se dlouhodobe techto cinu ? Nabízí se dve odpovedi : bud ODS nemela zádné nebo slabé vnitrní kontrolní mechanismy a pak je bezbranná vuci jakékoliv infiltraci, nebo vedení "videlo" ale nic nedelalo. Obojí by pro mnohé bylo velkým zklamáním. Dokázete podat presvedcivé vysvetlení ?
2) Stará moudrost praví "dás-li cloveku rybu, nakrmís ho na jeden den, naucís-li ho lovit, nakrmís ho na celý zivot"
Zjednodusene: mnozí tusí, ze sociálne-demokratická politika nabízí tu rybu (navíc chutne uvarenou, ale s háckem závislosti na institucích státu). Na druhé strane ale mnohým vasim príznivcum dnes chybí presvidcení, ze v CR existuje silná konzervativní pravice která dovede "naucit" osobní zodpovednosti a umozní lidem co nejmensí závislost na státu. Bojím se, ze se mnozí "naucili" poedevsím to jak se o sebe beztrestne postarat na úkor jiných.
Reknete prosím, vlastními slovy jako bývalý premiér, cemu podstatnému ze jste jako koalice za ty roky naucili tento národ ?
Dikuji Vám za Vase odpovedi a preji Vám pevné zdraví a více zdaru ve Vasí práci.
J. Válek, Praha, E-mail:

1) Zásadně musím protestovat proti tomu, že by ve vedení ODS působili lidé podezřelí ze spáchání nějakých trestných činů. Mohu prohlásit, že ve vedení ODS není nikdo, kdo by byl pravomocně odsouzen pro nějaký trestný čin, případně proti němu bylo vedeno trestní řízení. Vím, že o ODS je v posledních měsících vytvářen obraz strany, jejíž představitelé byli přímými účastníky všech kriminálních činů, které se v této zemi udály. Musím jednoznačně prohlásit, že nic takového není pravda, tato obvinění jsou falešná a smyšlená.
2) Nemyslím, že hlavním úkolem vlády je vyučovat občany. Narozdíl od jiných politiků si nemyslím, že zemi vládnou chytřejší a zkušenější nadlidé a normální občan by si bez nich pomalu nezavázal ani tkaničku od bot. Za sebe mohu říci, že bych si nikdy nedovolil občany vychovávat, něco takového bych považoval za ohromnou drzost.


78.OTÁZKA: Vázený pane Klausi,
vázím si práce, kterou jste jako politik odvedl, ackoliv s mnohým nesouhlasím. Dovolte mi, prosím, dve otázky:
1) U nadcházejících parlamentních voleb lze ocekávat od Sociální demokracie (a mozná nejen od ní) sirokou nabídku sociálne-trzní politiky servírovanou obcanum pomocí kvalitní rétoriky. Ne kazdý vsak dokáze odhalit demagogii a nesmyslnost nekterých tvrzení. Muzete, prosím, ctenárum vysvetlit nejvetsí rozpor a nebezpecí sociálne-trzního modelu spolecnosti ?
2) Nemýlím-li se, demokratický stát stojí na trech pilírích - moci zákonodárné, výkonné a soudní. Nechci rozebírat, jaké príjmy aj. výhody si zarídili nasi poslanci, ani míru úcty a duvery verejnosti k nim, k policii a k soudcum.
Otázka: myslíte si, ze ROCNÍ PRÍJMY aj. výhody u orgánu VÝKONNÉ i SOUDNÍ moci, V POMERU k rocním príjmum aj. výhodám 1) ZÁKONODÁRCU 2) CELOSTÁTNÍMU PRUMERU odpovídají pomerum v stabilních demokraciích ? Pozn.: otázka není o výsi príjmu, ale o jejich disproporcích. Prosím také nezamenovat platy a celkové rocní príjmy, protoze speciálne u poslancu jsou mimoplatové slozky aj. výhody NEZANEDBATELNÉ !!!!!
Dekuji Vám za Vase odpovedi a preji Vám pevné zdraví a více zdaru ve Vasí práci.
J. Válek, Praha, E-mail:

1) Sociálně tržní ekonomika je založena na tezích, které se vzájemně vylučují. Důraz na trh jako prostředek a na sociální aspekty trhu je záměrným nepochopením, které nechce připustit, že veškerá efektivnost trhu je založena právě na tom, že existují vítězové a poražení, že jsou ti, kteří riskují a bankrotují. Ti, co si to nepřipouštějí, slibují svět, kde vždy budou jen výhry a nikoli prohry. Jsem přesvědčen, že zatímco socialismus je od začátku prohraná hra, v tržní ekonomice součet výher a proher vždy vede k výhře nás všech.
2) Vždy jsem byl odpůrcem přijaté verze zákona o odměňování ústavních činitelů. Myslím, že v některých případech je tento zákon příliš přehnaný.


79.OTÁZKA: Vazeny pane predsedo,
armada Ceske republiky ma v soucasne dobe asi 25 tisic profesionalnich dustojniku a dalsich asi 27 tisic obcanskych zamestnancu. Myslite si jednak jako obcan a jednak jako predseda posledni pravicove strany, ze by Ceska republika neuzivila profesionalni armadu ve velikosti profesionalni armady napr. srovnatelne Belgie, tj cca 40000 prislusniku? Navic kvalitni vycvik pro velice nakladnou vojenskou techniku vojaka na povinne prezencni sluzbe asi nebude nejefektivnejsi.
Dekuji za odpoved.
Frantisek Nemec, Praha 4

Možná, že by takovou armádu uživila. Jiná věc ale je, jestli by měla mít profesionální armádu. Já si myslím, že ne. Jsem přesvědčen, že služba v armádě je vlastenecká povinnost mladého muže. Mračím se na každého, kdo má tendenci vyhnout se vojenské službě.


80.OTÁZKA: Pane Klausi, myslite si, ze v politice jde o neco jineho nez o penize a o to mit se lepe nez ti ostatni ????
Marek Vetýška,student VŠE
Praha,nevolič

Věřím, že jde o daleko více. Samozřejmě ale jde o specifický případ každého, jednotlivého politika. Určitě najdeme lidi, kteří v politice hledají pouze osobní prospěch, věřím ale, že většina taková není. Podstata tohoto problému v každém případě spočívá na občanech, osud politika je plně v jejich rukou a záleží jen a jen na nich, koho zvolí.


81.OTÁZKA: Ktera postava z del Hermanna Hesse je Vam nejsympatictejsi?
Ales Bartonek,
B. Nikodema 4477
Ostrava
708 00

Stepní vlk.


82.OTÁZKA: Pane profesore, co mame delat, abychom Vam pomohli zistat co nejvice hlasu ve volbach. Mam jeste jednu otazku: " Proc jste si do toho nechal kecat od Zemana ?"
prosim o zaslani odpovedi na Email :
Dekuji za odpoved Dominik Zdansky Fsv CVUT
Get Your Private, Free Email

Způsobů, jak pomoci, je celá řada. Můžete se obrátit na nejbližší kancelář ODS nebo na Hlavní kancelář v Praze a vstoupit do ODS, můžete nám pomoci s přípravou předvolebních materiálů, můžete pomoci s jejich roznosem, můžete diskutovat s vašimi známými a přesvědčovat je, aby ODS volili, atd.
K vaší druhé otázce: Jak víte, volby v roce 1996 dopadly patem, nikdo nezískal většinu, vše muselo vzniknout jako vyprošený kompromis. Doufám, že volby dopadnou tak, aby podobné kočkopsy již nevznikaly.


83.OTÁZKA: Dobry den, pane predsedo.
Pres vsechny problemy, kterymi ODS prochazi, bych rad vyjadril podporu Vasi strane. Zajimalo by mne predevsim, zda byste byl ochoten jit znovu do koalice s KDU-CSL (nevyhybejte se prosim teto otazce stejne jako pan predseda Lux, ktery rika, ze koalice se tvori az po volbach). Dale by mne zajimala vyse clenskych prispevku do ODS, nebot hodlam v urcitem casovem horizontu do Vasi strany vstoupit. Predem dekuji za odpoved a preji hodne zdravi a elanu do dalsich let.
Martin Skala, Plzen

Již několikrát jsme řekli, že koalice s KDU-ČSL je pro nás přijatelná. Stejně tak jsme řekli, že je pro nás přijatelná koalice s ostatními nelevicovými stranami.. Zcela vyloučena je spolupráce s extremisty či rasisty.
Výše minimálních příspěvků je určována jednotlivými oblastními sněmy, pohybují se nicméně v rozmezí 200 až 1000,- korun podle toho, kdo je přispěvatel (nejméně pro důchodce a studenty, více pro podnikatele a nejvíce pro poslance a senátory).


84.OTÁZKA: Vazeny pane Klausi,
asi jako vetsina lidi, kteri vam zde pokladaji otazku, vam chci predem podekovat za to, kde republika je a kde neni. Mimoradne si vas vazim, ale po deviti letech jsem jiz holt trochu v rozpacich. Ze strany, kterou jsem mel ve svem veku (23 let) moznost volit jednou do parlamentu a jednou v komunalnich a senatorskych volbach, a taky jsem ji volil, zbylo opravdu torzo. Duvody nema cenu rozebirat, ale ze strany odeslo spousta lidi (bohuzel z meho pohledu tech kvalitnejsich). Nechci prevlekat kabat, zatim nejsem predem rozhodnut, ale presto tihnu vice k Unii svobody. V ODS na te vrcholove urovni se muzu oprit prakticky jen o vas a pana Rimana (snad znam trochu jeho praci), vice jich mi k srdci neprirostlo (predevsim ne pani Benesova). Ale mrzelo by me to vuci prave te komunalni urovni, kde si myslim stale zustava spousta kvalitnich lidi, za kterymi jde videt kus prace (napriklad brnenska ODS, ja jsem z Klobouk u Brna, kde to vede ODS naprosto vyborne). Presvedcte mne tedy tak, abych opet u volebni urny vhodil kandidatku s hlavickou ODS. Vim, ze volebni program ODS se nebude moc odchylovat od tech predeslych, coz je pro me samotneho samozrejme podstatne. TAKZE OTAZKA ZNI:
JSOU V ODS STALE JESTE PODLE VASEHO NAZORU LIDE SCHOPNI NEST ODPOVEDNOST ZA VYVOJ V TOMTO STATE A ZODPOVIDAT SE ZA NEJ PRED SVYMI VOLICI? Vim, ze nebude asi velky rozdil, jestli zvolim US ci ODS, ale chtel bych byt tim pravym konzervativcem a nejen prevlekat plast, i kdyz na pravicove scene.
Pozn.: Studuji momentalne `socialni politiku, pracovni pravo, evropske pravo` na univerzite v Tilburgu v Nizozemi a ani zde mne nikdo nepresvedcil o tom, ze jakakoliv spolecnost, stat ci jina jednotka potrbuje nabubrely a nafouknuty socialni system. Proto budu vzdy volit strany, ktere jsou jen pro tu nejnutnejsi regulaci a co nejprirozenejsi rozvoj.
Radim Roznos, t.c. v Tilburgu, Nizozemi.
Pricni 16, Klobouky u Brna, 69172
R.Roznos@kub.nl,

Před týdnem skončily proběhly uvnitř strany primární volby, které zvolily lídry a sestavily kandidátní listiny. Věřím, že byli vybráni lidé, kteří jsou alespoň rovnocennou náhradou s těmi, kteří nás opustili. ODS je připravena předstoupit před voliče, hovořit s nimi o konkrétních problémech, vyslechnout si jejich osobní příběhy a nabídnout jim náš program. Pokud budou naši kandidáti zvoleni, jsem přesvědčen, že vše, co udělají, bude vždy vycházet z jejich kontaktu s občany a bude odpovídat tomu, co si občané přejí.
Moc vám děkuji za podporu a chci říci, že vaše názory na sociální systém jsou plně v souladu s tím, co ODS a já říkáme.


85.OTÁZKA: Západoevropské, ale i ostatní mocnosti opatrne vyjadrují zklamání z toho, ze komunistická totalita se nezmenila v demokratickou vládu, ale v tzv. italskou cestu, coz fakticky znamená, ze se pouze pretransformovala do diktatury fašistické, kdy v zemi vládnou prímo kriminální struktury. Cítíte se za tento stav osobne zodpovedný? Chtel byste osobne jako predseda strany, která má nadeji stát se po volbách stranou parlamentní, popr. vládní ucinit nejaký krok k tomu, aby se na tomto hodnocení neco zmenilo k lepšímu?
Jan Novák

Zásadně odmítám, že se „komunistická totalita přetransformovala v diktaturu fašistickou, kdy zemi vládnou kriminální struktury“. Podobná slova jsou zcela absurdní a pokud jste o něčem takovém přesvědčen, pak se hluboce mýlíte. Žádné kriminální struktury tady po roce 89 nevládly a nevládnou ani nyní. Přečtěte si někdy učebnici dějepisu a podívejte se na kapitolu nazvanou „fašistická Itálie“. Jsem si jist, že nic z toto, co si tam přečtete, pro nás neplatí. Stejně kategoricky nesouhlasím s tím, že něco takového připouštějí i západní státy. Věřte mi, že se s jejich představiteli setkávám velmi často a nic takového nikdo z nich nikdy ani slůvkem nenaznačil. Všude na světě je Česká republika hodnocena jako země se zaběhnutými demokratickými pořádky.


86.OTÁZKA: Vazeny pane Klaus,
1. Proc jste nedavno kritizoval rychlou deregulaci ? Je opravdu pro tuto zemi (z pohledu jejich sanci v budoucnu) nejlepsi brat tzv. socialni ohledy ?
2. Co je spatneho na myslence snizit dan z prijmu pravnickych osob na takovou sazbu, aby se nikomu nevyplatilo se snazit ji obchazet (rekneme 5 - 10 %) ? A pripadny propad vynosu z teto dane vynahradit snizenim ruznych socialnich davek (- vzdyt po prepoctu na osobu by se jednalo o celkem bezvyznamnou castku) nebo zvysenim dani neprimych - zejmena dane u benzinu, nafty,
cigaret, alkoholu atd. - pri soucasnem sjednoceni DPH - na nejakych 18 %.
3. Jakou vyhodu ma stavajici devizovy zakon oproti takovemu, ktery by byl naprosto liberalni ? (napr. moznost nabyvani nemovitosti zahr. fyz. osobami, odbourani nezbytnosti devizovych licenci od CNB na kdeco atd.)
4. Proc jsou tak protezovani zrovna zemedelci - oproti jinym podnikatelum ?
P. M.

1) Z několika důvodů. Za prvé jsme přesvědčeni, že tato vláda nemá právo o něčem takovém rozhodovat, a za druhé si nejsme jisti, zda takové razantní zvýšení cen je pokryto dostatečnou sociální pomocí lidem, kteří na ně nebudou mít a sami nejsou schopni své příjmy adekvátně zvýšit, například důchodci. To, co říkám nemá nic společného s nějakým socialismem, snažím se pouze uvažovat realisticky v rámci obsahu peněženek některých z nás.

2) Nejsem si jist tím, že lidé obcházejí placení daní proto, že jim připadají příliš vysoké. Nejsem takový snílek, abych věřil, že nižší daně se neobcházejí. Návrh na snížení přímých a zvýšení nepřímých daní vyžaduje seriozní ekonomickou diskusi, na kterou zde není prostor. Krátce bych jen upozornil na to, že podobný krok podvazuje spotřebu, zvyšuje inflaci a ve svém důsledku vytváří nebezpečí vzniku ekonomické nerovnováhy. Možná, že něčemu takovému by se dalo zabránit snížením sociálních dávek, pochybuji ale, že byste našel dostatečnou politickou vůli něco takového udělat.

3) Myslím, že náš devizový zákon rozhodně nemůže být viněn z toho, že je málo liberální. Některými politiky je kritizován spíše pro pravý opak. Myslím, že jednou z něho určitě zmizí zákaz prodeje nemovitostí cizincům a podobná ustanovení. Dnes pro něco takového ale ještě není ta správná chvíle, ještě stále nejsme tak bohatí, abychom svými příjmy mohli konkurovat těm, jejichž zájem byl pravděpodobně nejvyšší.

4) Souhlasím s tím, že je tu určitá neúměra, souhlasím s tím, že to není příliš zdravé. Na druhou stranu to beru jako určité nutné zlo, nemáme příliš velkou šanci to nečinit.


87.OTÁZKA: Rad bych se pana predsedy zeptal, jaky je soucasny postoj ODS k odluce cirkvi od statu. Hodla se s tim ODS něco delat nebo dospela k tomu, ze je to politicky prilis riskantni ?
Jan Svab,Sokolovska 142,Praha 8

ODS považuje odloučení státu od církve za velmi důležitou součást standardního demokratického systému.


88.OTÁZKA: Vazeny pane predsedo,
jelikoz me bude prave 18 let, pravdepodobne v cervnu jiz pujdu k predcasnym volbam do poslanecke snemovny parlamentu. Nejsem zcela rozhodnut, kterou stranu volit a proto bych Vam rad polozil nekolik otazek (stejne jak jsem jiz ucinil u pani Buzkove a panu Rumlovi). Je-li to mozne, prosim odpovezte konkretne, ne jako pan Ruml standartnimi frazemi.
1) Jak se stavite k profesionalni armade, alespon vyhledove. Jak se podle Vas slucuje povinna vojenska sluzba (nebo jeji nahrada) s principy osobni svobody jednotlivce v demokracii?
2) Ani trochu se mi nelibi monopolni postaveni napr. Telecomu nebo CEZu. Jsem plne pro decentralizaci a demonopolizaci telekomunikacnich a energetickych siti. Ve svete jsou technicke problemy s tim spojene jiz vyreseny. Jak se na to Vy a Vase strana divate? Budete takove kroky v parlamentu (popr. vlade) podporovat?
3) Jak chcete resit Romskou otazku? Myslite si, ze je opravdu tolik lidi v Ceske republice rasisty ? Nemyslite si, ze kriminalita Romu je natolik zavazna a casta, ze se jich ostatni poctivy a pracujici lide boji (nemluvim o skupinach skinheads) a proto jiz dopredu zastavaji nazor, ze kazdy rom je spatny? Opravdu nevidite zadne dobre reseni, jak ukazat, ze existuji i slusni Romove? Podle meho nazoru by pomohlo spravedlive potrestani toho, kdo porusuje zakon. Pak by ti, kvuli kterym jsme oznacovani za rasisty byli ve veznicich a vse by se vyresilo.
4) Uvazujete o snizeni hranice veku trestni odpovednosti?
5) Zastavate nazor, ze by stat mel privatizovat co mozna nejvice svych podniku?
6) Nemyslite si, ze stat ma prilis velky administrativni aparat, na ktery musi ostatni obcane vydelavat? Budete usilovat o redukci tohoto aparatu?
7) Soudni soustava v soucasnosti funguje velmi spatne. Mate nejake reseni? Souhlasite, ze fungujici soudy patri k zakladum demokraticke spolecnosti?
Zaverecna otazka: Proc mam volit Vasi stranu?
Michal Skach
sefredaktor
1) Nemyslím si, že by Česká republika měla mít profesionální armádu. Jsem možná v menšině, přesto si ale myslím, že povinností každého mladého muže je odsloužit základní vojenskou službu. Mrzí mě, když někdo tuto základní vlasteneckou povinnost zesměšňuje. Mračím se na každého, kdo má tendenci vyhnout se vojenské službě.

2) Jsem v každém případě pro zavedení tržního prostředí i do této oblasti.

3) Jedna věc je potrestání viníků trestných činů, ať jsou bílí, hnědí, černí nebo fialoví. V tom jsme ve shodě. Druhá otázka je, zda lze podle činů jednotlivců soudit i celou skupinu. Já si myslím, že ne. Tvrdit o Romech, že jsou národem zločinců je stejně nesmyslné, jako tvrdit, že český národ nemá hudební talent, protože devadesát procent z nás skutečně nemá velký hudební sluch. V poslední době se v ulicích objevily plakáty s nápisem „Nesuď skupinu, suď člověka“ - myslím, že v tom celý problém spočívá.

4) Mohu potvrdit, že se o této věci diskutuje. Rozhodně to ale není věc na jedno bezmyšlenkovité rozhodnutí. Musíme to pořádně promyslet a probrat všechna pro a proti.

5) Stoprocentně. Trvám na tom, že jakýkoli stát, jakákoli jeho vláda nikdy nebude tak dobrým vlastníkem jako soukromá osoba.

6) Určitě je počet státních úředníků v mnoha oblastech přehnaný. Pokud bych vám ale slíbil, že budu bojovat za redukci státního aparátu, zároveň bych musel slíbit, že nikdy nevzniknou vyšší územně správní celky. Bohužel, vůle ostatních stran i Hradu je, aby byly co nejdříve.

7) Neznám nějaké revoluční řešení. Jsem pro posílení složek, jež dohlížejí na běh činnosti soudů. Zdůrazňuji, že nejde o omezení soudní nezávislosti, ale o vytvoření mechanismů, jak přimět soud, aby případy řešil rychle a na odborné výši.

Na poslední otázku mohu říci toto: ODS stojí za to volit proto, že neslibuje vzdušné zámky, ale kvalitní, propracované řešení založené na svobodě jednotlivce.


89.OTÁZKA: Prosim o zodpovezeni nasledujicich otazek.
1. Co bylo podle vaseho nazoru pricinou krachu tolika bank?
2. Proc zustaly mnohe podniky se statni ucasti?
3. Proc se nevysetrily mnohe velke danove a jine financni podvody?
4. Jakou citite za soucasnou situaci zodpovednost?
Dekuji za odpoved.
S pozdravem Zoja Skopalová
e-mail:

1) Důvodů byla celá řada. Velmi podstatnou roli podle mého názoru sehrála i politika centrální banky, která nejprve až příliš liberálně rozdala 57 bankovních licencí a která v polovině roku 1996 přijala opatření, na jejichž základě došlo k mimořádnému přibrzdění tempa růstu množství peněz v ekonomice. To vedlo ke stahování peněz, velmi rychlému přibrzdění úvěrové expanze, růstu úroků a v konečném důsledku k krachu malých a komplikacím velkých bank.

2) V roce 1989 bylo v této zemi státní úplně vše. V našem sousedství nebyla ani jedna země, která by tolik potlačila jakékoli soukromé podnikání. Od té doby se poměr změnil a dnes má stát majetkovou účast jen ve zlomku největších podniků. Dobře víte, že o prodeji těchto zbytkových podílů se vede ustavičný souboj mezi ODS, která chce privatizovat co nejrychleji a levicovými stranami, které usilují o přesný opak. To, co se zatím podařilo, je výsledek toho souboje.

3) Odpověděl bych otázkou: vy víte o nějakém podvodu, který nebyl vyšetřen? Pokud ano, jděte na první služebnu policie a řekněte vše, co o tom víte. Myslím, že jiná odpověď na tuto otázku neexistuje. Pokud mě nepodezříváte z toho, že bych někde nějak podváděl, pak musíte uznat, že nemohu vědět o podvodech, které se nevyšetřily. Nechci se navíc účastnit debaty o podvodech, o kterých se sice mluví, nic konkrétního se o nich ale neví. Jsem ochoten diskutovat o jednotlivých příkladech, ne o klepech.

4) Nejsem z těch, kteří se vyhýbají zodpovědnosti. Cítím plnou zodpovědnost za všechno, co jsem udělal a co jsem udělat mohl.


90.OTÁZKA: Jaký máte názor na Petra Cermáka? Myslíte, ze je to poctivý clovek?
Marian Gavlák

Petr Čermák bezesporu sehrál ve své době pozitivní roli a na to bychom neměli zapomínat. Nemíním hodnotit člověka podle toho, co se o něm říká, ale podle toho, co skutečně udělal.


91.OTÁZKA: Vazeny pane Klausi!
Sympatizujete s nazorem, ze by melo byt umozneno volit i ceskym obcanum zijicim mimo uzemi CR?
Jan Svoboda
Rozdalovice

Znám všechna pro a proti, velmi váhám a v podstatě nejsem příznivcem takového ustanovení. Myslím si, že volit by měli ti, kteří s naší zemí mají víc společného než jen jméno a vzpomínky. Volební akt je spojen i s odpovědností občana za to, co a koho zvolil a hlavně s tím, že na něj samotného důsledky tohoto rozhodnutí dopadají.


92.OTÁZKA: Pane predsedo,
dovedete si predstavit, ze byste prestoupil do jiné strany a ucházel se tam o vedoucí funkci ? Jestlize ano, do které strany by to bylo a proc ?
Dekuji
Nejsme z těch, kteří přestupují z jedné strany do druhé podle toho, jaké se jim v té které organizaci nabízejí funkce. V životě jsem byl pouze jednou ve straně, a to v ODS. Na rozdíl od některých svých kolegů nemám doma sbírku různých stranických legitimací.


93.OTÁZKA: Dobry den, je jasne, ze v cervnu budou nove parlamentni volby. Jsem spokojen se svym zamestnanim, jsem spokojen se svym zivotnim standarden, atd. S cim nejsem spokojen je chovani, vystupovani politicke reprezentace, ktere jsem dal svuj hlas v poslednich volbach a tak prispel, aby se rozlozeni sil v parlamentu (pravice x levice) priklonilo na pravou stranu. Ted pred novymi volbami jsem na rozpacich. Jak jsem naznacil, jsem veskrze pravicoveho, chcete-li konzervativniho smysleni. Rumla volit nechci, nebot mne svym vystupovanim a programem nepresvedcil. Navic si myslim, ze je spjat s problemy a omyly minulosti stejne jako spousta dalsich prebehliku. ODA a ODS ztraci na popularite a tezko dnes odhadovat, jestli prekona magickou 5% hranici. Koho mam volit ? Mam jit vubec k volbam ? Jake je vychodisko z teto situace ?
Petr Oliva
Severomoravska energetika, a.s.
28. rijna 152, 709 02 Ostrava
tel: +420 69 667 3441
fax: +420 69 667 3288
Obavy z toho, zda ODS překročí hranici pěti procent, jsou naprosto zbytečné. Preference ODS sice poklesly, ne natolik. Poslední průzkumy navíc nasvědčují, že se, byť po desetinkách, znovu začíná obracet trend a preference ODS stoupají. Věřím, že to není jen statistický výkyv, ale trvalý jev. Nerad bych to ale zakřiknul.
Jsem si jist, že ODS je pravicová strana, která je připravena předstoupit s pravicovým programem založeným na čtyřech „poděbradských artikulích“.


94.OTÁZKA: Vázený pane predsedo, dovolím si Vám polozit nekolik otázek:
1. Jaké jsou Vase zivotní priority?
2. Co si myslíte o komunikaci?
3. Ceho se bojíte?
4. Jaké jsou, podle Vaseho názoru, v soucasné chvíli priority ODS?
Ve strucnosti se pokusím vyjádrit nekolik svých názoru. Velmi uvítám, pokud mi k nim sdelíte své stanovisko:
V CR neexistuje strední trída a bude trvat nejméne dve generace, nez vyroste. Tento proces nelze významne zrychlit. Maximální mozné zrychlení mu jiz dala privatizace.
Vznikající strední trída nemá zádnou zkusenost s podnikáním, neumí rídit své firmy a schází jí dlouhodobé praktické ekonomické zkusenosti.
Nejvetsím neduhem skolství je naprostá odtrzenost skol od reality zivota. Pedagogové netusí nic o tom, co jejich dnesní studenty ceká po skoncení skoly v jejich reálném zivote. Nikdy nezazili "normálne" fungující ekonomiku.
Za nezdary, krachy firem i za mnoha tzv." vytunelovanými " spolecnostmi není úmysl krást a podvádet, ale neumetelství nových vlastníku.
Velké neprosperující prumyslové podniky bylo mozné privést k prosperite jenom pomocí obrovských investic, ale predevsím díky velmi dobrým manazerským schopnostem vysoce motivovaných vzdelaných a zkusených rídících pracovníku = vlastníku.
Duchodce by mel mít jednu ( významnou) slozku svého duchodu prímo závislou na výsi dane z príjmu, které odvádí jeho deti.
Vázený pane predsedo,
velmi mne bude tesit, kdyz mi alespon na nekteré mé otázky a názory odpovíte.
Srdecne Vás zdraví
E. Stofferová
Charbulova 31
618 00 Brno

1) Své osobní priority vyjadřuje myslím nejlépe vize, kterou ve svém působení v politice prosazuji. Vždy jsem považoval minulý režim za mimořádně špatný a mou prioritou je, aby v této zemi vznikl standardní systém založený na svobodném, procovitém jedinci. Pokud se nám to podaří, nebude hrozit, že naše děti zažijí to, co jsme zažili my.

2) Schopnost komunikovat je každopádně jedna z nejdůležitějších vlastností, zvlášť pak u politiků. Představme si například, jak by asi vypadalo rozdělení Československa, kdyby politici nenašli dostatek vůle usednout za jeden stůl a jednat, třeba i desítky hodin bez přestávky.

3) Nejsem z těch, kteří si malují různé strašáky a těch se bojí. Nevím o ničem zásadním, co by mi nyní nahánělo strach. Přiznávám ale, že jsou tu věci, které vyvolávají obavy. Naposledy jsem měl takový pocit, když jsem si v novinách přečetl, kolik lidí s láskou vzpomíná na komunistický režim. Mám obavy z toho, zda nezapomínáme rychleji, než bychom měli. Strach mám, když vidím tendence kriminalizovat politiku, mít šestihodinové tajně pořízené kazety toho či onoho jednání, atd.

4) Priority ODS jsou vyjádřeny v našem programu. Ve velmi krátké době bude představen veřejnosti. Zatím mohu říci, že naše priority lze shrnout do těchto čtyř „poděbradských artikulů“: soukromí je nedotknutelné, levný stát, nezadlužená budoucnost a solidarity zodpovědných.

K vašim názorům bych rád dodal, že zásadně nesouhlasím s vaším názorem na složení důchodů. Myslím, že důchod člověka by měl být především založen na tom, jak pracoval a také jak zodpovědně se choval, například zda myslel na budoucnost tím, že si platil důchodové pojištění, příp. připojištění. Nemohu ale souhlasit s tím, že by podstatná složka důchodu měla záviset na tom, jak velké daně platí jeho děti. Jak by se řešily případy důchodců, kteří žádné děti nemají?


95.OTÁZKA: Vázený pane predsedo,
myslíte si, ze to pujde, prekousnout horkost a zklamání, poucit se z chyb vlastních i z chyb oponentu a vytvorit neco co osloví lidi v tomto státe ? Moc bych si to prál.
Vladimír Tytykalo

Pocit hořkosti a zklamání nemám. Nejsem taková povaha. Z vlastních chyb i z chyb oponentů si snažím vzít ponaučení vždy a doufám, že se mi to i daří.
V současné době pracujeme na našem volebním programu, věřím, že právě náš program osloví lidi v tomto státě a dokáže je opět přitáhnout k ODS.


96.OTÁZKA: Jak vidíte budoucnost V.Meciara?
Jaký máte názor na vývoj naší ekonomiky v tomto roce?

Nechci být prorokem. Tím jsem se nikdy nesnažil být u nás, natož na Slovensku. O osudu Mečiara a jeho HZDS rozhodnou letošní volby, stejně jako u nás, tak i na Slovensku mají další osud země v rukou voliči.
Nedávno se mi do rukou dostal časopis „Institutional Investor“, ve kterém bylo uveřejněn rating (ohodnocení) jednotlivých států. Vyplynulo z něho, že Česká republika je - i přes určitý pokles z minulého roku - suverénně nejlépe hodnocenou zemí střední a východní Evropy. Ze 136 srovnávaných zemí jsme se ocitli na 31. místě, Slovinsko je 35., Maďarsko 42., Polsko 44 a Slovensko až 56. Otázku vývoje naší ekonomiky proto rozhodně nevidím tak černě, jak o ní mnozí hovoří. Záleží samozřejmě na mnoha okolnostech jak vnějších, tak i vnitřních, není možné nyní odhadovat její detailní vývoj.


97.OTÁZKA: Jak chcete komentovat tento vyrok? Pred Rumlovym seskupenim stoji zavazny ukol. Musi dokazat, ze Klausovi odpurci z ODS nezakladaji pouze jakousi z nouze stranu ..... Protoze dosavadni rozhodujici pravicovou silu ODS si, jak se zda, vzal jeji predseda Klaus do sveho pol. hrobu a nastal cas pro druhy pokus o vytvoreni stabilni pravice (mineno US)"
petr.stepanek@berit.cz

Komentář, ze kterého citujete, vyšel v deníku Slovo před více než měsícem – jestli mě paměť neklame. Nejsem si jist, zda by si dotyčný novinář ze těmito slovy stál ještě dnes. Jsem přesvědčen, že ODS je jedinou autentickou pravicovou silou v této zemi. Jestli někdo dával US takové ambice jak je naznačeno v tomto citátu, tak musí být zklamán.


98.OTÁZKA: Pane predsedo, co chcete udelat pro vetsi prezentaci nazoru a programu ODS mezi lidmi. Mam pocit, ze pocatecni usili (leta 1989-1994) pri vysvetlovani vasich nazoru a postupu jiz neni tak razantni. Dale mam pocit, ze za ODS jiz posledni rok bojujete jen vy sam. Kde jsou vasi politici ? Pokud se vyrazne zmeni tento pristup ODS, vrati se k vam ztraceni volici.
S pozdravem
petr.stepanek@berit.cz

Věřím, že po mediálním útoku na ODS, kdy se v novinách nepsalo o ničem jiném, než o smyšlených švýcarských kontech atd., dojde – a mám pocit, že již dochází - k určité renesanci ODS, že se začíná opět psát a hovořit o našich názorech a postojích. Mnoho též chceme udělat v průběhu volební kampaně. Věříme, že každý se bude moci seznámit s naším volebním programem a našimi kandidáty.
Jsem přesvědčen, že ODS má mnoho výrazných osobností. Zdání, které mohl přinést odchod některých viditelných osob z ODS, věřím, že bude vbrzku rozptýleno.


99.OTÁZKA: Pan Skalicky a pan Lux prohlasili, ze nemohou pro aferu ODS zustat v koalici. Pan Skalicky po afere ODA odstoupil, kdy podle Vas tak dopadne pan Lux. Neboť spravedlnost musi prijit.
petr.stepanek@berit.cz

Nikdy jsem – narozdíl například od pana Luxe – neradil ostatním politikům, co mají dělat, kdy mají odstupovat či něco podobného. Přijde mi to nefér. Nechám proto vaši otázku nezodpovězenou.


100.OTÁZKA: Vazeny pane predsedo,
vyuzivam situace a pokladam Vam tuto otazku :
Jaky je Vas nazor na ustavnost progresivity dani? Neni timto porusen princip rovnosti obcanu a rovnovaha prav a povinnosti ?
S nejhlubsi uctou
Lukas Casar, mailto:casar@integia.cz
E-Mail : casar@integia.cz

Progresivní růst daní je určitým prvkem solidarity občanů, progresivnost daní v naší zemi přitom není nijak výrazně odlišná od ostatních evropských států. Přímé daně hcceme výrazně snižovat, tím bude tento problém menší.
Jedním z volebních hesel ODS pro nadcházející volby bude solidarita zodpovědných. Budeme vždy bojovat proti rovnostářství nezodpovědných, které nabízí Zemanova ČSSD. Jsem navíc přesvědčen, že právě sociální demokracie by realizací svého programu pošlapala princip rovnosti občanů a rovnováhu jejich práv a povinností.


101.OTÁZKA: jak se s odstupem casu díváte na vystoupení své manzelky v prubehu vnitrostranické krize ODS,hlavne na vystoupení v prubehu shromázdení Vašich príznivcu v Praze.Nemyslíte si,ze verejné ctení dopisu od syna,jak jste vyjímecný apod., bylo prinejmenším trapné? Mám toto chápat jako návod v prípade,ze je clovik napr. propušten ze zamestnání ?
Tomáš Hudec,Ostrava

Hodnotím toto vystoupení stále stejně. Lidský život se skládá z tisíce různých rovin a ta osobní je jednou z nich. I když se ji politik většinou snaží více chránit než ty ostatní, přesto tu je. Občas pak nastanou situace, kdy i tato rovina musí vystoupit. Moje rodina měla pocit, že vystoupení na Václavském náměstí pár hodin poté, co se v Sarajevu stalo to, co se stalo, je jednou z těchto několika chvil v životě politika.


102.OTÁZKA: Vazeny pane,
chci pravicovou vladu, chci pravicovou politiku, ale budte si jist ze zpusob, jakym jste Vy a Vasi nohsledi "predali" vladu levici, nebude zapomenut.
Ma otazka zni: myslite si, ze do oci bijici servilita besedniku z poradu Na hrane byla zpusobena nevhodnym vyberem ucastniku nebo Vas mladi lide skutecne tak miluji?
Dekuji
Karel Hanus
CHG TOSHIBA a.s., Hnevkovskeho 65, 617 00 Brno, Czech Republic
tel: +420-(0)5-4323-5533 fax: +420-(0)5-4323-5519
email: KarelH@toshiba-pc.cz
http://www.toshiba-pc.cz

ODS nerozbila koalici. Po vynuceném pádu vlády, jsme se snažili opakovaně dohodnout s nelevicovými stranami na vytvoření stabilní vlády, která by zde byla do roku 2000. Byli jsme však odmítnuti. Kvůli ODS se předčasné volby nekonají. Kdo z voleb vyjde vítězně je na občanech. Ještě jednou musím kategoricky protestovat proti názoru, že by ODS předala vládu levici.
Sám jsem byl překvapen, že jsem v pořadu Na hraně slyšel názory tolika pravicově smýšlejících mladých lidí. Ve všech pořadech, kterých se zúčastňuji, je výběr spolubesedníků plně v kompetenci televize či rozhlasu, a ty my – jak jistě víte – moc nefandí. Pokud bych se dověděl, že snad někdo vybírá do diskuse pouze lidi, kteří se mnou souhlasí, odmítl bych tam jít. Jak jsem byl ujištěn, ani Vámi zmíněný pořad, nebyl žádným podobným způsobem ovlivněn. Posluchače jsem neznal.


103.OTÁZKA: Vzdycky jsem si Vas velmi vazila a uznavala Vas, ae je to trochu paradox, protoze k lidem meho povolani jste nemel vzdy jen slova uznani, spise naopak. Uvedomujete si, ze jste si tim sam odradil velkou skupinu lidi, kteri by byli schopni jit za Vami, a obklopil jste se lidmi, kteri Vas posleze hodili pres palubu? Ja to povazuji za Vasi nejvetsi chybu a je mi to opravdu lito. Lekari a ostatni intelektualove byli prave ti, kteri Vas byli schopni dokonale chapat a ochotni si opasky utahovat pro dobrou vec az do dneska. Ale jiz ani mezi nimi neni mnoho tech, kteri Vas ponekud masochisticky obhajuji stale, kdyz Vy jim nejste ochoten alespon trochu podat ruku. A jim by skutecni stacilo malo... Zkuste se nad tim zamyslet.
Vse nejlepsi Vam preje
MUDr. L. Vondrakova

Obávám se, že tak jednoduché – jak naznačujete – to zase není. Nikdy jsem proti lékařům nic neměl a jejich povolání velice obdivuji. Jinou věcí je můj názor na systém financování zdravotnictví, jiný problém je výše platů lékařů. Nemohu však přijmout ani nehorázné požadavky pánů Rathů, ani snahu lékařů diktovat ministerstvu zdravotnictví, jakým způsobem má provádět reformu zdravotnictví. Jako ministerský předseda jsem nikdy neusiloval o zvýhodnění jedné profesní skupiny či odvětví vůči jiným, vždy jsem se snažil být maximálně vyvážený a korektní.


104.OTÁZKA: Vazeny pane expremiere, dlouho jsem byl vasim priznivcem a jsem vam vdecny za to, co jste pro tuto zemi udelal. Rad bych se vas zeptal na vas nazor na nekolik aktualnich otazek: Jaky je vas vztah k byvalym clenum ODS, kteri ji po neuspechu na kongresu opustili a zalozili US? Povazujete je spis za zradce, utikajici z lodi, kdyz ma problemy, nebo spis za nespokojene cleny, který opustili starnu teprve pote, co vycerpali moznosti, jak presvedcit ostatni os vem nazoru? Casto se soudi, ze nejvetsi chybou ODS byla ucast ve slabe koalici po volbach v roce ´96, koalici zmitane neshodami a vzajemnym "vidiranim" politickych partneru. Nepripada vam to z odstupem casu take tak? Kdybyste se dnes rozhodoval, sel byste do tehdejsi kolice? A jeste jedna otazka k minulosti - pripada mi, ze ODS udelala nejvetsi chyby jeste pred volbami, kdy se mnoho nepopularnich kroku odkladalo "po volby", bolestiva, ale naprosto nutna transformace se v mnoha oblastech zastavila (napr. deregulace) – snad kvuli obavam o ztratu volicu. Myslite si, ze to byla chyba, nebo to bylo kvuli blizicim se volbam nutne? Ale zpet k budoucnosti - dokazaly by podle vas ODS a US vytvorit povolebni koalici, pokud by to byla jedinna cesta, jak zabranit vlade socialni demokracie? Ještě jeden neprijemny problem me napadl - povazujete ODS stále ekologii za "slehacku na dortu"? A Internet za neco v podstate neduleziteho, co neni třeba podporovat? Dekuji za odpoved, byt treba i jen na jednu otazku, a jeste jednou dekuji za to, co jste pro Ceskou Republiku Vy a ODS vykonali.
Jan Kulveit
tel/fax: +420-2-6882506
kulveit@bivoj.it.cas.cz
kulveit@altavista.net

Bývalé členy ODS, kteří přestoupili do US, považuji za politiky, kteří neunesli svoji prohru na poděbradském stranickém kongresu, a kteří se – kvůli dlouhodobě levicovějším názorům – rozhodli zkusit štěstí jinde.
Sestavení menšinové vlády bylo jistě velmi riskantní od samého začátku. ODS byla vedena tím, že je zodpovědné pokusit se vytvořit stabilní pravicovou vládu, která by pokračovala v transformaci země. Jako vítězi voleb v roce 1996 nám to přišlo jako jediná možná cesta. Jestli to bylo i politicky prozíravé a zda zde existovala i jiná alternativa je otázka jiná. Myslím, že mnohé naznačí následující měsíce a roky.
Povolební koalice se uzavírají vždy až po volbách, podle jejich výsledků. Jsem přesvědčen, že ani koalice s US není vyloučena. ODS deklarovala připravenost pro povolební koalici se všemi nelevicovými stranami.
Můj přístup k ekologii se nezměnil. Jsem přesvědčen, že je povinností každého člověka, aby tuto zemi předal další generaci minimálně v tak dobrém stavu, jak ji dostal, aby ji neničil a nepoškozoval. Ekologické organizace však ve své většině mají ekologii jako zástupnou politickou a ideovou aktivitu, zneužívají zemi a přírodu k prosazování kolektivistických a antiliberálních cílů.
Můj vztah k internetu není tak černý, jak se domníváte, jinak bych neodpovídal na tyto dotazy.


105.OTÁZKA: Vazeny pane predsedo, 11. listopad '97, v dobe vasi posledni navstevy Washingtonu v roli premiera, nezacal prilis dobre. Poranu clanek ve Washington Times o ceske Tamare padajici do naruce Sadama Husejna. Pak "nevhodne" otazky ve Vasem oblibenem Cato Institutu, kde jeden American za druhym, profesor ekomonie se zkusenostmi v Praze, investicni manazer, predak exilove organizace, a vsichni ostatni, se zdali klast jenom "nevhodne" otazky, ktere Vas, soude podle televizniho zaznamu, nijak nepotesili. Spise naopak. Nejvice rozruchu a nasledovneho ohlasu se dockala Vase odpoved oznacujici pozadavky exilu na odstraneni specificke diskriminace vuci cecho-americkym obetem csl. komunismu naturalizovanym mezi lety 1957 a 1989 za "fundamentalisticke" s tim, ze o zadnou diskriminaci vlastne nejde. Vite take, ze Cato Institut, ktery vydal Vasi knizku o transformaci, je obecne proti vetsi ucasti USA v NATO, natozpak jakemukoliv jeho rozsirovani a rostoucim americkym zavazkum?
a)
Budete ted, jako poslanec, podporovat navrh M. Vyborneho na upravu zakona o obcanstvi ktery by tuto specifickou a velice citlivou diskriminaci odstranil, anebo ji budete nadale vsemozne oponovat nebot si myslite, ze je jakousi "povinnosti" Senatu USA a americkeho lidu garantovat bezpecnost a riskovat i americke zivoty pro zemi, kde Vy a jini predaci nemeli odvahu odstraneni teto diskriminace prosazovat, kdyz zadaji prave USA aby jim tak zasadni garance cestou NATO poskytly?
b)
Necitite, ze na ceste do zapadniho klubu, zvlaste pri zadosti a lobbyingu v USA o garance NATO by bylo slusne reseni teto otazky vstricne nabidnout. Exilove organizace v tomto poukazuji treba i na ex-komunistu Kwasniewskeho, jehoz kancelar sama nyni iniciovla navrat obcanstvi a prav asi 20 000 zidu ktery opustili Polsko po roce 1968.
c)
Kdyby treba Cesi, rekneme v Chorvatsku byli podobne diskriminovani, poskytla by Vase ceska vlada Chorvatskem zadane vojenske a bezpecnostni zaruky bez toho, aby zadala napravu vuci chorvatskym Cechum?
Ivan Bednar, Washington

Své vystoupení v CATO institutu hodnotím – a nejen já – jinak než Vy. Opakovaně odmítám tvrzení, že ČR postupuje „diskriminačně“ vůči americkým občanům českého původu v souvislosti s ukončením tzv. naturalizační dohody. Dále tvrdím, že vstup ČR do NATO nemá žádnou přímou souvislost s tímto problémem.

Pokud jde o dvojí občanství, potvrzuji, že nejsem jeho příznivcem. Podle mne tato myšlenka popírá samotný princip občanství. Jestliže někdo může mít dvojí občanství, může teoreticky mít x občanství, což je totéž, jako by neměl žádné. Podle mého názoru může být občan loajální pouze jedné zemi. V jedné zemi platí daně, sociální, zdravotní a penzijní pojištění, popř. slouží v ozbrojených silách této země a v této zemi také volí politickou reprezentaci. Připadá mi nefér, pokud si někdo chce ponechat všechny výhody, plynoucí z amerického občanství a zároveň – převážně z důvodů majetkových či restitučních – chce mít i občanství ČR.


106.OTÁZKA: Vazeny pane Premiere Klausi !
Jmenuji se Novak ! Ziji na Floride v USA jiz sluznou radku let se svoji rodinou. Do Ceske republiky jsem zacal litat zhruba před 3 lety. V soucasne dobe podnikam spolecne se skupinou Ceskych a Hollandskych podnikatelu v olejovych sferach.
Obchod by byl celkem uchazejici , ale ..............
Ve spolecenstvi Ceske republiky stále jeste prevladaji komunisticke manyry zejmena v zastoupeni statnich podniku a to konkretne CSAD Praha 5 Smichov.Nebudu jmenovat vedouciho pracovnika nema to smysl,ale jedno je jasne ! System a struktura hospodareni se statnim rozpoctem nejsou v poradku. Meli bychom zajem o pripadnou koupi tohoto podniku i se stavajicim dluhem,ale zminena vedouci osoba tvrdi,ze je pevne v zidli ! Nic ve zlem,ale je téměř nemozne se potykat pri obchodovani v CR s lidmi,kteri nechteji podporit privatizaci a tim prispet k podpore a obnove systemu obchodnich a hospodarskych struktur tak jako jste tomu chtel a stale verim chcete i Vy. Vysoce si Vas i s nasimi obchodniky vazime. Usili,ktere jste neustale vkladal celych 5 let do preorganizovani byvaleho hospodarskeho systemu komunistyckych struktur bylo nesmirne obetave,ale bohuzel Cesti lide neumeli pochopit smysl Vaseho projektu a cile. Je to velka skoda a je mi toho lito z obchodniho hlediska.V minulem roce se na Vas dopustili jiste osobnosti dosti hanebneho intriku, ktery nema obdoby. Co se napriklad tyce fondu ODS neni mi naprosto jasne jakym pravem se jista tridni vrstva, ktere mělo byt pomozeno v celkem slusnem meritku zajimala o Vase prijmy? a jine financovani?
Neni to pochopitelne !
Rad bych se s Vami setkal pokud to bude mozne a treba bychom mohli zalozit novou ODS /silnejsi/ v CR !
S obchodni uctou a slave politika PANA PREMIERA VACLAVA KLAUSE
L.L.Novak. /age 39/.
Pokud Vas bude muj project zajimat muzu Vam o nem prozradit vice.
Dekuji i za zapornou odpoved.

Události posledních měsíců zřejmě nepronikli do všech koutů slunné Floridy. Již několik měsíců nejsem premiérem a ODS nemá zastoupení ve vládě.
Novou ODS zakládat nechci, děkuji za nabídku. Jsem přesvědčen, že současná ODS obhájí svojí nezastupitelnou úlohu v české politice a po nadcházejících parlamentních volbách se znovu stane nejsilnější pravicovou stranou.


107.OTÁZKA: S kterými politickými stranami je vaše ODS ochotna jít po volbách do koalice? Myslim váš názor dnes,to je 11.3.1997.
Jaroslav Šklebený
Pionýrská 350
330 11 Toemošná

Znovu opakuji, že ODS deklarovala ochotu spolupracovat po volbách se všemi nelevicovými stranami.


108.OTÁZKA: Jak chcete do budoucnosti zajistit (v prípade úspechu ve volbách) pruhlednost, srozumitelnost a zamezení dvojakého vykládání Vámi vyslovených názoru a stanovisek.
L.Holub, Zlín

Vždy jsem se velmi snažil a dbal na to, aby moje stanoviska byla co nejsrozumitelnější. Některé věci jsou však složitější než by se mohlo zdát a proto se nedají říkat úplně nejjednodušeji. Někteří politici se proto uchylují k účelovým zjednodušením, k populismům různých druhů, nic takového Vám slíbit nemohu.


109.OTÁZKA: Chtel jsem se zeptat jestli puzivate casto Internet? A pokud ano, jake jsou to mista?
Edvard Miskej from ADRA CR
eda.miskej@hitech.cz nebo
admin@adra.cz

Sám internet nepoužívám, jsem ze staré školy. Pokud tam najdou moji spolupracovníci něco zajímavého, běží mi to ukázat.


110. OTÁZKA: Vážený pane Klausi,
Ač se to dnes nenosí, přesto Vám držím palce. Mám však obavu, že pokud by snad pravice mohla sestavovat vládu, tak Vy budete pro US a KDU-ČSL nepřijatelnou personou. Myslíte si, že Vám dají ještě šanci?
Marek Povolný
http://www.zeus.cz

Volby rozhodnou, my jsme otevřeni pravicovým koalicím, na druhé straně již jdeme do těchto voleb se zkušeností listopadu minulého roku a co po něm následovalo. Tato zkušenost byla pro nás velmi poučná.


111. OTÁZKA: od: T. Slabý, Student gymna-PI@SLON. Gymna-Pi.CZ

Proč nejednáte více rozhodněji? Výdyť vás mají všichni rádi, jen být trochu rozumný. To vy samozřejmě jste, ale někdy to tak bohužel nevypadá. Vím, že Vaše práce je velmi těžka a že člověk není neomylný, ale snažte se trochu více-moc prosím!!!!

Rozhodnost a razantnost mi mnozí mí odpůrci zazlívají. Myslím si, že právě tato vlastnost mi nechybí.


112. OTÁZKA: Od: Petr Poledňák pol20um@axpsu.fpf.slu.cz

Vážený pane Klausi, moje první otázka směřuje ke zdražování elektrické energie, když se mluví o ČEZu jako o ziskové organizaci? Jaké je vaše stanovisko? Další otázka se týká Vašeho vztahu k ministrovi Luxovi, zda byste s ním mohl po volbých v rámci vládní koalice spolupracovat?
Petr Poledňák

K zisku ČEZu a ke zvyšování elektrické energie jsem se již mnohokrát vyjadřoval. Nevěřím nákladům, které uvádí ČEZ a nejsem pro tak razantní zvyšování cen, protože nejde o deregulaci.
S KDU-ČSL jsme ochotni po volbách spolupracovat, jestli je to schopen přijmout pan Lux je otázka jiná.


113. OTÁZKA: Od: Jaroslava Vlasakova vlasaci@login.cz

Pochopil jsem, že dotaz pro V. Klause lze poslat jen do 6. března, lae protože mám přístup pouze od půlnoci z 13 na 14 tak píšu teď. Nemá V. Klaus vlastní web stránku (nebo ods)? Nějaký dotaz by mě určitě napadl – tak třeba příště
zdraví p. Vlasák Klánovice

Občanská demokratická strana vlastní internetovou stránku již od října 1996. Byli jsme první politickou stranou, která v ČR začala s občany komunikovat i přes internet. Kromě aktuálních stanovisek ODS lze na našich stránkách nalézt například diskusní forum, dokumenty z posledního kongresu či stanovy strany. Adresa je: www.ods.cz.


114. OTÁZKA: Vážený pane Klausi,

hned na začátku Vás srdečně zdravím prostřednictvím tohoto dopisu. Hned Vás asi napadá myšlenka, jaké otázky Vám chci položit. Jsem student Západočeské univerzity se sídlem v Plzni. Studuji zde prvním rokem a také se aktivně zajímám o politiku. Jsem zde na koleji, ale jinak bydlím v Mostě. Hned naproti mně bydlí Váš, ale také můj známý – Tomáš Ratiborský. Ale o to ani tak nejde. Jsem Vašim velkým fandou,…ale nemohu už se na to dívat, jak Vám ostatní kolegové – politici, z bývalé Vaší vlády křivdí. Mimo jiné Josef Lux, Ivan Pilip atd.
Chci se stát členem ODS, poraďte mi jak, a také s kým se mám kontaktovat. Nejraději by to bylo samozřejmě s Vámi. Musíme totiž všichni dokázat, že to dokážeme- cituji z Vašeho billboardu. Respektive, že opět vyneseme Vaše myšlenky opět mezi společnost a nenecháme, aby nás korigoval Miloš Zeman.
S veškerou úctou a pozdravem David Paus.
e-mail: ford@hermes.zcu.cz
Adresa:
David Paus
Lipova 526/688
Most 43401
kolej
Máchova 16
Plzeň – Bory 320 03

Nejjednodušším způsobem, jak se stát členem ODS, je navštívit místní organizaci strany v místě bydliště (ve vašem případě je samozřejmě možné se přihlásit i tam, kde studujete). Na místním či oblastním sdružení Vám budou sděleny všechny potřebné informace.


115. OTÁZKA: Od: Mgr. Vítězslav Kopřiva mars@mbox.vol.cz

Pane Klausi,

chtěl bych se Vás zeptat, jestli budete i v budoucnu váhat s vyměnou ministra viz Kočárník a jestli i do budoucna budete mlčet v aférách ve vlastních řadách viz Sinha a spol.

Chtěl bych Vás opět vidět premiérem, ale tuto váhavost jsem Vám měl za zlé.

Vítězslav Kopřiva

Ivan Kočárník byl jako ministr financí muž na svém místě. Pro státní finance udělal velmi mnoho a já si ho za to vážím. S výměnou takových lidí budu vždy velmi dlouho váhat.

Musím důrazně odmítnout názor, že jsem mlčel v souvislosti s problémy s financováním ODS. Některé informace o financování ODS mi chyběly, získával jsem je až v průběhu času. Proto jsem někdy neuměl odpovědět na každou otázku, kterou mi kladli novináři. Já jsem nikdy v ODS neměl stranické finance na starosti.


116. OTÁZKA: Od: xjani07@vse.cz

1) Myslím si, že není vhodné Slovensko zavrhovat, ať se to týká vstupu do NATO nebo EU. Je důležité, že z titulu své polohy v „srdci“ Evropy Slovensko potenciální šance na členství má, a pár milionů lidí tam si ten vstup přeje. Taky po podzimních volbách se šance Slovenska na vstup rozhodně zvýší.

2) Politika vlády a obou komor parlamentu ČR mi přijde docela divná, protože ve snaze udržet alespoň dobré vztahy se SR se snaží vyvarovat jakýmkoliv prohlášením o současné situaci na Slovensku. Tím Však paradoxně podporuje politiku (diktaturu) V.M: Podle mne hrát na to, že současná situace na Slovensku je pouze jeho vnitřní záležitostí je nesprávné a nemorální (a vůbec kolik je ve vládě ministrů za US, která MRAVNOST a ČESTNOST do svého programu dala????). Současná situace ohrožuje nejen samotné Slovensko, ale i celkovou stabilitu v regionu. A na protičeské vtipy V.M. (které jsou ještě vulgární a trapné) nijak nereagovat je OSTUDNÉ!!

Ovšem mám pocit, že když se někdo buď z vlády nebo zákonodárců k nějakému kroku odhodlá, nejspíš to dopadne stejně jako s deklarací o Tibetu…

Taky jsem si úplně vědom toho faktu, že jako ne-občan ČR nemůžu do věcí veřejných nějak zasahovat.

Ivan Janovskij

1. Česká republika nerozhoduje o tom, zda či kdy se Slovensko stane členem NATO či EU. V našem zájmu samozřejmě je, aby Slovensko bylo co nejvíce stabilní a silnou zemí a aby se stalo členem NATO i Evropské unie.

2. Přes výše uvedený zájem ČR není možné, abychom se vměšovali do vnitřních záležitostí Slovenska. To není nemravnost, ale uznávání suverenity tohoto státu. Slovensko je demokratickým státem. Pouze slovenští voliči mohou v demokratických volbách rozhodnout o tom, jaká strana či koalice bude mít tolik hlasů, aby mohla sestavit vládu.

Zakazovat či protestovat proti vtipům snad bylo možné jen za komunismu. Vtipy se nám mohou líbit či nikoliv, ale zakazovat je nelze.


117.OTÁZKA: Vazeny pane predsedo, zamyslel jste se nekdy nad tim, ze se rad obklopujete lidmi, kteri Vam pochlebuji a ze schopnost lidi byt k Vam nekriticky servilni jste povysil nad jejich kvlifikaci a schopnosti?
S. Urban
Stepan Urban
stepan.urban@jh-inst.cas.cz

Mrzí mě, že někteří lidé si něco takového myslí. Vždy jsem po svých spolupracovnících vyžadoval stoprocentní profesionalitu a otevřenost. Servilnost nenávidím.

Poznámka: Text otázek a odpovědí není redačně upravován a krácen.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  14:25

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Exšéfovi brněnské kriminálky soud zpřísnil trest, k pokutě přibyla podmínka

19. dubna 2024  13:59

Soud v Brně dnes uložil bývalému vedoucímu brněnské kriminální služby Vladimíru Machalovi roční...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  13:59

Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...