Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starosta způsobil nehodu, trestu se vyhnul. Přece se neudám, řekl

  5:31aktualizováno  14:01
Prominenti se snadno vyhýbají trestům za vážné přestupky. A to nejen v Praze, jak v minulých dnech upozornila MF DNES. Systém, kterým se přestupky vyřizují, umožňuje takovou protekci v celém Česku. V praxi je velmi těžké rozpoznat, kdy úředníci někomu nadržují a kdy vlivní lidé jen využívají měkkých zákonů.

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý. | foto: MF DNES

Systém "pomoci" některým řidičům, který podle důvěryhodného svědka funguje na pražském magistrátu, vypadá na první pohled legálně. "Prominent se přesně podle zákona předvolá. On se však pokaždé omluví a referent to akceptuje. Takhle se to protahuje celý rok, kdy se případ promlčí," říká svědek.

kdo trestu unikl

Jaroslav Mokrý
Starosta Moravského Krumlova způsobil vážnou nehodu. Případ byl promlčen.

Jan K. Krakowský
Majitel zámku v Rychnově jel opilý. O řidičák přišel jen na dva měsíce.

Milan Jančík
Ženě starosty Prahy 5 Lence Jančíkové zkrátili trest, ač zákaz nedodržela.

Z různých obcí se už proto ozývají hlasy pro prodloužení roční promlčecí lhůty, která je v zákoně už od 90. let. Žádný podobný návrh však politici nepřipravují.

Za dvanáct měsíců nestihli úředníci znojemského odboru dopravy projednat například nehodu starosty nedalekého Moravského Krumlova Jaroslava Mokrého z ODS. Podle šéfa odboru Pavla Lišky je starosta jedním z mála případů, které jeho podřízení včas nevyřešili. "Odmítám však, že bychom jej úmyslně nechali promlčet," prohlašuje Liška.

Starosta se vymluvil na lázně

Krumlovský starosta způsobil se služební octavií nehodu v listopadu 2008. Vůz úplně zničil. Při karambolu s přívěsem od traktoru byla zraněna jedna žena. Nehodu vyšetřovala policie a nakonec ji předala znojemskému úřadu s tím, že to byl přestupek. Odbor dopravy si starostu Mokrého několikrát předvolal. Marně.

"Já jsem se vždycky omluvil. Jednou v tom byly lázně, podruhé hospitalizace v nemocnici. Je mi šedesát pět let a mám právo na tělesné selhání," brání se Mokrý. Sjednat si jiný termín ho prý nenapadlo.

"Aby bylo jasno – nikdo neudělá to, aby sobě přitížil. Já jsem se mimo tyto termíny rozhodně neobjednával. Nepatří mezi moje povinnosti jít příkladem a jít se sám udat. To přece není povinnost žádného člověka," vysvětluje krumlovský starosta.

"KTERÁ KRYSA VYNÁŠÍ"

V pondělí přišel o místo první z úředníků pražského magistrátu - Jaroslav Opletal, šéf oddělení správního řízení na dopravním odboru. Pyká za výrok, kterým komentoval podezření na divné poměry při vyřizování přestupků. "To se ještě budeme muset podívat, která krysa vynáší. Obvykle tito lidé končí jako Jidáš," řekl MF DNES Opletal. Biblický Jidáš se oběsil. Opletalova slova už v pátek tvrdě odsoudil první náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS). "Pan Opletal v okamžitou platností rezignoval, zůstává řadovým pracovníkem odboru. Výrok sám není podle zákoníku práce důvod k jeho propuštění," řekl v pondělí náměstek Blažek.
Zatím není jasné, zda bude potrestán i vedoucí odboru dopravních přestupků Zbyněk Bernat. Ten místo toho, aby řešil, zda jeho podřízení úmyslně odkládají přestupky některých řidičů, začal referentům vyhrožovat, že kdo na divoké poměry v odboru upozornil, pěkně si to odskáče.

Zatímco na Znojemsku může jít o ojedinělý případ, na Královéhradecku patrně fungoval propracovaný systém. Před soudem stojí bývalý vedoucí odboru dopravy na Městském úřadě v Rychnově nad Kněžnou Jan Ledvina. Podle obžaloby vyměřoval řidičům za různé protislužby tresty mírnější, než ukládal zákon. Navíc prý vzal úplatek.

Pomáhal vlivným za úplatky?

Je podezřelý například z toho, že zvýhodnil majitele rychnovského zámku Jana Kolowrata Krakowského, kterého policie přistihla, když řídil opilý. Ledvina však u přelíčení tvrdil, že trest pro Kolowrata byl v mezích zákona, a dokonce prý umožňoval postih ještě nižší.

Ledvina za to od soudu dostal stotisícovou pokutu a podmínku. Ústavní soud však loni konstatoval, že telefonní odposlechy, které Ledvinu pomohly usvědčit, byly nezákonné, a všechny rozsudky zrušil. Případ se tak vrátil na začátek.

Trestu zatím uniká i manželka starosty Prahy 5 Lenka Jančíková, která jela v červnu 2008 rychlostí 127 km/h tam, kde je povolena osmdesátka. Úředníci jí odebrali na půl roku řidičák. Starostova manželka si sice nepřevzala obsílku, podle zákona však stačí, když ji pošťačka hodí do schránky. Zákaz tak začal platit.

Starostova žena řídila dál. A v červenci ji zastavila státní policie. "Dotyčná je podezřelá z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí," napsala magistrátu policie.

Detektivové došli k závěru, že spáchala trestný čin, a chtěli ženu postavit před soud. Státní zástupce sice stíhání zastavil (v trestním právu neplatí fikce, podle které adresát zná obsah dopisu, který si nepřevzal), Jančíkové však už nikdo neodpáře, že ji přistihla policie, jak řídí i po vydání zákazu.

A přesto jí úředníci magistrátu – které o tom policie informovala – vrátili řidičák dříve, než zákaz řízení skončil. "Po dobu sankce jsem se nedopustila žádného protiprávního jednání," uvedla v žádosti o prominutí trestu.

Jak prominenti zametají průšvihy

1. Auto jede rychle
Příběh, na jehož konci je protekce pro vlivné lidi, začíná tím, že řidič překročí rychlost o více než 40 km/h nebo spáchá jiný vážný přestupek, za který se bere řidičák. Za výrazné překročení rychlosti má podle zákona zaplatit pokutu 5 až 10 tisíc a o řidičák přijít na půl roku až rok.

2. Policie ho zastaví
Pokud policisté zastaví řidiče-prominenta, ten se s nimi většinou nehádá a podřídí se. Nestandardní postup začíná až ve chvíli, kdy se spis dostane na stůl úředníkům na radnici nebo magistrátu.

3. Řidič zaplatí pokutu
Řidiči bez problémů zaplatí pokutu policistům na místě – deset tisíc jim nestojí za hádky. Zákon však počítá s tím, že zároveň dostanou zákaz řízení. Z toho se vyplatit nelze. Případ putuje na radnici.

4. Radnice má vzít řidičák
Magistrát založí na řidiče spis a zahájí správní řízení. Na vyřízení přestupku má roční lhůtu. Ta je většinou dostatečná, aby úřad stihl případ vyřešit a rozhodnout o trestu. Pražský magistrát však tvrdí, že všechny případy nestíhá, protože v Praze je hodně lidí.

5. Řidič se omlouvá z jednání
Úředníci řidiče předvolají, aby přestupek vysvětlil a případně se mohl hájit. Řidič, který chce trestu uniknout, po každém předvolání pošle na úřad omluvenku. Záleží na úřednících, zda ji uznají. Neměli by brát v úvahu výmluvy, ale jen vážné důvody. Prominentům však uznají třeba i to, že jsou na dovolené.

6. Za rok se celý případ promlčí
Omluvenky se posílají po každém předvolání a úředníci je uznávají tak dlouho, až uplyne rok od spáchání přestupku a ten se tím promlčí. V tom okamžiku úřad musí řízení ukončit bez potrestání řidiče. Například na pražském magistrátu byl případ, kdy během celého roku stačily tři omluvenky. Na každé byl navíc jiný podpis.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...